Kiinteistöliitto

Lomalle lähtijä, älä tee kodistasi helppoa saalista murtovarkaalle!

Jaa

Suomalaiset siirtyvät juhannukselta sankoin joukoin kesälomille, ja koti kaupungissa jää jopa viikoiksi tyhjilleen. Suomessa tehdään vuosittain lähes 2600 asuntomurtoa.

Murtoja tehdään kaikenlaisiin asuntoihin: kerrostaloihin, rivitaloihin ja omakotitaloihin. Lomalle lähtevä asukas voi suojata kotiaan murtovarkailta muutamilla yksinkertaisilla keinoilla.

  • Huolehdi, ettei postilaatikkosi pursua lomasi aikana. Pyri muutenkin jättämään kotisi asutun näköiseksi esimerkiksi jättämällä verhot auki. Älä kuitenkaan jätä arvoesineitä näkösälle ikkunoiden eteen.
  • Sulje ikkunat kotoa lähtiessäsi.
  • Jos sinulla on murtohälytin, muista kytkeä se päälle.
  • Kerro poissaolostasi naapurille. Pidä tarkasti huoli avaimistasi. Jos avain katoaa, ota yhteys taloyhtiöön.
  • Älä mainosta poissaoloasi julkisissa some-päivityksissä.
  • Käytä oven takalukitusta.
  • Käytä varmuuslukkoa (muistathan, että itse asennutetun varmuuslukon avain pitää toimittaa myös taloyhtiölle siltä varalta, että asuntoon on pakko päästä poissa ollessasi).
  • Asennuta huultamattomaan (tasareunaiseen) oveen rakoraudat, jotka estävät oven vääntämisen auki.
  • Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää osakkaalta huoneiston huolellista hoitoa, johon kuuluu huoneiston kunnon seuraaminen, jos huoneisto jätetään pitkäksi ajaksi tyhjäksi.

”Kannattaa siis sopia, että joku tuttu käy tarkastamassa huoneiston tilanteen, jos jäät poikkeuksellisen pitkäksi ajaksi lomalle”, sanoo Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Taloyhtiö vastaa rikotusta ovesta, asukas asunnon sisällä tehdyistä vahingoista

Jos kotiisi kaikesta huolimatta murtaudutaan, kuuluu rikotun oven korjaaminen taloyhtiölle, mutta asunnon sisällä tehdyt vahingot pääsääntöisesti asukkaalle.

”Ennen lomaa kannattaa siis varmistaa, että kotivakuutus on kunnossa”, Pynnönen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöliitto
Kiinteistöliitto
Annankatu 24, 3. krs
00100 HELSINKI

09 1667 6761http://www.kiinteistoliitto.fi

Vuonna 1907 perustetun Kiinteistöliiton muodostavat 23 alueellista yhdistystä ja valtakunnallinen toimialajärjestö, Suomen Vuokranantajat ry. Kiinteistöliittoon kuuluu yli 27 000 taloyhtiötä, joissa asuu yhteensä lähes kaksi miljoonaa ihmistä.

 

Kiinteistöliitto on kiinteistönomistajien edunvalvoja, kiinteistöalan asiantuntijaorganisaatio ja alan johtava vaikuttaja. Jäsenillä on käytössään alan tuorein tieto ja kiinteistöalaan erikoistuneiden asiantuntijoiden palvelut. Lue lisää Kiinteistöliiton valtakunnallisista ja alueellisista palveluista www.kiinteistoliitto.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme