Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Lokakuu oli Pohjois-Karjalassa lämmin ja sateinen

Jaa

Lokakuu oli yli kaksi astetta tavanomaista lämpimämpi. Erityisesti kuukauden alku ja loppu olivat lämpimiä. Lähes koko maakuntamme sai ensilumen kuukauden puolivälissä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lokakuu oli Pohjois-Karjalassa 2,5 astetta tavanomaista lämpimämpi. Esimerkiksi Valtimon kirkonkylällä mitattiin lokakuun keskilämpötilaksi 5,5 astetta, kun pitkänajan (1981-2010) keskiarvo on 3,0 astetta. Vastaavasti Joensuun lentoasemalla lokakuun keskilämpötilaksi mitattiin 6,1 astetta, kun pitkänajan keskiarvo on 3,6 astetta.

Lokakuun sademäärä oli Pohjois-Karjalassa yli puolitoista kertainen. Kuukauden aikana satoi keskimääräinen 98 mm, kun tavallisesti sataa 65 mm.

Lunta satoi kuukauden aikana ja maakunnan pohjois- sekä itäosissa lunta oli paikoin 10-15 cm. Kuukauden lopun lämmin sää ja vesisateet sulattivat lumet kokonaan.

Vuoksen vesistöalueen pohjoisosissa luonnontilaisten järvien ja jokien vedenkorkeudet ovat sateisen syksyn johdosta ajankohtaan nähden tavallista korkeammalla. Esimerkiksi Kajoonjärven vedenkorkeus on marraskuun ennätyskorkeuksissa. Sään ennustetaan jatkuvan sateisena ja vedenkorkeuksien pysyvän tavallista korkeammalla seuraavan viikon aikana.
Orivesi-Pyhäselän vedenpinta on lähellä ajankohdan keskitasoa. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa alkanutta nousua, jota kertyy 10-35 cm vuoden loppuun mennessä. Vedenkorkeuden ennustetaan pysyvän kevääseen asti keskimääräistä ylempänä.
Pielisen vedenkorkeus on 38 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee 10-15 cm marraskuun aikana.
Viinijärven vedenkorkeus oli lokakuun lopussa 22 cm, Ruunaan 30 cm ja Kajoonjärven 43 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Pielisjoen lokakuun keskivirtaama oli noin 15 % tavanomaista suurempi. Lieksanjoessa ja Koitajoessa virtasi vettä lokakuussa kolmanneksen normaalia enemmän.
Pienempien jokien virtaamat lokakuussa vaihtelivat. Esimerkiksi Puntarikoskella lokakuun keskivirtaama oli lähes kolminkertainen. Kun taas Saramojoen keskivirtaama Roukkajankoskella oli kolmanneksen tavanomaista suurempi.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli Nurmeksen Juutilankankaalla 8 cm, Kontiolahden Jaamankankaalla 34 cm ja Jakokoskella 45 cm ja sekä Ilomantsin Kuuksenvaarassa peräti 58 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Lämpimän lokakuun myötä pintaveden lämpötila on Pielisjoella Joensuun kanavassa ja Pielisellä Nurmeksen laivarannassa kolmisen astetta ajankohdan keskimääräistä arvoa lämpimämpää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitaloussuunnittelija Esa Päivinen, puh. 0295 026 218, esa.paivinen(at)ely-keskus.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

0295 026 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-karjala

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Maakunnalliset ympäristöpalkinnot 2020 Pielisen Kalajaloste Oy:lle, Pohjois-Karjalan Martat ry:lle, Joonas Potkoselle Ilomantsista sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysryppäälle ja Äksyt Ämmät -verkkokaupalle26.11.2020 14:04:06 EETTiedote

Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) jakoi vuoden 2020 maakunnalliset ympäristöpalkinnot 26.11.2020. Palkinnon saivat Pielisen kalajaloste Oy Nurmeksesta, Pohjois-Karjalan Martat ry, Joonas Potkonen Ilomantsista, sekä Majatalosta majataloon -tuotteiden yritysrypäs ja Äksyt Ämmät -verkkokauppa Nurmeksesta.

Pohjois-Karjalassa lokakuun lopussa 10 079 työtöntä24.11.2020 08:00:30 EETTiedote

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen alueella oli lokakuun lopussa 10 079 työtöntä työnhakijaa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden työttömien määrä oli 1 353 henkilöä (16 %) suurempi. Puolet työttömyyden kasvusta aiheutui lomautettujen määrän lisäyksestä. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Pohjois-Karjalan ELY-alueella 14,2 %, vuosi sitten osuus oli 12,1 %. Koko maassa työttömien osuus työvoimasta oli 11,9 % ja vuosi sitten 8,6 %. Työllisyyskatsaus-sivusto Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus kokonaisuudessaan on Työllisyyskatsaus-sivustolla: www.temtyollisyyskatsaus.fi/pohjois-karjala.aspx Sivustolla ovat myös koko maan sekä kaikkien ELY-keskusalueiden työllisyyskatsausaineistot. Työnvälitystilasto Tilastokeskuksen StatFin-palvelussa TEMin Työnvälitystilaston keskeiset tiedot julkaistaan myös Tilastokeskuksen ilmaisessa StatFin-tilastotietokannassa. StatFin-tilastotietokannan osoite on https://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__tym__tyonv/ https://pxnet2.stat.fi/PXW

Vaikuta vesienhoitoon - anna palautetta ehdotuksesta Vuoksen vesienhoitoalueen vesienhoitosuunnitelmaksi vuosiksi 2022-20272.11.2020 11:02:17 EETTiedote

Pohjois-Karjalan alueen pinta- ja pohjavesiä koskevan Vuoksen vesienhoitosuunnitelman ja sitä täydentävän toimenpideohjelman (2016-2021) toteutus on parhaillaan käynnissä. Nyt suunnitelmat on tarkistettu vuosiksi 2022-2027. Suunnitelmaehdotuksessa kerrotaan vesistöjen ja pohjavesien tilasta, ongelmista ja siitä, miten vesien tilaa aiotaan parantaa. Suunnitelmasta ja toimenpide-ehdotuksista pyydetään kansalaisilta, viranomaisilta, yrityksiltä ja järjestöiltä kannanottoja 2.11.2020 – 14.5.2021 välisenä aikana (www.ymparisto.fi/vaikutavesiin > vesienhoito). Palautetta hyödynnetään vesienhoitosuunnitelman ja toimenpideohjelman viimeistelyssä. Vesienhoitosuunnitelmat vahvistetaan valtioneuvostossa vuoden 2021 lopussa. Vesien hyvä tila vaatii tekoja, aikaa ja rahaa Vesienhoidon tavoite on, että kaikkien pinta- ja pohjavesien tila on vähintään hyvä. Pohjois-Karjalassa vedet ovat jo pääosin hyvässä tai erinomaisessa tilassa. Parantamistoimia tarvitaan kuitenkin, sillä tyydyttävässä tai sitä hu

Maatalouden alkutuotannon väliaikaiselle koronatuelle uudet ehdot ja enemmän rahoitusta30.10.2020 10:23:00 EETTiedote

Valtioneuvosto päätti uudistetusta maatalouden alkutuotannon väliaikaisesta tuesta istunnossaan torstaina 29. lokakuuta. Tukea voidaan nyt kohdentaa entistä paremmin koronapandemiasta kärsineille yrityksille alkutuotannossa. Tällaisia ovat esimerkiksi maatilat ja puutarhatilat, jotka myyvät tuotteitaan suoraan ravintoloille tai muille ostajille. Monien tällaisten yritysten tuotteiden menekki on täysin pysähtynyt tai oleellisesti heikentynyt pandemian vuoksi. Valtioneuvosto päätti korottaa maatalouden alkutuotannon yrityskohtaisen tuen ylärajan 80 000 euroon. Keväällä käynnistyneissä tuissa yläraja oli 10 000 euroa yritystä kohti. Tällä tuensaajakohtaisen ylärajan nostolla pyritään yritysten tasapuoliseen ja yhdenvertaiseen kohteluun. Lisäksi tuen alarajaa alennetaan 2 000 euroon aikaisemman 5 000 euron sijaan. Eduskunta on myöntänyt viidennessä lisätalousarviossaan 30 miljoonaa euroa lisää maatalouden alkutuotannon tukeen, jotta nämä muutokset voidaan toteuttaa. Tuen haku uudistetuilla

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme