Jyväskylän yliopisto

Liikunta liikuttaa kuntataloutta

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetaan nyt jo toisen kerran julkisen liikuntahallinnon muutostutkimus Suomen kaikissa kunnissa. Aikaisempi tutkimus tehtiin valtuustokautta 2012–2017 varten ja nyt kyselytutkimus koskee kuluvaa valtuustokautta 2017–2021. Tutkimuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Liikuntatieteellisen tiedekunnan  julkisen liikuntahallinnon muutostutkimuskysely lähetetään kaikkiin Suomen kuntiin. Kuva: JYU
Liikuntatieteellisen tiedekunnan julkisen liikuntahallinnon muutostutkimuskysely lähetetään kaikkiin Suomen kuntiin. Kuva: JYU

Kyselytutkimuksen tarkoituksena on selvittää kuntapäättäjiltä, mitkä tekijät vaikuttavat kunnalliseen liikuntapolitiikkaan ja mikä on merkityksellistä paikallistason liikuntapäätöksenteossa.

- Yksi suurimmista ongelmista Suomessa on liikunnan alueellinen epätasa-arvo. Lisäksi kunnallinen liikuntahallinto kokee tulevaisuudessa suuria muutoksia. SOTE-uudistuksen myötä terveysliikunta nousee tulevaisuudessa paikallistasolla nykyistä merkittävämpään asemaan sairauksien ennaltaehkäisyssä. Tällöin saavutetaan terveydenhuollossa suurimmat säästöt. Liikunnasta tulee ylisektoriaalista kunnan strategista toimintaa, jolla on iso vaikutus kuntatalouteen, tutkimuksen johtaja, liikuntasuunnittelun emeritusprofessori Kimmo Suomi sanoo.

LitM Anna Lee tekee tutkimusaineistosta liikunnan yhteiskuntatieteiden väitöskirjaa.

- Tutkimus antaa tietoa julkisen liikuntahallinnon kehittämiseen, kun päätöksenteon perusteiden merkityksiä avataan. Tutkimus selvittää kuntapäättäjien arvostuksia siitä, miten kunnallista liikuntatointa pitäisi kehittää eri sektorien yhteistyöllä sekä millainen painoarvo kunnallisessa liikuntatoimessa annetaan medialle, Lee kertoo.

Tutkimus toteutetaan elektronisena kyselynä kuntien kunnanvaltuustojen, kunnanhallitusten ja liikunnasta vastaavien lautakuntien puheenjohtajistoille sekä liikunnan ylimmille viranhaltijoille. Viimeksi kyselyyn vastasi yli 90 % kunnista.

Päätutkimustulokset julkistetaan keväällä 2021 ennen seuraavia kuntavaaleja. Tutkimusryhmässä asiantuntijana toimii KVS Consultingista Kari Sjöholm, joka oli vuosikymmeniä liikunta- ja nuorisopolitiikan erityisasiantuntija Suomen Kuntaliitossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kimmo Suomi, LitT, tutkimuksen johtaja, emeritusprofessori, Jyväskylän yliopisto, kimmo.j.g.suomi@jyu.fi, 040 1881407      

Anna Lee, LitM, väitöskirjan tekijä, Jyväskylän yliopisto, anna.f.lee@jyu.fi, 040 6428342            

Kari Sjöholm, liikunta- ja nuorisopolitiikan erityisasiantuntija, KVS Consulting, kari.sjoholm10@outlook, 0500 750721                                 
     

Kuvat

Liikuntatieteellisen tiedekunnan  julkisen liikuntahallinnon muutostutkimuskysely lähetetään kaikkiin Suomen kuntiin. Kuva: JYU
Liikuntatieteellisen tiedekunnan julkisen liikuntahallinnon muutostutkimuskysely lähetetään kaikkiin Suomen kuntiin. Kuva: JYU
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme