Jyväskylän yliopisto

Logoterapiasta apua tarkoituskeskeisiin häiriöihin

Jaa

YTM Anne Niiles-Mäen filosofian väitöksessä tutkitaan logoterapiaa filosofisena terapiamuotona. Työssä avataan sen taustaa, käyttöaluetta ja menetelmiä. Lisäksi tutkimuksessa tuodaan uutta tietoa mielenterveyden häiriöiden tarkoituskeskeisestä perustasta, joka on jäänyt perinteisen häiriödiagnostiikan ulkopuolelle.

Anne Niiles-Mäki
Anne Niiles-Mäki

Tarkoituskeskeiset häiriöt ovat Suomessa – ja muualla maailmassa – lisääntyneet jatkuvasti. Näitä häiriöitä ei kuitenkaan tunnisteta oikein, vaan ne diagnosoidaan psyykkisiksi häiriöiksi, joiden perusta löytyy tajunnan psyykkisestä ulottuvuudesta. Tajunnassa on kuitenkin psyykkisen ulottuvuuden lisäksi henkinen eli noolooginen ulottuvuus, joka poikkeaa toimintamekanismeiltaan ja sisällöltään psyykkisestä ulottuvuudesta.

Tarkoituksen kokemiseen liittyvät vääristymät syntyvät henkisen ulottuvuuden toiminnan ja situaation välisestä ristiriidasta. Näitä vääristymiä ovat esim. tarkoituksen menettämisen tai kadottamisen ja tarkoituksen puuttumisen kokemukset. Tarkoituksen kokemiseen liittyviä vääristymiä ei voida hoitaa psykoterapian tai psykoanalyysin menetelmin, sillä tajunnan psyykkisen ulottuvuuden toimintamekanismit ja sisällöt eivät synnytä ao. häiriöitä eikä niitä näin ollen voida hyväksytysti tutkia, ymmärtää tai selittää psykologian tai psykiatrian keinoin.

Niiles-Mäen tutkimus osoittaa, että logoterapia ei ole psykoterapiaa, kuten tähän asti on ajateltu, vaan filosofisesta kysymyksenasettelusta syntynyt terapiamuoto, joka on keskittynyt tajunnan henkisen ulottuvuuden tarkoituksen kokemiseen liittyvien vääristymien tutkimiseen, ymmärtämiseen ja diagnosointiin sekä näistä tarkoituskeskeisistä häiriöistä kärsivien ihmisten auttamiseen.

Psykiatri ja filosofian tohtori Viktor Franklin jo 1920-luvun lopulla kehittämä logoterapia perustuu filosofiaan. Franklin mukaan tajunnan henkinen ulottuvuus on olemassa ja terve kaikilla, myös psyykkisesti kaikkein sairaimmilla ihmisillä. Henkisen ulottuvuuden ominaisuus, tahto tarkoituksen löytämiseen, on kaikilla, mutta tarkoituksen kokeminen voi vääristyä. Tämä vääristyminen johtuu ristiriidasta suhteessa situaatioon eli kaikkeen itsen ulkopuoliseen, mihin ihminen on kietoutunut.

Niiles-Mäen tutkimus selventää Franklin logoterapian filosofista perustaa ja tuo esiin logoterapian käytettävyyden nykypäivän tarkoituskeskeisten häiriöiden tutkimisessa, ymmärtämisessä ja selittämisessä. Kaikkein tärkeimpänä logoterapeutti Niiles-Mäki pitää kuitenkin sitä, että tarkoituskeskeisistä häiriöistä kärsiviä ihmisiä kyetään vastedes auttamaan asianmukaisella tavalla.

Anne Niiles-Mäen väitöstutkimuksen ”Logoterapia filosofisena terapiamuotona – filosofinen tausta, käyttöalue, menetelmät, häiriöiden kaksivaiheinen erotusdiagnostiikka” tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 12.11. 2021 klo 12:00 – 15:00. Vastaväittäjänä toimii Sotilasprofessori, everstiluutnantti, FT Aki-Mauri Huhtinen Maanpuolustuskorkeakoulusta ja kustoksena yliopistonlehtori, dosentti, YTT Olli-Pekka Moisio Jyväskylän yliopistosta. Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

Yliopiston ulkopuolisen yleisön toivotaan seuraavan väitöstä verkkolähetyksenä. Tilaisuuden livestream on seurattavissa Moniviestimestä osoitteessa https://r.jyu.fi/dissertation-niiles-maki-121121

Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon 040 8054171.

Julkaisutiedot

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 432 Jyväskylä 2021, ISBN 978-951-39-8863-0 (PDF)

Julkaisu luettavissa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8863-0

Taustatietoa:

Anne Niiles-Mäki on suorittanut maisterintutkintonsa Jyväskylän yliopistossa 1994, jolloin hän myös aloitti filosofian, psykologian ja uskonnon opettajan uransa. Niiles-Mäki valmistui diplomilogoterapeutiksi 2014 ja on toiminut logoterapeuttina vuodesta 2016. Tammikuussa 2019 Niiles-Mäki perusti Hyvinvointi- ja terapiakeskus Vanhan Apteekin Petäjävedelle ja heinäkuussa 2019 Tarkoituskeskeisen filosofian koulutusyhteisö TFK:n, joka keskittyy logoterapiakoulutukseen, -tutkimukseen ja -kirjallisuuteen.

Lisätietoja:

Anne Niiles-Mäki, puh. +358 40 7751 064, anne@logoterapeutti.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Anne Niiles-Mäki
Anne Niiles-Mäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme