Jyväskylän yliopisto

Liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimusaiheista uutisnostoja

Jaa
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa on meneillään useita mielenkiintoisia tutkimushankkeita. Alla on niistä osa esitelty lyhyesti. Hankkeessa työskentelevät asiantuntijat antavat mielellään lisätietoja. Yhteystiedot ovat jokaisen tutkimusesittelyn yhteydessä.
Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdään monitieteistä ja -puolista tutkimusta.
Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdään monitieteistä ja -puolista tutkimusta.

Liikuntatieteelliseen tiedekuntaan haki tämän vuoden yhteishaussa 25 % enemmän hakijoita kuin viime vuonna. Opintopäällikkömme Päivi Saari (paivi.e.saari@jyu.fi, 040 8053396) antaa hakijamääristä mielellään lisätietoja. Tiedekunnan koulutuksesta vastaavana varadekaanina juuri aloittanut Taija Juutinen (taija.m.juutinen@jyu.fi, 040 5566582) kertoo koulutuksemme sisällöistä tarvittaessa enemmän. Hakijoiden tarkempia tilastoja tämän tiedotteen yhteydessä olevasta excelistä.

Training Room – lisää terveitä harjoittelupäiviä

Training Room Jyväskylä -hankkeen tavoitteena on kehittää urheilijoiden ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa ja vammakuntoutusta sekä kehittää harjoitukseen valmistavia ja harjoituksesta palauttavia menetelmiä ja toimintamalleja. Hankkeessa on mukana 240 urheilijaa ja käytännön työn yhteydessä kerätään tutkittua tietoa urheilijoiden vammoista, sairastumisista ja hyvinvoinnista. Tutkimuksen sisällä on useita pienempiä tutkimuksia ja niitä on kuvattu alla. Hanke on yhteistyö hanke Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun kanssa ja tekee vahvaa yhteistyötä muun muassa Suomen Olympiakomitean kanssa.
Esimerkiksi nyt olemme saaneet dataa siitä, miten siirtyminen omatoimiseen harjoitteluun on vaikuttanut urheilijoiden itseraportoituun unen määrään ja laatuun, mielialaan, muun elämän kuormittavuuteen sekä harjoittelun määrään. Unen määrä ja laatu ovat nousseet.

Lisätietoja: LitT Johanna Ihalainen, johanna.k.ihalainen@jyu.fi, 0408347106 / TtM Johanna Lehto johanna.lehto@kihu.fi 044 7126670;

Training Roomissa kehitetään urheilufysioterapeuttien osaamista

Tämän Training Room -hankeen osatutkimuksen aiheena on urheilijoiden loukkaantumisriski ja mahdollisuudet sen ennalta havaitsemiseen. Tutkimuksessa selvitetään mm. pystyykö fysioterapeutti, urheilufysioterapeutti, valmentaja tai tekoäly havaitsemaan esimerkiksi urheilijan linjausten perusteella mahdollista loukkaantumisriskiä. Samalla pohditaan, miten urheilufysioterapeutit tällä hetkellä tekevät ratkaisuja päättäessään ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä urheilijoille.

Lisätietoja: TtM Johanna Lehto johanna.lehto@kihu.fi 044 7126670; LitT Johanna Ihalainen johanna.k.ihalainen@jyu.fi, 040 8347106

Liikuntaläksyt aktiivisuuden lisääjinä

Erityisesti yläkouluiässä tyttöjen fyysinen aktiivisuus vähenee merkittävästi, myös meillä Suomessa. Perehtymällä siihen, mistä tyttöjen vapaa-aika koostuu, voidaan suunnitella erilaisia keinoja vaikuttaa erityisesti tyttöjen fyysiseen aktiivisuuteen. Koulu tavoittaa lähes kaikki koululaiset, liikuntaläksyjen avulla voidaan koululiikuntaa ulottaa oppilaiden vapaa-aikaan. Liikuntaläksyjen avulla voidaan lisätä oppilaiden vapaa-ajan fyysistä aktiivisuutta tarjoamalla liikkumattomuuden tilalle aktiivisia harjoitteita. Aktiiviset liikuntaläksyt tarjoavat myös mahdollisuuden aktivoida kotiväkeä, tutustuttaa vanhempia nykykoulun liikunnanopetuksen sisältöihin, osallistaa oppilaita suunnitteluun sekä ulottaa koululiikuntaan kuuluvien sisältöjen taitoharjoittelua vapaa-ajalle.

Lisätietoja: tohtorikoulutettava Mari Kääpä, mari.p.kaapa@jyu.fi, 040 8054881

JYP:n ja yliopiston yhteistyön tavoitteena saada lapset liikkumaan enemmän ja ympäristöystävällisemmin

Jyväskylän yliopisto ja JYP Juniorit ry etsivät 2020 vuoden alussa käynnistyneen yhteistyön puitteissa ratkaisuja liikunnan lisäämiseen ja harrastuskyydityksen päästöjen vähentämiseen. Taustalla on huoli harrastajien kokonaisaktiivisuuden riittämättömyydestä urheilijaksi kasvamisen ja terveyden näkökulmista sekä seuratoiminnan tarve kehittää ympäristöhallintaansa ja osoittaa vastuullisuutta ilmastonmuutoksen suhteen. Ideana on tuoda kestävät ja aktiiviset kulkutavat (esim. kävely ja pyöräily) kiinteäksi osaksi valmennusta ja seuran toimintakulttuuria.

Tutkimusuutinen aiheesta sivuillamme.

Lisätietoja: projektitutkija Jonne Silonsaari, jonne.e.silonsaari@jyu.fi, 0406486293; projektitutkija, Iina Raudasoja, iina.s.m.raudasoja@jyu.fi, 040 3553328

Jalkapalloilijan fyysinen suorituskyky

Osana Training Room -hanketta tutkimme Suomen huipputason jalkapalloilijoiden harjoituskuormitusta sekä fyysisen suorituskyvyn ja kehonkoostumuksen muutoksia kauden eri vaiheissa. Lisäksi tulemme mittaamaan tutkittavien pelaajien fyysistä kuormitusta kansallisen liigan otteluissa ja tutkimaan, miten harjoittelussa usein käytetyt pienpeliharjoitusten eri variaatiot (kenttäkoon ja pelaajamäärän muokkaukset) kuormittavat pelaajia suhteessa otteluiden kuormitukseen.

Lisätietoja: LitM Eero Savolainen eero.savolainen@kihu.fi, 044 7666293 / yliopistotutkija Simon Walker simon.walker@jyu.fi, 040 8054906 / tutkijatohtori Johanna Ihalainen johanna.k.ihalainen@jyu.fi, 040 8347106

Ratsastajan fyysinen suorituskyky ja sen vaikutukset ratsastussuoritukseen

Tutkimuksessa etsitään niitä fyysisiä ominaisuuksia, joista olisi ratsastussuorituksen ja ratsastustaitojen kehittymisen kannalta hyötyä sekä harjoitusmuotoja, jotka kehittävät näitä ominaisuuksia parhaiten. Nyt korona-aikana tähän ratsastajan henkilökohtaisen fyysisen suorituskyvyn kehittämiseen olisi aikaa keskittyä syvällisesti, kun Suomen Ratsastajainliitto kehottaa pidättäytymään vaativista ratsastussuorituksista ja mm. esteratsastuksesta kokonaan, eli lajiharjoittelua pyydetään välttämään. Tutkimus on Suomessa ensimmäinen ratsastusta koskeva tutkimus, ja maailmalla tutkimuksia aiheesta on vain muutama.

Lisätietoja: tohtorikoulutettava Anne-Maarit Hyttinen, anne.a-m.hyttinen@jyu.fi, 050 590 4303

Koulupiha fyysisen aktiivisuuden edistäjänä

Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on selvitetty, millaisia koulupihat Pohjoismaissa ja Baltiassa ovat. Tutkijat huomasivat pihojen olevan yllättävän samanlaisia: pinnanmuodoiltaan tasaisia ja perinteisten urheiluareenoiden, koripallo- ja jalkapallokenttien, hallitsemia. Pihat voisivat olla monipuolisempia. Ne voisivat esimerkiksi tukea opetussuunnitelmien korostamaa toiminnallista oppimista ja edistää fyysisen aktiivisuuden lisäämistä koulupäiviin. Tutkimushanke tuokin uusia ajatuksia koulupihojen kehittämiseen.

Lisätietoja: lehtori Terhi Huovinen, terhi.huovinen@jyu.fi, 040 8053947; yliopistonlehtori Teppo Kalaja, teppo.kalaja@jyu.fi, 040 8053951; projektitutkija Irinja Lounassalo, irinja.lounassalo@jyu.fi, 050 546 8744

Nopeusharjoittelun kehittäminen

Tutkimuksessa on selvitetty digitaalisen, reaaliaikaisen palautteen merkitystä nopeusvoiman harjoitteluun. Dataan perustuvaa harjoittelua (eli monitorointia) on jo laajasti urheiluvalmennuksessa käytössä, mutta voimaharjoittelu on ehkäpä ollut viimeinen harjoittelumuoto missä digitaalisia palautemenetelmiä ei juuri ole käytössä. Esimerkiksi verrattuna kestävyysharjoitteluun, missä on jo pitkään seurattu sykettä ja maitohappoarvoja harjoiteltaessa, voimaharjoittelussa käytetyt menetelmät ovat olleet vähäisiä.

Nopeuteen perustuvassa voimaharjoittelussa toistojen määrää ei tiedetä etukäteen, vaan määrä vaihtelee sarjasta toiseen riippuen miten urheilija suorittaa liikettä. Tutkimuksemme mukaan tämä menetelmä voisi olla hyödyllinen, kun harjoittelun tarkoituksena on kehittää nopeusvoimaa. Mielenkiintoisesti näyttää siltä, että miehet ja naiset eivät reagoivat samalla tavalla harjoitteluun. On siis syytä pohtia, miten nopeuteen perustuvaa voimaharjoittelua pitäisi tehdä eri tavalla miehille ja naisille suorituskyvyn optimoimiseksi.

Lisätietoja: yliopistotutkija Simon Walker, simon.walker@jyu.fi, 040 8054906

Ampumahiihdon testausjärjestelmän kehittäminen

Liikuntateknologian yksikössä Vuokatissa kehitetään osana EAKR-rahoitteista kv-testihanketta ampumahiihtoammuntaan testaus- ja harjoittelujärjestelmää, jonka avulla pystytään antamaan yksilöllistä palautetta ampumahiihtäjälle tämän ammuntatekniikasta (tähtäys, liipaisu, tasapaino) reaaliaikaisesti. Järjestelmä oli pilottikäytössä Ampumahiihtoliiton valmennusryhmien, erityisesti Vuokatin Urheiluopistolla pääasiallisesti leireilleen Haastaja-ryhmän, harjoitusleirityksien yhteydessä menneellä kaudella, ja kerättyä testidataa hyödynnetään muun muassa Miika Köykän ampumahiihtoammuntaa käsittelevässä väitöskirjassa. Väitöskirjan ensimmäinen osatutkimus on juuri valmistumassa, ja sen avulla opittiin esimerkiksi tunnistamaan erilaisia tähtäysstrategioita ampumahiihdon pystyammunnassa sekä kohdentamaan testistä annettavaa palautetta entistä yksilöllisemmin tunnistetun strategian mukaisesti.

Lisätietoja: projektitutkija Miika Köykkä, miika.i.koykka@jyu.fi, 0504017469

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdään monitieteistä ja -puolista tutkimusta.
Liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdään monitieteistä ja -puolista tutkimusta.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Fintrafficin ja Jyväskylän yliopiston yhteistyö tähtää liikenneturvallisuuden parantamiseen tekoälyn ja datatieteen avulla22.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Fintraffic ja Jyväskylän yliopisto allekirjoittivat yhteistyösopimuksen, jonka tavoitteena on parantaa tieliikenteen turvallisuutta ja kehittää liikenteestä sujuvampaa ja ympäristöystävällisempää. Yhteistyö yhdistää toisiinsa Fintrafficin tuottaman ja hallinnoiman tiedon sekä Jyväskylän yliopiston datamalli- ja analytiikkaosaamisen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye