Helsingin DiakonissalaitosHelsingin Diakonissalaitos

Liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundo muutti kantakaupunkiin

Jaa

Helsingin Diakonissalaitoksen liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundo on muuttanut Itäkeskuksesta kantakaupunkiin. Muuton myötä Hirundon toiminnat jakautuvat kahteen osoitteeseen. Hämeentielle Kurviin keskitetään neuvonta-, ohjaus-, valmennus- ja tukipalvelut, Alppikadulle Diakonissalaitoksen kortteliin pyykinpesu ja henkilökohtaisen hygienian hoito.

Pääsääntöisesti Hirundon asiakkaita ovat Suomeen toimeentuloa hakemaan tulleet Bulgarian ja Romanian romanit. Diakonissalaitos on tehnyt työtä heidän kanssaan jo kymmen vuotta. Tänä aikana työ romanien parissa on edennyt ja laajentunut, sillä romanien heikko asema on yksi Euroopan suurimmista ihmisoikeusongelmista. Työn painopiste on siirtynyt hätäavusta kestävämpiin ratkaisuihin, kuten toimeentuloedellytysten luomiseen. Tänä päivänä työ keskittyy liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundoon ohella kummikyliin Bulgariassa ja Romaniassa.

Hirundo tulee edelleen olemaan matalan kynnyksen paikka. Siellä on mahdollista käydä kahvilla, suihkussa ja pestä pyykkiä sekä käyttää internettiä ja syödä omia eväitä. Uudet tilat Kurvissa kuitenkin mahdollistavat toiminnan suuntaamisen perinteisestä asiakaspalvelusta yhteisöllisempään suuntaan.

– Tavoitteena on, että kävijät ovat entistä enemmän osallisina Hirundon toimintojen tuottamisessa. Kaiken kaikkiaan tavoitteena on Hirundon toimintojen päivittäminen; miten ne tehdään romaneja osallistavasti ja yhteisöllisesti. Myös erilaiselle kansalaistoiminnalle halutaan antaa tilaa ja rakentaa sille mahdollisuuksia Hirundon sisällä, sanoo palvelualuejohtaja Mika Paasolainen Helsingin Diakonissalaitokselta.

Tähän antaa tukea kesällä käynnistynyt Stean rahoittama ”Yhteisötoiminta ja osaaminen Hirundossa” -hanke. Se järjestää romaneille erilaisia työpajoja liittyen muun muassa toimeentuloon, työhön ja terveyteen. Lisäksi tarkoitus on järjestää yhteisövalmennusta.

Diakonissalaitoksen 10-vuotista työtä liikkuvan väestön parissa juhlistetaan 26.9. pidettävässä seminaarissa, jonka aiheena on ihmisoikeudet. Teemaa lähestytään eri näkökulmista ja kulttuureista käsin. Lyhyitä puheenvuoroja aiheesta kuullaan sekä Suomesta että maailmalta.

Hirundo Hämeentie 31:ssa, on avoinna ma-pe klo 10-14 ja Alppikatu 2:ssa ma-pe klo 8-12.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Mika Paasolainen
palvelualuejohtaja
p. 050 502 7659
mika.paasolainen@hdl.fi

Viestintä
Markku Niskanen
viestintäpäällikkö
p. 050 306 8634
markku.niskanen@hdl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Helsingin Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Tarjoamme vaikuttavia palveluita ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. Tavoitteenamme on, että jokaisella on mahdollisuus
arvokkaaseen elämään.

Yhteiskunnallisessa konsernissamme työskentelee tuhat ammattilaista ja yli kaksi tuhatta vapaaehtoista. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla toteutamme perustehtäväämme, työtä ihmisarvoisen huomisen puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Diakonissalaitos

Digivälitteinen työskentely mahdollistaa pakolaisten hoidon myös valtakunnallisesti17.1.2019 10:43Tiedote

Vuodenvaihteessa katkolla olleen Helsingin Diakonissalaitoksen Psykotraumatologian keskuksen Lasten ja nuorten toiminta on saanut jatkorahoituksen seuraavaksi kolmeksi vuodeksi EU:n turvapaikka- maahanmuutto- ja kotouttamisrahastolta. 2016 alkaneen toiminnan ensisijaisena kohderyhmänä ovat kiintiöpakolaisina Suomeen tulleet alle 24-vuotiaat kidutetut ja vaikeasti traumatisoituneet lapset ja nuoret perheineen.

Ella Suojalehto johtamaan Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n liiketoimintaa2.1.2019 14:23Tiedote

Helsingin Diakonissalaitoksen konserniin kuuluvan Hoiva Oy:n liiketoimintajohtajaksi on valittu diplomi-insinööri ja terveystieteiden maisteri Ella Suojalehto. Liiketoimintajohtajana hän vastaa ja kehittää kokonaisvaltaisesti ja tulosvastuullisesti Hoivan palvelukokonaisuutta, johon kuuluvat kotihoitopalvelut, ikäihmisten palvelut, päihde- ja mielenterveyspalvelut, asumispalvelut sekä henkilökohtaisen avun asiakkaat.

Kiintiöpakolaisten määrän nostaminen tukee traumatisoituneiden pakolaisten kuntoutusta28.11.2018 08:00Tiedote

Helsingin Diakonissalaitos on julkistanut raportin, jossa paneudutaan pakolaistaustaisten, vaikeasti traumatisoituneiden lasten ja nuorten hoitoon maassamme sekä kerrotaan mitä hoidossa pitää huomioida ja miten sitä käytännössä toteutetaan. Raportin mukaan kotoutumiseen liittyvät stressitekijät vieraassa yhteiskunnassa saattavat painaa lasta jopa enemmän kuin lähtömaassa koetut sotatapahtumat. Lapsen hyvinvointiin puolestaan vaikuttaa yleensä enemmän uudessa kotimaassa kohdattu huolenpito kuin aikaisemmat traumaattiset kokemukset.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme