Asuntomessut

Lovisa säljer tomter med egen strand vid havet från 81 500 euro – ”Mycket stort intresse i huvudstadsregionen”

Dela

Ansökningstiden är fram till 30.4 för tomter på Drottningstranden, scenen för Bostadsmässan i Lovisa.

Bostadsmässan i Lovisa
Bostadsmässan i Lovisa

Försäljningen av tomter i Lovisa stad har väckt stort intresse hos familjer i huvudstadsregionen.

Lovisa stads säljer tomter vid havet med egen strand för ett pris som verkar mycket förmånligt ur huvudstadsregionens synvinkel. Tomtpriserna är en bråkdel av motsvarande pris på tomter i huvudstadsregionen. Bostadsmässan arrangeras i Lovisa 2023.

Den förmånligaste tomten med egen strand för ett egnahemshus kostar 81 500 euro. Ett egnahemshus i två våningar på 150 kvadratmeter får byggas på tomten. Den värdefullaste tomten med egen strand kostar 135 000 euro. På denna tomt är det också möjligt att bygga en strandbastu.

I Helsingfors och södra Esbo är det svårt att hitta en småhustomt under 200 000 euro och inte heller i södra delarna av Vanda får man en småhustomt under 100 000 euro.

Enligt Niina Okkonen, projektchefen för Bostadsmässan i Lovisa, har tomterna väckt mest intresse bland familjer i huvudstadsregionen. Över hälften av de familjer som kommer till presentationerna är från Helsingforsregionen. Det tar en timme att köra från huvudstadsregionen till Lovisa.

”Tomternas prissättning följer marknadspriser. Vi ville prissätta tomterna så att de är attraktiva för dem som bor i huvudstadsregionen, men så att de också är möjliga för Lovisabor”, berättar Okkonen.

Ett unikt projekt med flytande hus

Ansökningstiden för tomter i Lovisa började 1.3.2021.  Bland tomterna som kan ansökas finns det 16 småhustomter, nio tomter för flytande hus och en tomt för kollektivt byggande samt radhus- och höghustomter.

Drottningstranden är ett nytt bostadsområde som byggs upp mellan Lovisaviken och Skärgårdsvägen. En utsökt vy över den historiska nedre stan från 1700-talet öppnar sig över Lovisaviken.

Enligt projekt direktör Timo Koskinen på Finlands Bostadsmässa förnyar de flytande husen på Bostadsmässan i Lovisa det finska boendet. Platshyran vid bryggan för ett flytande hus är 850 euro i året.

”Projektet är unikt. Flytande egnahemshus i townhouse-stil har inte tidigare byggts i Finland i så här stor skala”, berättar han.

Det flytande huset kan vara högst 170 kvadratmeter. I samband med varje hus finns en båtplats. De flytande husen färdigställs på land och lyfts på plats.

Ansökningstiden för tomter i Lovisa går ut 30.4. Därefter väljer kvalitetsgruppen bestående av representanter från Finlands Bostadsmässa och Lovisa stad på basen av inkomna ansökningar och fastställda kriterier vem som får en tomt. Avsikten är att Bostadsmässan i Lovisa bidrar till ökad inflyttning. 

De ansökningar som kommer från huvudstadsregionen går ändå inte före i kön. Alla sökanden är likvärdiga, valet görs på basen av de preliminära planernas arkitektoniska kvalitet, understryker Niina Okkonen.

I ansökan önskar man få den sökandes uppfattning om hurudant egnahemshus skulle passa på tomten. Det är bra att förutom planritningen även bifoga bottenplanen, utkast till fasaden och ett utkast till planer för gårdsplanen till ansökan.

Enligt Okkonen hinner man få ihop utkasten under en dryg månad om idén redan finns.

”Vi har inte satt några begränsningar på hurudant huset borde vara. Om någon har en vild idé är hen välkommen att förverkliga den i Lovisa”, säger Okkonen.

Teman för Bostadsmässan i Lovisa är ”Bostaden är mer än ett hem”, Belysningen spelar en roll” och ”Havet är viktigt”.

Nyckelord

Kontakter

Timo Koskinen, projekt direktör, Bostadsmässan,
timo.koskinen@asuntomessut.fi, 040 759 1910

Niina Okkonen, projektchef, Bostadsmässan i Lovisa 2023
niina.okkonen@loviisa.fi, 0440 505 1972

Bilder

Bostadsmässan i Lovisa
Bostadsmässan i Lovisa
Ladda ned bild
Bostadsmässan i Lovisa
Bostadsmässan i Lovisa
Ladda ned bild
Niina Okkonen
Niina Okkonen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Asuntomessut
Asuntomessut
Pasilankatu 2
00240 Helsinki

020 743 7700http://www.asuntomessut.fi

Osuuskunta Suomen Asuntomessut on suomalaisen asumisen suunnannäyttäjä, joka järjestää vuosittain kesän kohokohtiin lukeutuvat Asuntomessut.

Asuntomessuilla esitellään toimiviksi ja kestäviksi koettuja ratkaisuja sekä esimerkkejä rakentamiseen ja asumiseen liittyvien uusimpien tutkimusten soveltamisesta käytäntöön.

Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien.

 

Följ Asuntomessut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Asuntomessut

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum