Oulun yliopisto

Logopedian koulutusta ja tutkimusta Oulun yliopistossa jo 40 vuotta

Jaa
Oulun yliopiston logopedian koulutus ja tutkimus täyttää 40 vuotta. Tuona aikana koulutuksesta on valmistunut yli 1000 filosofian maisteria, jotka toimivat laillistettuina puheterapeutteina tai muissa kielen ja kommunikaation asiantuntijatehtävissä. Sekä yksikön koulutus että tutkimus on arvioitu useaan kertaan laadukkaaksi erilaisissa arvioinneissa. Logopedian koulutus on vuosittain yksi suosituimmista Oulun yliopiston hakukohteista.
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen

Juhlavuoden kunniaksi Logopedian tutkimusyksikkö järjestää perjantaina 13.5. klo 12.00–14.15 juhlaseminaarin Oulun yliopiston Saalastinsalissa. Katso seminaarin ohjelma.

Ylempään korkeakoulututkintoon valmistava logopedian koulutus aloitettiin Oulun yliopistossa syksyllä 1981. Tutkinto antaa valmiudet hakea Sosiaali- ja terveysalan valvontavirastolta Valviralta laillistusta toimia laillistettuna puheterapeuttina. Koulutuksen turvin voi toimia useissa kielen ja kommunikaation asiantuntijatehtävissä.

Yksikössä tehdään erittäin korkeatasoista tutkimusta puheen, kielen ja kommunikaation taidoista ja vaikeuksista sekä niiden kuntoutuksesta. Yksikön tutkimusta verrattiin alan kansainväliseen tasoon viimeksi vuonna 2020, ja arvioijat antoivat sille korkeimman arvosanan erinomainen.

Tutkimuksen painopistealueita ovat puheen ja kielen taidot ja niiden häiriöt elämänkaaren eri vaiheissa, sosiaalinen kommunikaatio ja sen vaikeudet, kuulo, puheen havaitseminen ja kuulotiedon käsittely sekä puheen, kielen ja kommunikoinnin kuntoutus ja sen vaikuttavuus. Tutkimusyhteistyö on kansallisesti ja kansainvälisesti verkostoitunutta.

Koulutuksessa tehdään laajaa yhteistyötä Oulun ja Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköiden, päiväkotien ja koulujen kanssa erityisesti kliiniseen työhön valmentavissa opintojaksoissa eli terapiaharjoittelussa. Maisterivaiheen opintojen pitkän loppuharjoittelun osalta yhteistyö on valtakunnallinen.

Opiskelijat kiittävät opettajia toimivista käytänteistä, laadukkaasta opetuksesta ja ohjannasta sekä lämpimästä ja avoimesta ilmapiiristä opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä. Kaikki Oulun yliopiston logopedian yksikön yliopisto-opettajat, yliopistonlehtorit ja professorit ovat laillistettuja puheterapeutteja, mikä takaa asiantuntevan teorian ja käytännön opetuksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Logopedian tutkimusyksikön johtaja, dosentti, yliopistonlehtori Taina Välimaa, taina.valimaa@oulu.fi, p. 0294 48 3396

Kuvat

Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye