Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Lintujen ruokintakieltoalueita vähennettiin, mutta ruokintaa ei suositella kaupungin yleisillä alueilla

Jaa

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut on 21.12.2021 uusinut vuonna 2006 tehdyn päätöksen lintujen ruokintakieltoalueista Helsingin kaupungissa. Päätöksen mukaan lintujen ruokinta on kielletty yhteensä kymmenellä alueella: Hietalahdentori, Hakaniemen tori, Kauppatori, Tallinnan aukio, Töölöntori, Ylä-Malmin tori, Narinkkatori, Rautatientori, Esplanadin puisto ja Kansalaistori. Päätös ruokintakieltoalueista perustuu terveydensuojelulakiin.

Pikkuvarpunen. Kuva: Esa Nikunen.
Pikkuvarpunen. Kuva: Esa Nikunen.

Vuoden 2006 päätöksessä lintujen ruokinta oli kielletty yhteensä 67 alueella, joista 11 oli toreja, 44 puistoja ja puistikkoja sekä 12 muita alueita. Päätöksen mukaiset ruokintakieltoalueet ovat olleet paikoin vaikeasti rajattuja, ja siksi ruokintakieltojen valvonta on ollut haastavaa. On myös havaittu, että lintuja ruokitaan yleisillä alueilla kielloista ja kieltokylteistä huolimatta. Pääosin yhteydenotot ovat koskettaneet yksityisalueita, joihin ei yleistä kieltopäätöstä voida kohdentaa.

Ruokintakieltoja elintarvikkeiden ulkomyyntialueille

Uudet kieltoalueet ovat tori- ja tapahtuma-alueita, joilla on säännöllistä elintarvikkeiden ulkomyyntiä. Lintujen ruokinnasta on katsottu näillä alueilla voivan aiheutua todennäköisimmin terveyshaittaa, jos linnut pääsevät suoraan tai välillisesti pilaamaan ulosteillaan elintarvikkeita. Kieltoalueiden merkinnät tullaan saattamaan ajan tasalle puistojen kunnossapidon yhteydessä. Kunnossapidosta vastaa Helsingin kaupungin yleisten alueiden kunnossapitoyksikkö.

Linnut voivat suoraan tai välillisesti pintojen kautta pilata ulosteillaan elintarvikkeita ja aiheuttaa näin terveyshaittaa. Lintujen ruokinta mahdollistaa rottien ravinnonsaannin ruokintatavasta riippumatta, kun linnuille tarkoitettua ruokaa leviää ympäristöön. Tästä syystä Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut ei suosittele lintujen ruokintaa Helsingin kaupungin yleisillä alueilla. Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut suosittelee ylipäätään välttämään lintujen ruokintaa sulan maan aikana, jolloin linnut löytävät ravinnon luonnosta itse.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut

ympäristötarkastaja
Jukka Kiesi
ympäristöterveys
p. 09 310 32027
kymp.rottahavainnot@hel.fi

ympäristötarkastaja
Raimo Pakarinen
talvilintujen ekologia
p. 09 310 31534
raimo.pakarinen@hel.fi

Kuvat

Pikkuvarpunen. Kuva: Esa Nikunen.
Pikkuvarpunen. Kuva: Esa Nikunen.
Lataa
Lintujen ruokintakieltoalueet: Keskusta
Lintujen ruokintakieltoalueet: Keskusta
Lataa
Lintujen ruokintakieltoalue: Tallinnanaukio
Lintujen ruokintakieltoalue: Tallinnanaukio
Lataa
Lintujen ruokintakieltoalue: Ylä-Malmin tori
Lintujen ruokintakieltoalue: Ylä-Malmin tori
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 13.1.202213.1.2022 17:12:57 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 13.1.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 27.1.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme