Jyväskylän yliopisto

Liikunta ja terveellinen ruokavalio vaihdevuosien aikana auttavat suojaamaan rasvankertymisen haitoilta

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että vaihdevuodet kerryttävät naisten kehoon rasvaa erityisesti vyötärön alueelle. Keski-iässä huomio kannattaa kiinnittää elämäntapoihin, sillä liikunnallinen elämäntapa ja terveellinen ruokavalio auttavat torjumaan rasvankertymisen terveysriskejä.

Vaihdevuosien hormonimuutosten myötä naisten elimistöön kertyy rasvaa ja rasvan jakaantuminen eri kehonosiin muuttuu. Ennen vaihdevuosia naisilla on rasvakudosta tyypillisesti miehiä enemmän lantion ja reisien alueella, mutta keski-iässä moni nainen huomaa rasvan alkavan kertyä erityisesti myös keskivartaloon. Rasvakudoksen määrän lisäksi rasvan sijainti on merkityksellistä terveydelle, sillä erityisesti suuri keskivartalon rasvamäärä kasvattaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä tyypin 2 diabetekseen.

– Koko kehon rasvoittuminen iän myötä koskee sekä miehiä että naisia, mutta vaikuttaa siltä, että naisilla vaihdevuodet voivat kiihdyttää näitä muutoksia. Tutkimusnäyttö vaihdevuosien merkityksestä nimenomaan kehon rasvan jakautumismuutoksiin ei kuitenkaan ole täysin yksimielistä. Koska naiset elävät useita vuosikymmeniä vaihdevuosien jälkeen, kehonkoostumusmuutosten ja niiden terveydellisten merkitysten tutkiminen on erittäin tärkeää, kertoo väitöskirjatutkija Hanna-Kaarina Juppi.

Tutkimuksessa vaihdevuosia lähestyviä keski-ikäisiä naisia seurattiin vaihdevuosien yli, pisimmillään neljän vuoden ajan. Tutkimuksen aluksi ja lopuksi mitattiin naisten kehonkoostumus, rasvakudoksen määrä reiden poikkileikkauskuvasta sekä rasvakudoksen tuottamien hormonien pitoisuudet veressä. Lisäksi tutkittavilta kerättiin tietoa fyysisen aktiivisuuden määrästä, ruokavalion terveellisyydestä ja käytössä olevista ehkäisy- ja hormonikorvaushoidoista. Rasvan kertymistä tutkittiin myös lihassolutasolla.

Seurannan aikana tutkittavien kehon rasvamassa kasvoi kauttaaltaan ja korostuneesti keskivartalon alueella. Vaihdevuosien aikaan enemmän liikkuvilla ja terveellisemmin syövillä oli keskimäärin vähemmän rasvaa kehossaan. Hormonivalmisteiden käyttö ei ollut yhteydessä rasvan kertymiseen.

– Tuloksissa nähdään selvästi vaihdevuosien vaikutus naisten kehon rasvoittumiseen. Ennakko-odotusten vastaisesti rasvakudoksen määrän lisääntyminen vaikutti tutkittavillamme vain maltillisen negatiivisesti rasvakudoksesta peräisin oleviin, aineenvaihdunnallisesta terveydestä kertoviin hormoneihin. Arvelemme, että tutkittavien perusterveelliset elämäntavat auttoivat ylläpitämään aineenvaihdunnallista terveyttä rasvamassan noususta ja vaihdevuosista huolimatta, jatkaa Juppi.

Tutkimus toteutettiin Gerontologian tutkimuskeskuksessa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa osana Estrogeeni, vaihdevuodet ja toimintakyky (ERMA)- ja Estrogeeni, mikro-RNA:t ja metabolisten toimintahäiriöiden riski (EsmiRs) -tutkimuksia, joita johtaa apulaisprofessori Eija Laakkonen. Alkuperäisen ERMA-tutkimuksen lähes 1400 osallistujaa olivat 47–55-vuotiaita Jyväskylän seudulla asuvia naisia, joista 230 osallistui ERMA- ja 148 EsmiRs-seurantatutkimuksiin. Tutkimusprojektia on rahoittanut Suomen Akatemia.

Alkuperäinen artikkeli:

Juppi, H.-K., Sipilä, S., Fachada, V., Hyvärinen, M., Cronin, N., Aukee, P., Karppinen, J. E., Selänne, H., Kujala, U. M., Kovanen, V., Karvinen, S., & Laakkonen, E. K. (2022). Total and regional body adiposity increases during menopause—evidence from a follow-up study. Aging Cell, 00, e13621. https://doi.org/10.1111/acel.13621

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Hanna-Kaarina Juppi
liikuntatieteellinen tiedekunta
hanna.k.juppi@jyu.fi
040 1945755

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme