Jyväskylän yliopisto

Liikuntatieteellinen tiedekunta uudistaa valmentajakoulutusta

Jaa

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan valmentajakoulutus on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta koulutus- ja osaamistason nostamisen ohjelmasta.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta panostaa tulevaisuudessa enemmän urheiluvalmennukseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta panostaa tulevaisuudessa enemmän urheiluvalmennukseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Tiedekunta haki ja sai rahoitusta urheilu- ja hyvinvointivalmennuksen opintosuuntaan, johon otetaan yhteensä 30 uutta opiskelijaa vuosina 2021–2022. Uudistusta tukemaan tiedekunnassa on avattu haku valmennustieteen apulaisprofessuuriin.

Uudistus yhteistyössä urheiluyhteisön kanssa

Nykyaikainen urheiluvalmennus on monitieteellistä toimintaa, joka käsittää muun muassa fysiologiaa, biomekaniikkaa, pedagogiikkaa ja psykologiaa. Liikuntatieteellisen tiedekunnan ohella urheiluvalmennuksen kannalta keskeistä osaamista Jyväskylän yliopistossa on muun muassa aivotutkimuskeskuksessa sekä kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnassa. 

- Uudistetun koulutuksen tavoitteena on mahdollistaa urheilun parissa toimivien ammattilaisten korkea osaamistaso erilaisilla osaamisprofiileilla. Tämä tavoite tukee mm. Suomen Olympiakomitean strategiassa olevaa tavoitetta huippu-urheilun ammattilaisuuden kasvusta, tiedekunnan koulutuksesta vastaava varadekaani, professori Taija Juutinen kertoo.

Urheiluvalmennuksen koulutusta kehitetään edelleen yhdessä urheilun eri toimijoiden kanssa. Palloliiton kanssa on testattu yhteistyömallia valmentajakoulutuksessa ja työelämäyhteistyön ensimmäiset pilotit mentorointiyhteistyöstä on aloitettu urheiluakatemioiden kanssa. 

Urheilu- ja hyvinvointivalmennusta opiskelemaan

Liikuntatieteellisen tiedekunnan uusi valmennuksen kouluttautumisväylä tarjoaa vankan ja monitieteisen koulutuspohjan valmennuksen eri tehtäviin. Koulutuksessa yhdistyy liikuntabiologinen, -pedagoginen ja -psykologinen näkökulma valmennukseen sekä akateemiset- ja työelämävalmiudet. Tutkinnon suorittaneella on erinomaiset valmiudet toimia urheilu- tai hyvinvointivalmentajana ja valmennuksen koulutus-, johto-, kehitys- ja tutkimustehtävissä.

Opiskelijat valitaan liikuntabiologisen aineryhmän kandidaatti- ja maisteriohjelmaan erillishaulla oheisesta linkistä. Kevään hakuaika on 17.-31.3.

Valmennustieteen professuurista vetoapua uudistukselle

Tiedekunnassa on avattu hakuun liikuntatieteiden apulaisprofessuurin paikka, jonka ala on valmennustiede. Apulaisprofessorin tehtävänä on johtaa ja kehittää kilpa- ja huippu-urheilun monitieteistä tutkimusta sekä siihen perustuvaa koulutusta. Tehtäviin sisältyy urheilututkimuksen koordinointi ja toteutus, urheiluvalmentajakoulutuksen opetus- ja ohjaustehtävät sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen kehittäminen.

- Tehtävään valittavalta henkilöltä odotetaan luonnollisesti vankkaa kansainvälistä tutkimustaustaa. Katsomme eduksi käytännön kokemuksen esimerkiksi urheiluvalmennuksesta. Olemme erittäin innoissamme kilpa- ja huippu-urheilun monitieteisen tutkimus- ja koulutustoiminnan tehostamisesta, tiedekunnan dekaani, professori Ari Heinonen sanoo.

Apulaisprofessuurin tehtävän hakuaika on 31.12.2020 saakka. Lisätietoja yliopiston verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Valmentajakoulutus:
Taija Juutinen
professori, varadekaani
taija.m.juutinen@jyu.fi
+358405566582 (to 10.12. klo 15.45 alk. ja pe 11.12. klo 12.30-13.00)

Valmennustieteen professuuri:

Ari Heinonen
professori, dekaani
ari.o.heinonen@jyu.fi
+358408053551 (to 10.12. klo 9-11 ja 14-16)

Opintopolkuun: https://opintopolku.fi/app/#!/korkeakoulu/1.2.246.562.17.13709671385

Työpaikkailmoitus: https://rekry.saima.fi/certiahome/open_job_view.html?did=5600&jc=2&id=000010077&lang=fi

Kuvat

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta panostaa tulevaisuudessa enemmän urheiluvalmennukseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta panostaa tulevaisuudessa enemmän urheiluvalmennukseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme