Varsinais-Suomen ELY-keskus

Lounaisessa Suomessa tiedossa normaalihko kelirikkokevät

Jaa

Syksyn ja alkutalven runsaiden vesisateiden jälkeen saapunut kylmä ja kuiva keskitalvi aiheuttavat Varsinais-Suomen ja Satakunnan maantieverkolle lopulta melko normaalin kelirikkokevään. Pohjois-Satakunnassa jouduttaneen kuitenkin asettamaan painorajoituksia osalle soratiestöä. Kokonaisuutena Varsinais-Suomen ja Satakunnan kelirikkotilanne on parempi kuin muualla maassa.

Olosuhteet kelirikon muodostumiselle vaihtelevat jo maantieteellisistäkin syistä lounaisen Varsinais-Suomen ja koillisen Satakunnan välillä. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa rannikon tuntumassa kevään 2021 kelirikko rajoittunee kuraiseen pintakelirikkoon. Pintakelirikko näkyy sorateillä pehmeänä tai liejumaisena pintakerroksena, joka ei kuitenkaan aiheuta kantavuuspuutteita kuten runkokelirikko. Pohjoisimman Satakunnan sisämaassa on ennustettavissa, että sorateillä ilmenee myös raskasta liikennettä vaikeuttavaa runkokelirikkoa.

Raskaat kuljetukset kannattaakin ajoittaa joko kelirikkoa edeltävään tai sen jälkeiseen aikaan. Tienkäyttäjien tulee aina sopeuttaa ajonopeutensa kelirikon edellyttämälle tasolle ja varautua olosuhteiden nopeaan paikalliseen vaihteluun.

Pohjois-Satakunnan sorateille luvassa paikoin painorajoituksiakin

Kelirikon aiheuttava kosteus kerääntyy tierunkoon syksyn ja talven vesisateiden myötä. Kelirikon vakavuus riippuu kuitenkin suurelta osin kevään säistä. Mikäli roudan sulamisaikana on pilvistä, voimakkaita vesisateita ja lämmintä, niin routa sulaa nopeasti mutta voi vaikeuttaa kelirikkoa. Yöpakkaset, tuulinen ja kirkas sää hidastavat roudan sulamista mutta auttavat pitämään kelirikkoa kurissa.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen alueen maantieverkolla lounaisessa Varsinais-Suomessa ja Satakunnan rannikolla päästäneen keskivaikealla tai jopa helpolla kelirikolla. Pohjois-Satakunnassa maaperä ja maasto-olosuhteet ovat kelirikon syntymiselle otollisia ja sorateitä on paljon. Kelirikko voi Pohjois-Satakunnassa olla tänä vuonna paikoin keskivaikea muttei poikkeuksellisen vaikea.

Paikallisia vaihteluita kelirikon ilmenemisessä näkyy jo. Avoimilla paikoilla voi jo olla havaittavissa pintakelirikkoa, vaikka lähellä sijaitsevien suojaisten paikkojen tienpinnat ovat vielä routaantuneet.

Pohjois-Satakunnassa jouduttaneen osalle soratiestöä asettamaan painorajoituksia. Painorajoitetullakin tiestöllä sallitaan kuitenkin nk. elintärkeät kuljetukset painorajoituksen ylittävällä kalustolla. Näitä ovat mm. hälytys- ja tienpitoajoneuvot, linja-autot reittiliikenteessä, elintarviketuotannon, energiahuollon ja talousjätteiden kuljetukset, kauppojen päivittäistavarakuljetukset sekä myymäläautoliikenne.

Alueellamme on ollut maanteiden päällysteiden kannalta hyvä, perinteinen talvi. Ikääntyneet päällysteet etenkin vähäliikenteisillä teillä voivat kuitenkin paikoin reikiintyä. Talven pakkaskausi aiheutti jonkin verran uusienkin tienpäällysteiden halkeilua tienrungon routaantuessa. Halkeamat pyritään korjaamaan bitumilla.

Tielläliikkujien on syytä noudattaa varovaisuutta märillä keleillä sorateillä liikkuessaan. Akuuteista tien kunnon ja liikenteen ongelmista voi ilmoittaa Tienkäyttäjän linjalle, puh. 0200 2100 (24 h/vrk).

Teiden kunnosta voi antaa palautetta Palauteväylän kautta (palautevayla.fi).

Lisätietoa:

Varsinais-Suomen ELY-keskus, tienpidon asiantuntija Veli-Pekka Pelttari, p. 029 5022 821

Painorajoitusten tilanne kartalla (vayla.fi)

Lisätietoa teiden kelirikosta ja painorajoituksista (vayla.fi)

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Antalet arbetslösa och permitterade fortsatte att minska i februari30.3.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets­ och näringsbyrå fanns i slutet av februari 25 900 arbetslösa arbetssökande. I februari brukar antalet arbetslösa vanligen minska och nu minskade det med 800 personer. Jämfört med året innan ökade antalet arbetslösa med 6 400 personer (33 %), dvs. i samma takt som i hela landet. Både i Egentliga Finland och i hela landet utgjordes ökningen av antalet arbetslösa fortsättningsvis i huvudsak av en ökning av antalet permitterade. I slutet av februari var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 11,3 %, vilket är 2,7 procentenheter mer än året innan. Andelen arbetslösa av arbetskraften var således mindre än i hela landet (12,4 %). I februari ökade antalet arbetslösa drastiskt jämfört med året innan i de flesta av Egentliga Finlands ekonomiska regioner. Arbetslösheten ökade snabbast i Åbolands skärgård (45 %) och långsammast i Nystadsregionen (17 %). Den högsta arbetslöshetsgraden fanns i Salo ekonomiska region (12,7 %) och Åbo stad

Työttömien ja lomautettujen määrät vähenivät yhä helmikuun aikana30.3.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 25 900 työtöntä työnhakijaa. Helmikuun aikana työttömien määrä yleensä vähenee ja nyt niin tapahtui 800 henkilöllä. Vuotta aiemmasta työttömien määrä kasvoi 6 400 henkilöllä (33 %) eli samaa tahtia kuin tapahtui koko maassa. Niin Varsinais-Suomessa kuin koko maassakin työttömien määrän kasvu oli edelleen painotetummin lomautettujen määrän kasvua. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuun lopussa Varsinais-Suomessa 11,3 % eli 2,7 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (12,4 %). Työttömien määrä kasvoi vuoden takaisesta kaikkien ELY-keskusten alueilla. Näin myös Varsinais-Suomen seutukunnissa. Kovinta kasvu oli Turunmaan saaristossa (45%), kun Vakka-Suomessa se oli hitainta (17%). Turunmaa, Vakka-Suomi ja Loimaan seutu kuuluvat koko maan pienimpien työttömyysprosenttien seutukuntien TOP10:een. Pitkäaikaistyöttömiä on enemmän kuin vuos

Puolimatkan siltatyön vuoksi liikenne kiertotielle Säkylässä maantiellä 214022.3.2021 08:45:42 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus korjaa Puolimatkan sillan Säkylässä maantiellä 2140. Työn ajaksi liikenne joudutaan katkaisemaan siltapaikalla ja ohjaamaan kiertotielle. Kiertotie on viitoitettu Murronlähteentien (mt 12686) ja maantien 204 kautta. Työt alkavat maanantaina 29.3. aamulla ja liikenne siltapaikalla katkaistaan. Siltatyöt valmistuvat ja silta avataan jälleen liikenteelle viimeistään 28.5.2021. Kevyelle liikenteelle ei pystytä järjestämään kulkuyhteyttä siltapaikan yli.

Masktvång också i regiontrafiken i Egentliga Finland och Satakunta18.3.2021 15:40:24 EET | Tiedote

NTM-centralen i Egentliga Finland har fastställt att masktvång från och med 22.3.2021 kommer att införas också i den regionala kollektivtrafik som NTM-centralen har beställt. Den regionala kollektivtrafiken omfattar linjer som trafikerar utanför Åbo och Björneborgs stadsregioner samt utanför städerna Salo och Raumo. Syftet med omfattande användning av masker är att förhindra spridning av coronaviruset.

Maskipakko myös Varsinais-Suomen ja Satakunnan seutuliikenteeseen18.3.2021 11:23:02 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus on linjannut, että maskipakko tulee myös ELY-keskuksen tilaamaan seudulliseen joukkoliikenteeseen 22.3.2021 alkaen. Seudullinen joukkoliikenne kattaa linjat, jotka liikennöivät Turun ja Porin kaupunkiseutujen sekä Salon ja Rauman kaupunkien ulkopuolisella alueella. Laajamittaisella maskien käytöllä pyritään osaltaan estämään koronavirustartuntojen leviämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme