Jyväskylän yliopisto

Liikuntapaikkojen tietojärjestelmä Lipas paljastaa lähiliikuntapaikkasi

Jaa

Liikuntapaikkojen tietojärjestelmä Lipas kerää yhteen julkisten liikuntapaikkojen, ulkoilureittien ja virkistysalueiden tietoja. Juuri julkaistu kehittyneempi versio järjestelmästä tarjoaa avointa ja maksutonta tietoa Suomen liikuntapaikoista, niiden ominaisuuksista ja erilaisten liikuntapaikkojen tarjonnasta Suomen eri osissa. Lipas-tietokantaa ylläpitää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta.

Lipas-tietokannassa löytyy tietoja esimerkiksi uima- ja jäähallien sijainnista ja aukioloajoista.
Lipas-tietokannassa löytyy tietoja esimerkiksi uima- ja jäähallien sijainnista ja aukioloajoista.

Tietokannassa osoitteessa www.lipas.fi on noin 37 000 kohdetta ja tietoja hyödynnetään myös useissa muissa verkkopalveluissa. Esimerkiksi Metsähallituksen Retkikartta.fi ja pääkaupunkiseudun Palvelukartta hyödyntävät Lipas-dataa osana omaa palveluaan. Liikunnan rahavirtoja voi tarkastella kuntien virallisten liikunta- ja nuorisotoimen tilinpäätöstietojen avulla.

- Uutena ominaisuutena käyttäjä voi tarkastella vaikkapa älypuhelimella oman sijaintinsa lähistöllä olevia liikuntapaikkoja. Tietojen hyödyntäjää helpottaa, kun liikuntapaikkojen tiedot ovat saatavissa yhdestä paikasta yhtenäisessä muodossa ja niitä voi ladata suoraan omaan älypuhelimeen, kertoo projektipäällikkö Kirsi Vehkakoski.

Lipas-järjestelmässä olevien tietojen ylläpito on liikuntapaikkojen omistajien ja ylläpitäjien vastuulla. Suomessa kunnat omistavat pääosan liikuntapaikoista. Omien liikuntapaikkojen tietojen ylläpito onnistuu nettiselaimella tai mobiililaitteilla rekisteröitymisen jälkeen. Liikunta- ja ulkoilureittien tietoja voi myös ladata suoraan omista aineistoista Lipas-tietokantaan.

Uusi Lipas on aiempaa laajempi kokonaisuus, johon sisältyvät myös uimahallien ja jäähallien ”portaalit” energiankulutustietojen keruuosiot. Energiankulutustietojen syöttäminen Lipaksen portaaleihin on edellytys liikuntapaikkarakentamisen avustusten saamiselle uima- tai jäähallin korjausta varten.

Tietokannan tietoja on jalostettu visualisoiduiksi esityksiksi uudessa Tilastot-osiossa. Tämän osion kehittämistä jatketaan edelleen tiedon hyödyntäjien toiveita kuunnellen.

Lipas-järjestelmää hallinnoi ja kehittää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta ja rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Mukana järjestelmän kehittämisessä on ollut suuri joukko liikunta-alan asiantuntijoita kunnista, Suomen Kuntaliitosta, Suomen ympäristökeskuksesta, liikunta- ja ulkoilujärjestöistä ja liikunnan aluehallinnosta. Energiankulutustietojen portaalien kehittämisessä ovat olleet mukana opetus- ja kulttuuriministeriö, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, VTT, UKTY ry, Suomen Jääkiekkoliitto ja muita alan erityisasiantuntijoita.

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Kirsi Vehkakoski, Lipas-projekti, 0400 247 980, kirsi.vehkakoski@jyu.fi
Tiedottaja Martta Walker, 040 8054717, martta.a.walker@jyu.fi

Kuvat

Lipas-tietokannassa löytyy tietoja esimerkiksi uima- ja jäähallien sijainnista ja aukioloajoista.
Lipas-tietokannassa löytyy tietoja esimerkiksi uima- ja jäähallien sijainnista ja aukioloajoista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

OKM on myöntänyt rahoitusta kahdelle liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimushankkeelle23.5.2019 08:00:00 EESTTiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tukea valtion talousarviossa linjattujen liikuntatoimen yhteiskunnallisten vaikuttavuuden tavoitteiden mukaisten liikuntatieteellisten tutkimushankkeiden rahoittamiseen. Ministeriö myönsi toukokuussa kahdeksalle hankkeelle yhteensä 763 000 euroa. Kahta rahoitusta saaneista hankkeista johdetaan liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme