Turun kauppakamari

Lounais-Suomen kauppakamarit selvittivät yritysten varautumista: Lisää yhteistyötä ja tukea yritysten varautumiseen tarvitaan

Jaa

Embargo 12.5. kello 00.01// Tapahtumat Ukrainassa ovat nostaneet varautumisen ja huoltovarmuusasiat yritysten agendalle uudella tavalla. Lounaissuomalaiset yritykset toivovat kriiseihin varautumiseen yhteiskunnan ja muiden verkostojen apua. Erityisesti sähkön saannin turvaaminen sekä tietoliikenneyhteyksien varmistaminen herättävät yrityksissä huolta. Myös talousveden ja polttoaineiden jakelun turvaaminen kriisitilanteissa mietityttää alueen yrityksiä.

Tiedot selviävät yritysten varautumis- ja huoltovarmuuskyselystä, joka tehtiin Rauman, Satakunnan ja Turun kauppakamareiden jäsenyrityksille huhtikuussa 2022. Kysely tehtiin yhteistyössä Huoltovarmuusorganisaation, Lounais-Suomen Aluehallintoviraston sekä Lounais-Suomen ELVAR-toimikunnan kanssa.

Hankejohtaja Panu Vesterinen Keskuskauppakamarista toteaa, että yritysten huoli on otettava vakavasti ja siihen on reagoitava pikaisesti:

”Yritysten tilanne on muuttunut nopeasti. Energian ja polttoaineiden hinnat ovat nousseet ennätyksellistä vauhtia ja saatavuushuoli on ilmeinen. Komponentti- ja työvoimapulan lisäksi pulaa ja huolta on perusasioista kuten sähköstä, polttoaineista ja vedestä. Tarvitaan nopeita toimia yritystoiminnan jatkuvuuden ja huoltovarmuuden turvaamiseksi kaikissa olosuhteissa.”

”Elinkeinoelämän isot huoltovarmuuskriittiset toimijat ovat toki jo mukana valtakunnallisessa varautumistyössä. Samalla keskisuuret yritykset heräävät jatkuvuuden varmistamiseen muuttuneessa tilanteessa. Lounais-Suomessa tehdään aktiivisesti Huoltovarmuuskeskuksen kanssa elinkeinoelämä-yhteistyötä (ELVAR). Tämän pohjalta on haluttu tehdä kysely nykytilanteesta kehittämistyön pohjaksi”, Vesterinen jatkaa.

Sähkönjakelun keskeytyminen yritysten kriittisin uhka

Yrityksistä 63,6 % ilmoitti, että sähkönjakelun keskeytyessä he eivät pysty jatkamaa toimintaansa lainkaan. Vain 2,8 % yrityksistä sähkönjakelun keskeytymisellä ei olisi lainkaan vaikutusta. Yrityksillä on jonkin verran käytössään varavoimakoneita, mutta sähkönjakelun turvaamisessa olisi selkeästi paikka laajemmalle yhteistyölle esim. varavoiman järjestämiseksi. Yritykset toivovatkin tilanteeseen sekä yhteiskunnan toimia että yhteistyötä yritysten kesken.

Polttoainehuollon keskeytyksen vaikutus yritysten toimintaan ei olisi aivan yhtä nopea kuin sähkönjakelun keskeytymisessä. Vastanneista yrityksistä 38 % pystyy jatkamaan toimintaansa korkeintaan viikon polttoainehuollon keskeytyessä ja kaikki vastaajat vähintään vuorokauden verran. Yritykset ovat varautuneet polttonesteiden saatavuuden häiriöihin mm. hankkimalla omia polttoainesäiliöitä, määrittämällä polttoaineen määrän minimirajan sekä selvittämällä sähkökatkon aikana toimivat jakeluasemat. Osa yrityksistä pystyy hoitamaan varautumisen itsenäisesti, mutta varsinkin pienemmät yritykset hyötyisivät yhteisestä varautumisesta.

Talousveden jakelun keskeytyessä 15,4 % yrityksistä ilmoitti, ettei voisi jatkaa toimintaansa lainkaan. Yrityksistä 37,8 % arvioi, ettei talousveden jakelun keskeytyksellä olisi lainkaan vaikutusta. Talousveden jakeluongelmista useilla yrityksillä voi olla jo aiempaa kokemusta, ja varsinkin veden saannista riippuvaiset yritykset ovat varautuneet asiaan omin toimin.

Kyselyyn vastanneista yrityksistä 42 prosentin toiminta keskeytyy vuorokauden sisällä, jos tietoliikenne keskeytyy. Vain 4,9 % vastaajista tietoliikenteen keskeytymisellä ei olisi lainkaan vaikutusta toimintoihin. Noin puolet yrityksistä on tehnyt sopimuksen useamman kuin yhden teleoperaattorin kanssa riskin vähentämiseksi. Varmuuskopiointi näyttää kyselyn perusteella olevan jo olevan rutiinia – peräti 96,5 % yrityksistä tekee säännölliset varmuuskopiot. Vastanneista yrityksistä 58,7 % käyttää monivaiheista tunnistautumista.

Materiaalien ja varaosien saatavuusongelmiin varauduttava

Yrityksistä 32,4 % on määrittänyt toimintansa kannalta kriittiset materiaalit ja 22,5 % kriittiset varaosat. Jopa 37,3 % yrityksistä on kasvattanut näiden kriittisten materiaalien varastoja turvatakseen toimintansa muuttuvissa olosuhteissa. 30 % on varmistanut kriittisten materiaalien ja varaosien saatavuutta vaihtoehtoisilta toimijoilta ja 15,7 % pyytänyt toimittajiansa nostamaan näiden materiaalien ja varaosien varastotasoa.

Erään vastaajan kommentti tiivistää nykytilanteen: ”Varautuminen ja varastoiminen on mahdotonta, kun tarvittavia komponentteja ei saa riittävästi edes nykyisiin toimituksiin. Tämä kuvaa monen muunkin materiaalin, raaka-aineen ja osan saatavuustilannetta. Toimituksia jää tekemättä, kun tarvittavia materiaaleja ei vain löydy markkinoilta tai niiden hinnat ovat karanneet käsistä.”

Yritysten varautumis- ja huoltovarmuuskysely toteutettiin Rauman, Satakunnan ja Turun kauppakamareiden jäsenyrityksille huhtikuussa 2022. Vastauksia saatiin yhteensä 143 kappaletta, joista noin 71 % tuli Varsinais-Suomesta ja noin 29 % Satakunnasta. Vastaajien yrityksistä suurimmat toimialat ovat teollisuus (34 %) ja elintarvikehuolto (11 %). 22 % vastaajista työllistää alle 5 henkeä ja 13 % yli 250 henkeä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankejohtaja Panu Vesterinen, Keskuskauppakamari, puh. 050 590 5196
Toimitusjohtaja Riikka Piispa, Rauman kauppakamari, puh. 040 708 8555
Toimitusjohtaja Minna Nore, Satakunnan kauppakamari, puh. 044 710 5364
Toimitusjohtaja Kaisa Leiwo, Turun kauppakamari, puh 040 556 6697
etunimi.sukunimi @ kauppakamari.fi

Kuvat

Kuvio: Vastausten jakaantuminen kysymyksiin ”Kauanko yrityksenne pystyy jatkamaan toimintaansa, jos tietoliikenne / talousveden jakelu / polttoainehuolto / sähkönjakelu keskeytyy?”
Kuvio: Vastausten jakaantuminen kysymyksiin ”Kauanko yrityksenne pystyy jatkamaan toimintaansa, jos tietoliikenne / talousveden jakelu / polttoainehuolto / sähkönjakelu keskeytyy?”
Lataa
Yrityksistä 63,6 % ilmoitti, että sähkönjakelun keskeytyessä he eivät pysty jatkamaa toimintaansa lainkaan. (kuva: Adobe Stock)
Yrityksistä 63,6 % ilmoitti, että sähkönjakelun keskeytyessä he eivät pysty jatkamaa toimintaansa lainkaan. (kuva: Adobe Stock)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Turun kauppakamari
Turun kauppakamari
Puolalankatu 1
20100 Turku

http://www.turunkauppakamari.fi

Turun kauppakamari on Varsinais-Suomen alueella elinkeinoelämän edunvalvojana, kouluttajana ja asiantuntijana toimiva organisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Turun kauppakamari

Vientiasiakirjat kertovat idänkaupan vähentyneen selvästi5.5.2022 00:01:00 EEST | Tiedote

Kauppakamarien asiakirjatilastot kertovat, että Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan myötä vientiasiakirjojen määrä on pudonnut merkittävästi. Tämä näkyy myös Varsinais-Suomen alueella. Sodan alettua kauppakamarien myöntämien alkuperätodistusten määrä Venäjälle on pudonnut 74 prosenttia ja Ukrainaan 79 prosenttia verrattuna vastaavaan ajankohtaan vuonna 2021. Huhtikuussa alkuperätodistusten määrä Venäjälle putosi 82 % verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Valtion infrainvestointiohjelma on hyvin tehty, mutta rahoitus jää kauas tarpeista – Varsinais-Suomen merkittäviä hankkeita puuttuu väyläverkon investointiohjelmaluonnoksesta2.5.2022 08:58:24 EEST | Tiedote

Väylävirasto on laatinut valtion väyläverkon investointiohjelman vuosille 2023–2030 osana valtakunnallisen liikennejärjestelmäsuunnitelman toimeenpanoa. Keskuskauppakamarin mukaan investointiohjelma ansaitsee ison kiitoksen selkeydestä ohjelman lähtökohdille ja valmisteluperiaatteille, mutta sellaisenaan ohjelma ei vastaa tarpeisiin.

Kauppakamarit aloittavat yhteistyön Startup Refugeesin kanssa ukrainalaisten työllistämiseksi11.4.2022 07:17:59 EEST | Tiedote

Turun kauppakamari ja kauppakamarit ympäri Suomen aloittavat yhteistyön maahanmuuttajia, turvapaikanhakijoita ja pakolaisia työllistymään auttavan Startup Refugeesin kanssa. Suomeen on tullut lyhyessä ajassa kymmeniä tuhansia ukrainalaisia, joista moni haluaa työllistyä mahdollisimman pian. Kauppakamarit saattavat yhteen työvoimaa kaipaavia jäsenyrityksiään, työpaikkoja välittävän Startup Refugeesin palvelu sekä työtä kaipaavia ukrainalaisia.

Kauppakamarikysely: Venäjän sodalla ja pakotteilla vaikutuksia lähes kahdelle kolmasosalle yrityksistä23.3.2022 00:01:00 EET | Tiedote

Embargo 22.3. klo 00.01 // Kauppakamarien jäsenilleen tekemästä kyselystä selviää, että raaka-aineiden ja komponenttien toimitusvaikeudet ja hinnannousu aiheuttavat yrityksille yhä enenevässä määrin vaikeuksia. Kyselyyn vastanneista yrityksistä 40,1 prosenttia kertoi, että raaka-aineiden ja komponenttien hintojen nousu rajoittaa yrityksen toimintaa ja 32,6 prosenttia vastasi, että raaka-aineiden ja komponenttien toimitusvaikeudet haittaavat toimintaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme