Like Kustannus Oy

Likaista lunta ja aasialaista pikaruokaa – Finlandia-ehdokkaan uutuuskirja päivittää mielikuvamme Arktiksesta

Jaa

Arktinen alue ei olekaan valkoisia jääkarhuja kävelemässä hohtavilla jäälautoilla, vaan pikemminkin likaista lunta, tehdashalleja ja thaimaalaista ruokaa. Finlandia-ehdokas Ville-Juhani Sutisen koukuttava uutuuskirja Arktis yhdistää matkakirjaa, historiallista taustoitusta ja kaunokirjallista kerrontaa.

Kun matkustaa Huippuvuorille, Grönlantiin ja Siperiaan, on vähä vähältä luovuttava ennakko-oletuksista. Jääkarhut eivät olekaan valkoisia ja pohjoisesta erämaasta löytyy enemmän aasialaisia siirtolaisia ja pad thaita kuin alkuperäisasukkaita ja valaanlihaa.  

Mielikuvamme Arktiksesta ovat pysyneet pitkään samoina, vaikka alue on ihmisten toimesta muuttunut roimasti 

Pohjoista valloittamaan lähtevä kirjailija kuvaa omakohtaisessa teoksessaan, miten ihminen on toimillaan muuttanut Arktista vuosisatojen ajan. Silti hän tavoittelee yhä tunturin huippua - lakipistettä jota ei ole edes olemassa. 

“Haluan tuoda keskiöön arktisen alueen itsensä ja tarkastella sitä sellaisena kuin se on tällä vuosituhannella. Pohjoista katsotaan edelleen usein historiallisen myytin kautta, mikä värittää – tai oikeammin valkaisee – tulkintoja”, Sutinen kommentoi. 

Matkakertomusta elävöittävät tekijän ottamat runsaat valokuvat, jotka kertovat elämästä Arktiksen karuissa oloissa.  

Ville-Juhani Sutinen (s. 1980) on kirjailija ja kääntäjä. Hän on julkaissut useita runokokoelmia, esseeteoksia, romaaneja ja tietokirjoja. Hän oli vuonna 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana yhdessä Ville Ropposen kanssa kirjoittamallaan teoksella Luiden tie - Gulagin jäljillä. 

Tulevaisuuden lukija, sinä joka ihmettelet maailman menoa ja kaivat tämän viestin esiin satojen vuosien päästä: me emme tarkoittaneet pahaa; ainakaan kaikki meistä; ainakaan pelkästään. Osa meistä halusi ja jopa yritti olla hyviä. " 
 

Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja äänikirjana.  

 

Kirja on arvostelu- ja käsittelyvapaa ilmestyessään 18.2.2021 

Arvostelukappaleet, myös e- ja äänikirjoista: arvostelukappaleet@like.fi  

Pdf-vedokset sekä kuva- ja haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Like Kustannus Oy
Like Kustannus Oy
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

09 1566 1http://www.like.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus Oy

Grunge-legenda Mark Laneganin muistelmateos on kaunistelematon kuvaus huumeriippuvuudesta ja yhdestä unohtumattomasta aikakaudesta22.2.2021 08:56:00 EETTiedote

Kansainväliseksi bestselleriksi noussutta Sing Backwards and Weep -muistelmateosta on ylistetty maailman parhaaksi rockelämäkerraksi. Mm. Screaming Trees- ja Queens of the Stone Age -yhtyeistä tunnettu Mark Lanegan hätkähdyttää rehellisyydellään kuvatessaan menestystä, brutaalia narkomaanielämää ja rakkaiden ystävien lohdutonta tuhoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme