Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Luento valottaa Visavuoren kokoelmaa ja kuvanveistäjä Emil Wikströmin elämää

Jaa

Museonjohtaja Pälvi Myllylä luennoi Visavuoren mestarista kevään viimeisellä Kokoelmat kertovat -luennolla Kimmo Pyykkö -taidemuseossa torstaina 17.5. klo 17.30. Luennolle on vapaa pääsy.

Kuvateksti: Kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljee sijaitsee Visavuoren Sääkmäellä. Kuva Ari Korkala.
Kuvateksti: Kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljee sijaitsee Visavuoren Sääkmäellä. Kuva Ari Korkala.

Kuvanveistäjä Emil Wikström (1864–1942) suunnitteli ja toteutti kansallisromanttisen ateljeekotinsa Visavuoren Sääksmäelle, Vanajaveden rannalle vuosina 1894–1912.

Emil Wikström oli aikansa käytetyin kuvanveistäjä, joka veisti enemmän julkisia monumentteja kuin kukaan muu suomalainen kuvanveistäjä. Kangasalla Wikströmin kädenjälkeä löytyy esimerkiksi kivikirkon kupeesta Kangasalan vanhalta hautausmaalta. Liuksialan kartanon isännän ja valtiopäivämiehen Agathon Meurmanin hautareliefi on Wikströmin veistämä.

Hyvien työtilausten turvin Wikström pystyi rakentamaan Visavuoresta unelmiensa kokonaisuuden, johon kuului koti ja ateljee, tähtitorni, talvipuutarha, kasvihuone ja näköalapaikkoja joka suuntaan.

Visavuori avattiin museona vuonna 1967. Museo perustettiin, kun Wikströmin lapset lahjoittivat alueen rakennukset ja kaiken niihin liittyvän alkuperäisen irtaimiston museosäätiölle. Näin ollen museo on hyvin elämänmakuinen, ja siellä näkyvät Emil Wikströmin sekä hänen perheensä erilaiset kiinnostuksen kohteet.

Visavuori on kotimuseo. Kotimuseon kokoelmat poikkeavat muista museoista siten, että niihin kuuluvat paitsi kaikki mahdolliset elämän esineistöt, kirjat, arkistot ja taideteokset, myös rakennukset ja jopa puutarha. Visavuoressa erityisen mielenkiintoista on erilaisten harrastusten –  tähtitieteen, musiikin ja puutarhan – näkyminen kokoelmissa. Visavuoren erikoisuus on myös toinen suuri kokoelmakokonaisuus, Emil Wikströmin lapsenlapsen, pilapiirtäjä Kari Suomalaisen pilapiirroskokoelma. Pilapiirroskokoelmaan kuuluu noin 9000 piirrosta.

Visavuoren ensimmäisessä rakennuksessa, vuosina 1893–1894 rakennetussa karjalaishenkisessä hirsilinnassa asuin- ja työtilat olivat saman katon alla. Rakennus kuitenkin tuhoutui tulipalossa jo vuonna 1896 ja uusissa suunnitelmissa Wikström päätti toteuttaa kodin ja ateljeen erillisinä rakennuksina. Nykyinen asuinrakennus valmistui vuonna 1902 ja ateljeerakennus vuotta myöhemmin 1903.

Visavuori on säilynyt lähes muuttumattomana niistä ajoista, kun Wikström siellä asui ja työskenteli. Asuinrakennuksen sisustus ja irtaimisto on alkuperäinen, ja rakennuksessa voi edelleen kokea vuosisadan vaihteen kulttuurikodin tunnelman.

Kimmo Pyykkö -taidemuseon Kokoelmat kertovat -luentosarja keväällä 2018 pureutuu pirkanmaalaisten taidekokoelmien saloihin. Luennoilla kuullaan, miten kokoelmat syntyvät, ja mitä kokoelmat kertovat taiteilijasta tai keräilijästä.

Visavuoren taidekokoelmaa käsittelevä luento on sarjan viimeinen. Muut taidekokoelmat ovat olleet Kimmo Pyykkö -taidemuseon kokoelma, Emil Aaltosen museon kokoelma ja Hiekan taidemuseon kokoelma.

Kokoelmat kertovat -luento: Visavuorien kokoelma, Emil Wikström to 17.5. klo 17.30 Kimmo Pyykkö -taidemuseossa. Vapaa pääsy.

Tapahtuman mediakuvia:
https://www.dropbox.com/sh/xfjswooaadsvipj/AADVY-GTf3pwfT39bKP2sF-Va?dl=0

Kuvaajien nimet tiedostojen nimissä. Mainittava julkaistaessa.

Lisätietoja:

Laura Pekkala
Viestintä- ja markkinointipäällikkö
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kangasala-talo Oy
laura.pekkala @ kangasala-talo.fi
040 773 0196


Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kangasala-talo, Kuohunharjuntie 6
36200 Kangasala
kimmopyykkotaidemuseo.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuvateksti: Kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljee sijaitsee Visavuoren Sääkmäellä. Kuva Ari Korkala.
Kuvateksti: Kuvanveistäjä Emil Wikströmin ateljee sijaitsee Visavuoren Sääkmäellä. Kuva Ari Korkala.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kimmo Pyykkö -taidemuseo
Kuohunharjuntie 6
36200 KANGASALA

040 773 0148http://www.kimmopyykkotaidemuseo.fi

Vuoden 2015 alussa avattu Kimmo Pyykkö -taidemuseo sijaitsee arkkitehtuuriltaan palkitussa Kangasala-talossa, 20 minuuttia Tampereelta. Taidemuseon vaihtuvat näyttelyt esittelevät korkeatasoista kotimaista kuvataidetta ympäri vuoden kahdessa kerroksessa. Pysyvä näyttely Pitkän matkan ateljee kolmannessa kerroksessa avaa kuvanveistäjä Kimmo Pyykön elämän ja uran vaiheita. Arkkitehtuuritoimisto Heikkinen-Komosen suunnittelemalle Kangasala-talolle myönnettiin Vuoden betonirakenne 2015 -palkinto ja Betonijulkisivu 2015 -arkkitehtuuripalkinto. Rakennus oli ehdolla vuoden 2015 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kimmo Pyykkö -taidemuseo

Kutsu medialle: Tapaa Samuli Heimonen Monesta yksi -näyttelyn ripustusviikolla10.1.2019 09:13Kutsu

Kuvataiteilija Samuli Heimosen laaja yksityisnäyttely nähdään Kimmo Pyykkö -taidemuseossa Kangasalla 26.1.–19.5.2019. Heimonen ripustaa näyttelyään viikoilla 3 ja 4, jolloin medialla on mahdollisuus tutustua ripustusprosessiin ja haastatella Heimosta henkilökohtaisesti. Haastattelupäivät ovat ti 15.1. tai ti 22.1. Kutsuvierasavajaiset pidetään la 26.1. klo 13 ja yleisölle avoimet ovet samana päivänä klo 15-17. Media on tervetullut näyttelyn avajaisiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme