Suomen riistakeskus

Locka inte björnar till gårdarna

Dela
Björnar som har kommit ut ur idet är hungriga. Deras fettreserver har förbrukats under den långa vintervilan, och på förvåren är det en utmaning att hitta föda i naturen. Därför kan björnar söka delikatesser i närheten av mänsklig bebyggelse. Men det går att förebygga björnbesök på gårdar.

Man ska inte vänja björnar vid närheten till människor genom att närma sig djuren eller mata dem till exempel för fotografering.I värsta fall kan den som utfodrar bokstavligen göra övriga invånare i området en björntjänst, genom att lära björnen att leta efter föda på gårdarna.

Det bästa sättet att förebygga björnbesök på gårdar är att avlägsna lockande föda.Björnen har ett utmärkt luktsinne, med vilket den effektivt hittar även små födoobjekt.Det lönar sig att städa och kontrollera gården och dess omgivning i god tid innan björnarna kommer ur sina iden.

Om en björn rör sig på en gård ska den skrämmas iväg så fort som möjligt.Det kan man göra inifrån huset, till exempel genom att föra oväsen eller ropa.Om björnen inte avlägsnar sig från gården, eller om den orsakar fara, ska man ringa nödnumret 112.

I områden med björn är det bra att komma ihåg följande:

  • Avsluta vintermatningen till fåglarna i god tid och håll matningsplatsen städad.
  • Skydda husdjurens mat så att en björn inte kan komma åt den.
  • Flytta soptunnor och kompost så att de är utom räckhåll för björnen.Undvik att slänga matrester i sopkärl.
  • Gräv inte ner avfall på gården.
  • Ha inte åtel för små rovdjur i närheten av gården.

 

Anmäl björnobservation

Det lönar sig att anmäla alla björnobservationer till områdets rovdjurskontaktperson.Särskilt viktiga är observationer av kullar, eftersom björnstammen uppskattas huvudsakligen utifrån kullarna.Naturresursinstitutet uppskattar att det totala antalet björnar innan jaktsäsongen 2022 är 2 250–2 400 individer.

Kontaktuppgifter till rovdjurskontaktpersonerna finns på adressen:https://riista.fi/sv/viltforvaltningen/kontaktuppgifter/sok-kontaktuppgifter/

Kontakter

Kai-Eerik Nyholm, viltplanerare Norra Karelen
tfn 029 431 2295

Länkar

Om

Suomen riistakeskus
Suomen riistakeskus
Sompiontie 1
00730 Helsinki

Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.

Följ Suomen riistakeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum