Etelä-Savon ELY-keskus

Lintuvedet ja niissä elävät lintulajit tarvitsevat suojelua - aihe esillä Farmari-messuilla

Jaa

Lintuvesien ja niissä elävän linnuston tila on heikentynyt viime vuosikymmeninä. Uhanalaisia ranta- ja vesilintuja voidaan suojella lintuvesiä kunnostamalla. Farmari-messuilla Etelä-Savon ELY-keskuksen osastolla syvennytään lintuvesien ja kosteikkojen kunnostukseen perjantaina 30.6., kun lauteille haastateltavaksi nousee lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarinen Metsästäjäliitosta.

Järvi, jossa rantaheinikkoa ja metsää vastarannalla.
Järvi, jossa rantaheinikkoa ja metsää vastarannalla.

Lintuvedet ovat matalia ja reheväkasvuisia järviä, joilta löytyy elinympäristöjä niin vesilinnuille kuin kahlaajillekin. Lintuvesien tila on viime vuosikymmeninä heikentynyt muun muassa rehevöitymisen, umpeenkasvun ja vierasperäisten petojen aiheuttamien pesätappioiden seurauksena. Tämän seurauksena erityisesti rehevien järvien linnusto on taantunut merkittävästi.

Lintuvesien kunnostaminen on välttämätöntä useiden uhanalaisten ranta- ja vesilintujen suojelulle. Jokainen maanomistaja voi osallistua lintuvesien tilan kohentamiseen esimerkiksi perustamalla kosteikon. Tule kuuntelemaan perjantaina 30.6. klo 14.00 lintuvesiasiantuntija Veli-Matti Pekkarisen vinkit kosteikon perustamiseen ja lintuvesien suojeluun. ELY-keskuksen messuosaston löydät paikalta K132.

Lintuvesien kunnostus on usein pitkäkestoinen urakka, jossa toimenpiteitä on tarpeen jatkaa useita vuosia. Vaikuttavimmat toimenpiteet, kuten ruoppaukset tai vedenpinnan nostot, vaativat tarkat suunnitelmat sekä aluehallintoviraston luvan. Lintuvesillä voi toteuttaa myös pienimuotoisia toimenpiteitä, kuten pensoittuneiden luotojen raivauksia lokkien ja muiden vesilintujen pesimäpaikoiksi. Kaikkiin toimenpiteisiin tulee pyytää lupa maa- tai vesialueen omistajalta.

Helmi-elinympäristöohjelma vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja turvaa luonnon tarjoamia elintärkeitä ekosysteemejä. Helmi-ohjelman yhtenä tavoitteena on kunnostaa vuoteen 2030 mennessä 200 arvokasta lintuvettä, jotka kuuluvat Natura 2000 -verkostoon. Lisäksi tavoitteena on perustaa tai kunnostaa 500 suojelualueverkoston ulkopuolista lintukosteikkoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonsuojeluasiantuntija Lauri Puhakainen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 223, lauri.puhakainen(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Järvi, jossa rantaheinikkoa ja metsää vastarannalla.
Järvi, jossa rantaheinikkoa ja metsää vastarannalla.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Vähäisiä sinileväesiintymiä havaittu Etelä-Savossa4.8.2022 13:17:03 EEST | Tiedote

Viikolla 31 hieman sinilevää havaittiin kahdella vakiohavaintopaikalla, Pieksämäen Heiniöllä ja Mikkelissä Launialan uimarannalla. Lisäksi kansalaishavaintoja vähäisistä sinileväesiintymistä on tehty Mikkelin Ukonvedellä Kyyhkylän uimarannalla sekä itäisellä Puruvedellä Savonlinnassa. Ajankohtaan nähden havaintoja on tavanomaisesti, ja muutenkin sinileväkesä on ollut Etelä-Savossa maltillinen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme