Like Kustannus

Likaista lunta ja aasialaista pikaruokaa – Finlandia-ehdokkaan uutuuskirja päivittää mielikuvamme Arktiksesta

Jaa

Arktinen alue ei olekaan valkoisia jääkarhuja kävelemässä hohtavilla jäälautoilla, vaan pikemminkin likaista lunta, tehdashalleja ja thaimaalaista ruokaa. Finlandia-ehdokas Ville-Juhani Sutisen koukuttava uutuuskirja Arktis yhdistää matkakirjaa, historiallista taustoitusta ja kaunokirjallista kerrontaa.

Kun matkustaa Huippuvuorille, Grönlantiin ja Siperiaan, on vähä vähältä luovuttava ennakko-oletuksista. Jääkarhut eivät olekaan valkoisia ja pohjoisesta erämaasta löytyy enemmän aasialaisia siirtolaisia ja pad thaita kuin alkuperäisasukkaita ja valaanlihaa.  

Mielikuvamme Arktiksesta ovat pysyneet pitkään samoina, vaikka alue on ihmisten toimesta muuttunut roimasti 

Pohjoista valloittamaan lähtevä kirjailija kuvaa omakohtaisessa teoksessaan, miten ihminen on toimillaan muuttanut Arktista vuosisatojen ajan. Silti hän tavoittelee yhä tunturin huippua - lakipistettä jota ei ole edes olemassa. 

“Haluan tuoda keskiöön arktisen alueen itsensä ja tarkastella sitä sellaisena kuin se on tällä vuosituhannella. Pohjoista katsotaan edelleen usein historiallisen myytin kautta, mikä värittää – tai oikeammin valkaisee – tulkintoja”, Sutinen kommentoi. 

Matkakertomusta elävöittävät tekijän ottamat runsaat valokuvat, jotka kertovat elämästä Arktiksen karuissa oloissa.  

Ville-Juhani Sutinen (s. 1980) on kirjailija ja kääntäjä. Hän on julkaissut useita runokokoelmia, esseeteoksia, romaaneja ja tietokirjoja. Hän oli vuonna 2019 tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana yhdessä Ville Ropposen kanssa kirjoittamallaan teoksella Luiden tie - Gulagin jäljillä. 

Tulevaisuuden lukija, sinä joka ihmettelet maailman menoa ja kaivat tämän viestin esiin satojen vuosien päästä: me emme tarkoittaneet pahaa; ainakaan kaikki meistä; ainakaan pelkästään. Osa meistä halusi ja jopa yritti olla hyviä. " 
 

Kirja ilmestyy myös e-kirjana ja äänikirjana.  

 

Kirja on arvostelu- ja käsittelyvapaa ilmestyessään 18.2.2021 

Arvostelukappaleet, myös e- ja äänikirjoista: arvostelukappaleet@like.fi  

Pdf-vedokset sekä kuva- ja haastattelupyynnöt: adele.couavoux@otava.fi  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Like Kustannus
Like Kustannus
Uudenmaankatu 10
00120 HELSINKI

09 1566 1http://www.like.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Like Kustannus

K-pop mielletään pikkutyttöjen glitteriksi mutta sen taustalla leijuu synkkiä asioita, vallanjanoa ja myös maailmanpolitiikkaa mullistavaa aktivismia24.5.2021 08:58:00 EEST | Tiedote

Eteläkorealainen musiikkityyli K-pop typistetään usein pikkutyttöjen fanittamiksi tyttö- ja poikabändeiksi, mutta ilmiö on huomattavasti laajempi ja monialaisempi. Keskiviikkona ilmestyvä Minja Mäkilän K-pop – Unelma huomisesta kertoo monipuolisesti tästä satoja miljoonia ihmisiä villitsevästä maailmanlaajuisesta ilmiöstä. Kirja taustoittaa myös Etelä-Korean kulttuuria ja yhteiskuntaa, fani-ilmiön eri puolia, media-alan muutosta sekä eteläkorealaisten nuorten pyrkimyksiä rakentaa itselleen tulevaisuus.

Tieto-Finlandia-voittaja Jenni Räinä lähtee uutuuskirjassaan yhdeksän naisen kanssa luontoon kuuntelemaan heidän erätarinoitaan10.5.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Suomen kansallispuistot rikkovat kävijäennätyksiä, ja niissä vaeltaa enemmän naisia kuin koskaan. Elokuvissa ja kirjoissa villin luonnon valloittaa kuitenkin yhä mies varusteineen. Palkittu oululainen tietokirjailija ja luontoihminen Jenni Räinä lähtee uutuuskirjassaan Kulkijat yhdeksän naisen kanssa luontoon kuuntelemaan naisten erätarinoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme