Uusi puu

Liisa Jaakonsaari: Onko puulla vielä huono maine?

Jaa

Toista maapalloa ei ole eikä tule. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää energiankäytön tehostamista ja riippuvuuden vähentämistä fossiilisista raaka-aineista. Kun luonnonvaroja on niukasti, niitä pitää oppia käyttämään tavalla josta ympäristö sekä talous hyötyvät. Mielikuvat siitä mikä on kestävää ja mikä ympäristölle haitallista vaikuttavat siihen miten ratkaisemme nämä haasteet.

Biotaloudessa hyödynnetään uusiutuvia luonnonvaroja. Biotalouden lähtökohtana ovat luonnossa syntyvät materiaalit ja raaka-aineet, kuten puu. Puupohjaiset tuotteet ovat uusiutuvia ja kierrätettäviä ja voivat korvata monia muovipohjaisia tuotteita, kuten muovisia pakkausmateriaaleja.

Euroopassa käytetään kymmeniä miljardeja muovista kertakäyttökuppia vuodessa. Muovisten kertakäyttöastioiden ja muovikassien korvaaminen biopohjaisilla kierrätettävissä olevilla materiaaleilla on valtava ilmastoteko. Se on myös yksi osoitus suomalaisen kestävän metsätalouden potentiaalista globaalisti ja paikallisesti.

Metsäpohjaisen biotalouden innovaatiot ovat suomalaisen tutkimus- ja kehitystyön tulosta, ne ovat uusiutuvia ja kierrätettäviä ja niillä korvataan fossiilipohjaisia tuotteita. Katse pitää kuitenkin suunnata tulevaisuuteen. Innovaatioihin ja tuotekehittelyyn kannattaa panostaa edelleen, jotta puun käytön resurssitehokkuus ja jalostusarvo voidaan maksimoida.

Mielikuvilla on kuitenkin merkitystä. Puu on materiaalina vieras monelle eurooppalaiselle ja puun maineeseen vaikuttavat mielikuvat sademetsien tuhomaisesta viljelysmaaksi tai puun polttamisesta energiakäyttöön. Puu kaipaa pikaista imagon kohennusta, sillä hukumme muovisaasteeseen. Innovatiiviset korkean jalostusasteen puupohjaiset tuotteet rakentamisessa, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa ja kemian teollisuudessa laajemmin muuttavat näitä mielikuvia pikku hiljaa. Kaiken taustalla tulee tietenkin olla kestävä metsänhoito tai muuten puuta on vaikea laskea uusiutuvaksi raaka-aineeksi.

Investoimalla resurssitehokkuuteen ja tuotekehittelyyn voimme nostaa puun uuteen aikakauteen ja parantaa puun mainetta ilmastoystävällisenä materiaalina.

Liisa Jaakonsaari
Euroopan parlamentin jäsen
S&D

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Uusi puu
Uusi puu
Salomonkatu 17 A
00100 Helsinki

050 401 9855http://www.uusipuu.fi

Uusi puu on yli 20 suomalaisen organisaation yhteisö, jonka tavoitteena on lisätä ymmärrystä puun käyttöön perustuvasta biotaloudesta ja antaa konkreettisia esimerkkejä puupohjaisista tuotteista ja niiden yhteiskunnallisesta merkityksestä.

www.uusipuu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Uusi puu

Mediakutsu: Puupohjainen biotalous - ratkaisuja lokaaleihin ja globaaleihin haasteisiin -seminaari Imatralla 10.10.3.10.2018 10:13Kutsu

Puusta saadaan ekologisia pakkauksia ja tekstiileitä. Puu taipuu muovin korvaajaksi, lääkkeeksi ja moneksi muuksi. Globaalit megatrendit tukevat puupohjaisten tuotteiden kysynnän kasvua - uusia ideoita puun hyödyntämiseksi syntyy jatkuvasti. Mitä vaaditaan, että ideat myös synnyttävät uutta liiketoimintaa? Mitä biotalous merkitsee alueellisesti ja globaalisti? Miten kuluttajat suhtautuvat biopohjaisiin ratkaisuihin?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme