Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Lukeminen tekee hyvää – ryhdy lukulähettilääksi

Jaa

Helsingissä aloitetaan joulukuussa lukulähettilästoiminta. Vapaaehtoiset lukulähettiläät tukevat lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Lukeminen tapahtuu esimerkiksi palvelutaloissa tai ikääntyneiden kotona. Lukulähettilääksi!-hankkeessa on mukana viisi Helsingissä toimivaa kirjastoa: Itäkeskuksen, Kallion, Kannelmäen, Malmin ja Töölön kirjastot.

Lukulähettiläät tukevat lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Kuva: Katja Tähjä
Lukulähettiläät tukevat lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Kuva: Katja Tähjä

Kirjastoissa järjestetään lukijoille tapaamisia, joissa annetaan vinkkejä ääneen lukemiseen sopivista kirjoista, välitetään lukuinspiraatiota sekä keskustellaan lukemiseen liittyvistä kysymyksistä ja kokemuksista. Lukulähettilään tehtävät voi yhdistää Suomen Punaisen Ristin ystävätoimintaan tai Helsingin kaupungin vapaaehtoistoimintaan.

Vapaaehtoisten lukulähettiläiden ensimmäinen tapaaminen järjestetään maanantaina 3.12.2018 klo 17–19 Rikhardinkadun kirjaston lukusalissa. Tilaisuudessa kerrotaan lukulähettilästoiminnasta, lukemisesta ja ääneen lukemiseen sopivista aineistoista. Ohjelmassa on myös muistikummituokio, jossa opitaan viisi tärkeää asiaa muistisairauksista. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Lukulähettilääksi!-hanke on kaksikielinen ja ensimmäinen ruotsinkielinen lukulähettiläiden tapaaminen on maanantaina 7.1.2019 klo 17–19 Töölön kirjastossa.

Lukulähettilääksi!-hankkeen aloitusseminaarissa lokakuussa puhunut neurologi Markku T. Hyyppä totesi, että tutkimusten mukaan paljon lukevat elävät pidempään kuin muut. Kaikkein tehokkainta on lukemisen yhdistäminen sosiaaliseen pääomaan, jota esimerkiksi vapaaehtoistyö edustaa. 

Lukulähettilääksi!-hankkeessa ovat mukana Helsingin kaupunginkirjasto, SPR:n Helsingin ja Uudenmaan piiri, Helsingin Alzheimer-yhdistys sekä joukko palvelukeskuksia ja palvelutaloja ympäri Helsinkiä Aluehallintoviraston tuella.

”Lukulähettilääksi!-hanke kestää vuoden 2019 loppuun asti. Tavoitteena kuitenkin on, että lukulähettilästoiminta jää pysyväksi palveluksi kirjaston palveluvalikoimaan, yhteistyö sosiaali- ja terveystoimialan sekä järjestöjen kanssa vakiintuu ja toiminta laajentuu pilottikirjastojen lisäksi Helsingin kaupunginkirjaston muihinkin toimipisteisiin”, kertoo projektikoordinaattori Katja Jokiniemi.

Lisätietoja lukulähettilästoiminnasta saa lähikirjastosta, osoitteesta www.helmet.fi/lukulahettilas sekä sähköpostilla lukulahettilas@hel.fi.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

projektikoordinaattori Katja Jokiniemi
katja.jokiniemi@hel.fi, 040 334 9656

Kuvat

Lukulähettiläät tukevat lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Kuva: Katja Tähjä
Lukulähettiläät tukevat lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa. Kuva: Katja Tähjä
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *

Kirjasto on ideoiden ja ajatusten rikastamo!

Helsingin kaupunginkirjasto on Suomen suurin yleinen kirjasto ja yleisten kirjastojen keskuskirjasto.

Helmet on pääkaupunkiseudun kaupunginkirjastojen kirjastoverkko - Helsinki Metropolitan Area Libraries. Siihen kuuluvat Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginkirjastot.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uintilipun ostaneille kuntosalikäynti kaupan päälle - Itiksessä myös maksuttomia virtuaalijumppia16.4.2019 14:00:00 EESTTiedote

Pääsiäisen jälkeen tiistaista 23.4.2019 alkaen Itäkeskuksen, Pirkkolan ja Jakomäen uimahallien uintilipun ostaneet pääsevät samaan hintaan huhkimaan uimahallien kuntosaleille. Tarjous on voimassa kyseisten uimahallien kevätkauden 2019 loppuun asti ja koskee myös sarja- ja kuukausikortteja. Lisäksi Itäkeskuksen uimahallissa järjestetään pääsiäisen jälkeen maksuttomia virtuaalijumppia.

Helsingin mallin ensimmäinen hankekausi edisti uudenlaisen taidekentän syntymistä16.4.2019 10:38:32 EESTTiedote

Helsingin malli onnistui ensimmäisellä hankekaudellaan luomaan hahmotelman uudenlaisesta taidekentästä, joka sijoittuu ammattitaiteen ja harrastuskentän rinnalle omanaan, arvioidaan hankekauden loppuraportissa ”Toisenlainen taidemaailma. Taidelaitokset lähiöissä vuosina 2016–2018 Helsingin osallistavassa kulttuurityön mallissa”, joka julkaistaan tänään 16.4.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme