Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Lisää mahdollisuuksia tehdä verkko-ostoksia toisista EU-maista

Jaa
Uusien sääntöjen myötä kuluttajat voivat ostaa aiempaa helpommin verkossa esimerkiksi erilaisia tuotteita, konserttilippuja ja hotellimajoituksia toisista EU-maista paikallisilla hinnoilla.

Uusien sääntöjen myötä kuluttajan pääsyä nettisivulle ei saa estää eikä kuluttajaa saa automaattisesti ohjata toiselle sivulle tämän kansalaisuuden, asuinpaikan tai väliaikaisen sijainnin perusteella.

Kaikille EU-maista kotoisin oleville asiakkaille on tarjottava samat ostoehdot kuin paikallisille asiakkaille. Asiakkaille on siis taattava samat hinnat ja ehdot seuraavissa tilanteissa:

- kun asiakas ostaa tavaroita (kuten kodinkoneet, elektroniikka, vaatteet), jotka toimitetaan EU-maahan, johon myyjä yleisten käyttöehtojensa mukaan tarjoaa toimituksen tai jotka haetaan paikasta, josta on sovittu asiakkaan ja myyjän välillä,

- kun asiakas ostaa sähköisiä palveluita, joita ei ole suojattu tekijänoikeudella kuten pilvipalveluita, palomuureja, verkkosivujen ylläpitoa tai tiedonvarastointipalveluja,

- kun asiakas ostaa palvelun, joka tarjotaan kuluttajalle myyjän tiloissa tai muussa tilassa, jossa myyjä toimii (kuten hotellissa yöpyminen, auton vuokraaminen, urheilutapahtumat, musiikkifestivaali tai huvipuistolippu).

Kuluttajia ei myöskään saa kohdella eri tavalla luotto- tai maksukortin myöntöpaikan perusteella. Myyjät saavat valita, mitkä maksutavat he hyväksyvät, mutta he eivät voi kohdella samalla maksutavalla maksavia asiakkaita eri tavoin.

Säännöt eivät koske tekijänoikeudella suojattua sisältöä

Säännöt eivät tule koskemaan digitaalista tekijänoikeudella suojattua sisältöä kuten e-kirjoja, ladattavaa musiikkia ja nettipelejä. Parlamentin neuvottelijat kuitenkin onnistuivat sisällyttämään lakiin ehdon, jonka myötä komission pitää arvioida kahden vuoden aikana, pitäisikö maarajoitusten kieltämisen koskea myös digitaalista tekijänoikeudella suojattua sisältöä. Laki ei tässä muodossaan tule koskemaan myöskään audiovisuaalisia tai liikennepalveluita.

Kommentti

Euroopan parlamentissa mietinnön esittelijänä toiminut Róża Thun (EPP, Puola) sanoi: ”Tämä uusi geoblokkausta koskeva EU-laki on tärkeä askel kohti kilpailukykyisempiä ja yhtenäisempiä digitaalisia sisämarkkinoita sekä kuluttajille että myyjille. Se on yksi virstanpylväs kamppailussa vastaan kuluttajien kansallisuuteen tai asuinpaikkaan perustuvaa erottelua. Tämän ei tulisi tapahtua yhtenäisessä Euroopassa. Olemme todistaneet, että Euroopan unioni voi päästä konkreettisiin tuloksiin, joista kaikkialla Euroopassa elävät kansalaiset voivat hyötyä jokapäiväisessä elämässään.”

Seuraavaksi

Euroopan parlamentti hyväksyi uudet säännöt tiistaina äänin 557 puolesta, 89 vastaan ja 33 tyhjää.

Ennen kuin säännöt voivat astua voimaan, neuvoston pitää vielä hyväksyä uudet säännöt. Asetusta ryhdytään soveltamaan yhdeksän kuukautta sen jälkeen, kun asetus on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä eli ennen tämän vuoden loppua.

Taustatietoa

Nettisivuista 63 % ei salli ostosten tekoa muista EU-maista komission tutkimuksen mukaan. Aineellisten tuotteiden osalta eniten estettiin tai hintoja muutettiin kodinkoneiden (86 %) myynnissä. Palveluiden ostoa estettiin maantieteellisin perustein tai hintoja muutettiin eniten erilaisten matkailu- ja virkistysalan varauksissa kuten urheilutapahtuman lipuissa (40 %).

EU-kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia verkko-ostoksista toisissa EU-maissa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana verkko-ostoksia tekevien eurooppalaisten osuus on lähes kaksinkertaistunut.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye