Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Lounais-Suomen alueellisessa valmiustoimikunnassa on tiivistetty yhteistyötä Ukrainan kriisin vuoksi

Jaa

Lounais-Suomen alueellinen valmiustoimikunta käsitteli huhtikuun kokouksessaan Ukrainan tilanteen vaikutuksia. Kokouksessa arvioitiin sekä turvallisuus- ja huoltovarmuustilannetta että pakolaisten palvelutarpeiden aiheuttamaa kuormaa alueen kunnille.

Valmiustoimikunnan kokoontumiset ovat osa yhteiskunnan varautumisjärjestelmää, jolla pidetään yllä yhteiskunnan kykyä toimia erilaisissa turvallisuustilanteissa. Häiriötilanteissa viranomaisverkostojen keskinäinen toiminta tehostuu ja yhteistyö tiivistyy. Kansalaiset voivat luottaa siihen, että etukäteen suunnitellut toimintamallit todella toimivat myös häiriö- ja kriisitilanteissa.

Kokouksessaan valmiustoimikunta sai Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) ja Maahanmuuttoviraston (Migri) edustajilta tilannekatsaukset Ukrainan sodasta ja sen heijastevaikutuksista Suomeen. Yhteiskunnan kannalta parasta varautumista häiriötilanteisiin on kriisitilanteiden ennakointi ja kuvitteellisten tilanteiden käytännön harjoittelu. Aluehallintovirasto järjestääkin keväällä Satakunnassa ja syksyllä Varsinais-Suomessa alueelliset valmiusharjoitukset, joiden teemana on väestönsuojelu.

Maahantulon hallinta edellyttää viranomaisten hyvää yhteistyötä

Ukrainassa käytävä sota on ajanut miljoonia ihmisiä kodeistaan ja osa on paennut sotaa myös Suomeen. Päävastuu pakolaistilanteen hallinnasta on Maahanmuuttovirastolla, mutta myös muilla toimijoilla on tehtäviä tässä tilanteessa.

-Lounais-Suomen aluehallintovirasto on asettanut Migrin tueksi maakunnalliset yhteistyöryhmät. Niissä kunnat, järjestöt ja viranomaiset koordinoivat laajamittaisen maahantulon edellyttämiä toimia, kertoi pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Ilkka Horelli Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

Kunnissa maahantulo aiheuttaa moninaisten palvelutarpeiden lisääntymistä. Resursseja tarvitaan niin varhaiskasvatuksen, opetuksen, opiskelun, työllistymisen ja majoituksen kuin sosiaali- ja tulkkipalveluidenkin järjestämiseen. Toistaiseksi kaikki maahantulijat on saatu majoitettua vastaanottokeskuksiin tai yksityismajoitukseen ja saatu ohjattua terveyspalveluiden piiriin. Lähes puolet tulijoista on alaikäisiä ja osa lapsista on jo päässyt aloittamaan koulunkäynnin. Terveydenhuollon viranomaiset seuraavat tartuntavaarallisten tautien leviämisriskiä mm. polion, tuhkarokon ja tuberkuloosin osalta.

Lounais-Suomen poliisi vastaanotti maaliskuussa yli 3000 tilapäisen suojelun hakemusta, mutta poliisin ja Migrin havaintojen mukaan päivittäisten maahantulijoiden määrä Ukrainasta on jo kääntynyt laskuun.

Huoltovarmuutemme on vakaa

Huoltovarmuuden kannalta tärkeitä ovat kriittisen infrastruktuurin toimivuus, sekä elinkeinoelämän ja julkisten palvelujen turvaaminen. Aluehallintoviraston ja ELY-keskusten edustajat antoivat katsauksensa alueen huoltovarmuuteen. Ajankohtaisinta tarkkailtavaa ovat nyt raaka-aineiden ja komponenttien saatavuus, polttoaineiden ja lannoitteiden hinnannousu sekä alkutuotannon kustannusten kasvu. Muilta osin tilanne on ennallaan ja vakaa.

Koronahuippu on ohitettu

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri raportoi, että koronavirustartuntojen huippu alueella vaikuttaa olevan ohi. Taudin ilmaantuvuus ja sairaalahoitojaksot ovat laskussa, vaikka menehtyneitä oli maaliskuussa eniten koko epidemian aikana ja huhtikuussa odotetaan vielä samansuuntaisia lukuja.

Epidemian taltuttamisessa korostuu jokaisen oma vastuu terveysturvallisesta toiminnasta. Edelleen on siis hyvä pitää turvavälit ja käyttää kasvomaskia ruuhkaisissa tiloissa, rokottautua tautia vastaan, huolehtia hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä jäädä oireisena kotiin.

Medialle

Lisätietoja

Lounais-Suomen valmiustoimikunnan tehtävänä on ylläpitää turvallisuustilannekuvaa, toimia varautumisen yhteensovittavana elimenä ja tiedonvaihdon foorumina sekä edistää alueellista ja paikallista turvallisuussuunnittelua ja turvallisuusyhteistyötä. Lounais-Suomen valmiustoimikunnan kutsuu koolle aluehallintovirasto ja siihen kuuluvat Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakuntien keskeiset viranomaiset ja toimijat, kuten Puolustusvoimien, poliisin, pelastuslaitosten ja rajavartiolaitoksen edustajat sekä muuan muassa sairaanhoitopiirien, kirkon ja järjestöjen edustajat.

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Riskiarvio on pohja alueelliselle valmiussuunnittelulle, todettiin Pohjois-Suomen valmiustoimikunnassa24.5.2022 13:04:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui aluehallintoviraston koolle kutsumana kokoamaan tilannekuvaa alueen ajankohtaisista varautumisen asioista. Alueellisen valmiustoimikunnan tilannekatsauksilla varmistetaan tiedonkulkua keskeisten toimijoiden välillä Pohjois-Suomen alueella. Kokouksessa Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen esitti ajankohtaiskatsauksen puolustusvoimista.

Regionförvaltningsverket rekommenderar strängare villkor än vad lagen kräver för införsel av rescuehundar från den inre marknaden - betydligt större rabiesrisk på grund av kriget i Ukraina19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

På grund av kriget i Ukraina har många ukrainska hemlösa hundar förts till ett EU-grannland. Hundarna har kunnat id-märkas med dessa länders mikrochip. Det här gör det svårare att på ett tillförlitligt sätt säkerställa hundens ursprung. Rabiesläget i Ukraina är dåligt, och hemlösa hundar är förknippade med en stor rabiesrisk. När man inte med säkerhet känner till en rescuehunds ursprung finns det en ökad risk för rabiesspridning vid införsel av dessa hundar.

Aluehallintovirasto suosittelee lakia tiukempia vaatimuksia rescuekoirien sisämarkkinatuontiin – rabiesriski merkittävästi kasvanut Ukrainan sodan vuoksi19.5.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Ukrainan sodan vuoksi ukrainalaisia kulkukoiria on tuotu runsaasti EU-alueella oleviin naapurimaihin, ja koirat on voitu tunnistusmerkitä näiden maiden mikrosiruilla. Toiminta vaikeuttaa koiran alkuperän luotettavaa varmistamista. Ukrainassa rabiestilanne on huono, ja kulkukoirissa rabiesriski on suuri. Kun rescuekoiran alkuperä ei ole luotettavasti tiedossa, niiden maahantuonti aiheuttaa kohonneen riskin rabieksen leviämiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme