DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundo muutti kantakaupunkiin

Jaa

Helsingin Diakonissalaitoksen liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundo on muuttanut Itäkeskuksesta kantakaupunkiin. Muuton myötä Hirundon toiminnat jakautuvat kahteen osoitteeseen. Hämeentielle Kurviin keskitetään neuvonta-, ohjaus-, valmennus- ja tukipalvelut, Alppikadulle Diakonissalaitoksen kortteliin pyykinpesu ja henkilökohtaisen hygienian hoito.

Pääsääntöisesti Hirundon asiakkaita ovat Suomeen toimeentuloa hakemaan tulleet Bulgarian ja Romanian romanit. Diakonissalaitos on tehnyt työtä heidän kanssaan jo kymmen vuotta. Tänä aikana työ romanien parissa on edennyt ja laajentunut, sillä romanien heikko asema on yksi Euroopan suurimmista ihmisoikeusongelmista. Työn painopiste on siirtynyt hätäavusta kestävämpiin ratkaisuihin, kuten toimeentuloedellytysten luomiseen. Tänä päivänä työ keskittyy liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundoon ohella kummikyliin Bulgariassa ja Romaniassa.

Hirundo tulee edelleen olemaan matalan kynnyksen paikka. Siellä on mahdollista käydä kahvilla, suihkussa ja pestä pyykkiä sekä käyttää internettiä ja syödä omia eväitä. Uudet tilat Kurvissa kuitenkin mahdollistavat toiminnan suuntaamisen perinteisestä asiakaspalvelusta yhteisöllisempään suuntaan.

– Tavoitteena on, että kävijät ovat entistä enemmän osallisina Hirundon toimintojen tuottamisessa. Kaiken kaikkiaan tavoitteena on Hirundon toimintojen päivittäminen; miten ne tehdään romaneja osallistavasti ja yhteisöllisesti. Myös erilaiselle kansalaistoiminnalle halutaan antaa tilaa ja rakentaa sille mahdollisuuksia Hirundon sisällä, sanoo palvelualuejohtaja Mika Paasolainen Helsingin Diakonissalaitokselta.

Tähän antaa tukea kesällä käynnistynyt Stean rahoittama ”Yhteisötoiminta ja osaaminen Hirundossa” -hanke. Se järjestää romaneille erilaisia työpajoja liittyen muun muassa toimeentuloon, työhön ja terveyteen. Lisäksi tarkoitus on järjestää yhteisövalmennusta.

Diakonissalaitoksen 10-vuotista työtä liikkuvan väestön parissa juhlistetaan 26.9. pidettävässä seminaarissa, jonka aiheena on ihmisoikeudet. Teemaa lähestytään eri näkökulmista ja kulttuureista käsin. Lyhyitä puheenvuoroja aiheesta kuullaan sekä Suomesta että maailmalta.

Hirundo Hämeentie 31:ssa, on avoinna ma-pe klo 10-14 ja Alppikatu 2:ssa ma-pe klo 8-12.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Mika Paasolainen
palvelualuejohtaja
p. 050 502 7659
mika.paasolainen@hdl.fi

Viestintä
Markku Niskanen
viestintäpäällikkö
p. 050 306 8634
markku.niskanen@hdl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritys Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

”Löysin mahdollisuuksia, joita en olisi koskaan tullut yksin ajatelleeksi” – Nuoria tuetaan läpi poikkeusaikojen Rovaniemellä22.5.2020 08:00:00 EESTTiedote

”Kun muutin paikkakunnalle, josta en tuntenut ketään – ilman töitä, harrastuksia tai opiskelupaikkaa tunsin olevani hukassa, eksyksissä ja niin yksin. Koronan aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut yhteiskuntaan vähän samanlaisen tilanteen kuin minulla oli muuttaessani – eristäytymistä ja epävarmuutta”, kertoo Diakonissalaitoksen Vamos Rovaniemen nuori nimimerkillä Perillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme