Huoneistokeskus

Lokakuu vuoden toiseksi vilkkain asuntokauppakuukausi

Jaa

Lokakuussa vanhoja asuntoja myytiin Suomessa 0,2 % vähemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Lokakuun vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat kuitenkin kuluvan vuoden toiseksi korkeimmat. Useissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä lokakuu oli vahva kauppakuukausi.

Vanhoja asuntoja myytiin Suomessa lokakuussa 0,2 % vähemmän kuin vuosi sitten. Kumulatiivisesti tarkasteltuna tammi-lokakuussa vanhoja asuntoja on myyty noin 2,5 % vähemmän kuin viime vuonna.

”Vaikka vanhojen asuntojen kauppamäärät olivat lokakuussa hieman alemmalla tasolla vuoteen 2019 verrattuna, ne olivat kuitenkin selvästi korkeammalla tasolla vuosiin 2015-2018 verrattuna”, Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Kari Virta sanoo. 

Lokakuussa tehtiin Helsingissä kauppoja 6,5 % enemmän kuin vuosi sitten, ja Tampereella vanhoja asuntoja myytiin lokakuussa 9,1 % enemmän kuin vuosi sitten. Vanhojen asuntojen kauppamäärät nousivat lokakuussa myös Oulussa (+18,4 %), Kuopiossa (+3,4 %), Jyväskylässä (+28,9 %), Kouvolassa (+1,2 %) ja Porissa (+22,0 %).

Vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat lokakuussa Espoossa (-2,2 %), Vantaalla (-9,7 %), Turussa (-9,4 %), Lahdessa (-1,9 %), Joensuussa (-9,6 %) ja Porvoossa (-9,7 %).

Ostajat kiinnittävät yhä enemmän huomiota energia-asioihin

Huoneistokeskus teki välittäjilleen marraskuussa kyselyn, jonka mukaan 43 % välittäjistä on sitä mieltä, että ostajat kiinnittävät nyt enemmän huomiota asunnon energiatehokkuuteen kuin viisi vuotta sitten. Välittäjäkyselyn mukaan 70 % välittäjistä on myös sitä mieltä, että asunnon lämmitysmuoto vaikuttaa asunnon myytävyyteen.

”Etenkin pientalokaupassa energiatehokkuus ja lämmitysmuoto vaikuttavat asunnon kiinnostavuuteen sekä saattavat näkyä myös myyntihinnassa. Maalämpö on suosittu lämmitysmuoto paitsi sen matalan kustannustason ja energiatehokkuuden myös ympäristöystävällisyyden vuoksi. Myös rakentamismääräykset ovat olleet eri vuosikymmeninä erilaiset, ja tämä näkyy eri-ikäisten kiinteistöjen energiatehokkuudessa”, Kari Virta sanoo.

Kerrostaloissa lämmitys on suurin yksittäinen hoitokuluerä ja muodostaa hoitokuluista noin viidenneksen. Vedenkulutus puolestaan muodostaa kerrostalokiinteistöissä noin 10 % kokonaishoitokuluista. Energiatehokkuudella on siis suora vaikutus myös hoitovastikkeisiin.

”Viime aikoina myös vanhoja kerrostaloyhtiöitä on alkanut siirtyä maalämpöön energiakustannusten pienentämiseksi. Kerrostaloissa voidaan energiatehokkuutta nostaa remonteilla, mutta säästöjä voidaan saada myös, kun tehdään oikeat säädöt ja optimoidaan yhtiön laitteiden käyttö. Taloyhtiöiden hallituksella ja isännöitsijällä on tässä iso rooli, jotta kulujen kasvua ei vain todeta, vaan aktiivisesti haetaan keinoja kulujen pienentämiseksi. Esimerkiksi huoneistokohtaiset vesimittarit ovat yleistyneet ja asukkaat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa kuluihin”, Kari Virta sanoo.

Vanhojen asuntojen neliöhinnat nousivat keskimäärin 4,9 %

Vanhojen kerrostalokaksioiden neliöhinnat nousivat Suomessa lokakuussa keskimäärin 4,9 % (+146 €) vuoden takaiseen verrattuna. Kaksioiden neliöhinnat nousivat Helsingissä 7,1 % (+373 €), Espoossa 4,2 % (+167 €), Vantaalla 2,9 % (84 €), Tampereella 5,5 % (+164 €), Turussa 4,6 % (+122 €), Kuopiossa 0,1 % (+3 €), Porissa 1,9 % (+28 €) ja Kouvolassa 15,1 % (+160 €).

Neliöhinnat laskivat syyskuussa vuoden takaisesta Lahdessa 4,0 % (-73 €), Jyväskylässä 1,1 % (-23 €) ja Oulussa 2,9 % (-65 €).

”Vuodessa vanhojen kerrostalokaksioiden hinnat ovat nousseet eniten Kouvolassa (+15,1 %) sekä Helsingissä (+7,1 %) ja laskeneet Lahdessa (-4,0 %)”, Kari Virta sanoo.

Kotitaloudet nostivat syyskuussa 2020 uusia asuntolainoja noin 1,88 mrd. euron edestä, mikä on noin 170 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,72 %. Euromääräisten asuntolainojen kanta oli huhtikuun 2020 lopussa n. 102,5 mrd. euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 2,9 %. (Lähde: Suomen Pankki)

 
*Vanhat asunnot sisältävät kaikki vanhat kerrostalo-, rivitalo- ja omakotitaloasunnot, mutta eivät tontteja, autotalleja tai loma-asuntoja. Luvut perustuvat KVKL:n ylläpitämään Hintaseurantapalveluun, johon suurimmat välitysliikkeet toimittavat kauppatietonsa. Syyskuun kauppatiedot haettu 16.11.2020

Lisätietoja: 
Kari Virta, liiketoimintajohtaja, Huoneistokeskus Oy 
kari.virta@realia.fi
Puh. 040 751 1853

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoneistokeskus
Huoneistokeskus
Valimotie 9
00380 Helsinki

http://www.huoneistokeskus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoneistokeskus

Marina Salenius nimitetty Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajaksi17.11.2020 13:06:42 EETTiedote

KTM, LKV Marina Salenius on nimitetty Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtajaksi 1.1.2021 alkaen. Marina Saleniuksella on 16 vuoden kokemus ja menestykäs ura kiinteistönvälityksessä ja hän tuntee alan ja sen toimijat erittäin hyvin. Viimeksi hän on toiminut Kiinteistömaailman varatoimitusjohtajana ja talousjohtajana. Huoneistokeskuksen nykyinen liiketoimintajohtaja Kari Virta jatkaa työtään Huoneistokeskuksen emoyhtiö Realia Groupin toimitusjohtajana.

Asuntomarkkinakatsaus elokuu 2020: Heinäkuu oli koko maan tasolla tarkasteltuna edellisvuotta vilkkaampi kauppakuukausi21.8.2020 09:13:50 EESTTiedote

Heinäkuussa vanhojen* asuntojen kauppamäärät kasvoivat 1,8 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna. Helsingissä, Espoossa ja Joensuussa kauppamäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna merkittävästi: Helsingissä 11,7 %, Espoossa 17,5 % ja Joensuussa 18,9 %. Arvoasuntojen** kauppamäärät ovat nousseet viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi pääkaupunkiseudulla, kun verrataan viimeisen 12 kuukauden kauppamääriä viiden vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon***.

SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus yhdistävät voimansa – Huoneistokeskus kasvaa valtakunnallisesti3.8.2020 11:34:55 EESTTiedote

SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus yhdistävät voimansa 1.9.2020 Huoneistokeskus-brändin alle. Yhdistymisen myötä Huoneistokeskus on entistäkin vahvempi toimija kiinteistönvälitysmarkkinoilla ja tarjoaa asiakkailleen välityspalveluita kattavasti eri puolilla Suomea. SKV Kiinteistönvälitys ja Huoneistokeskus kuuluvat molemmat Realia Group -konserniin.