Jyväskylän yliopisto

Lukiolaiset luottavat äänestämiseen – yli kolmasosa antaisi äänensä samalle puolueelle

Jaa

Lukiolaisten usko äänestämiseen on edelleen vahva. Lähes 75 prosenttia yli kolmesta tuhannesta kyselyyn vastanneesta lukiolaisesta on sitä mieltä, että äänestämällä voi vaikuttaa asioihin yhteiskunnassa paljon tai melko paljon.

– Kyselyssämme tuli kuitenkin myös esille, että joka kymmenes lukiolainen uskoo voivansa vaikuttaa asioihin äänestämällä vain vähän, sanoo projektitutkija Mikko Hiljanen Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitokselta.

Lukiolaiset ovat myös innokkaita äänestäjiä. Yli 90 prosenttia aikoo äänestää tulevissa eduskuntavaaleissa – tai äänestäisi, mikäli olisi äänioikeutettu.

– Tulokset viestivät samaa signaalia kuin esimerkiksi vasta julkaistu Nuorisobarometri, jonka mukaan nuorten kiinnostus vaikuttamista kohtaan on kasvanut, toteaa lehtori Matti Rautiainen opettajankoulutuslaitokselta.

Ketä nuoret sitten äänestäisivät? Kyselyn mukaan yli kolmannes antaisi äänensä vihreille. Äänestysinnosta huolimatta kaikki eivät kuitenkaan vielä olleet tunnistaneet itselleen sopivaa puoluetta. Noin neljäsosa nuorista ilmoitti, etteivät he tiedä, mitä puoluetta äänestäisivät.

– Nuorten vahvempi aktivoituminen ja kiinnostuksen kasvu vaikuttamista kohtaan tarkoittaa myös sitä, että heidän äänensä tulee aikaisempaa näkyvämmin esille yhteiskunnassa, ja eri tavoin. Tästä hyvä esimerkki ovat nuorten järjestämät ilmastomarssit, Rautiainen ja Hiljanen jatkavat.

Tulokset perustuvat Jyväskylän yliopiston, Åbo Akademin Vaasan opettajankoulutusyksikön sekä Suomen lukiolaisten liiton yhteistyössä tekemään lukiolaiskyselyyn. Kyselyssä selvitetään opiskelijoiden käsityksiä demokratiakasvatuksesta sekä osallisuudesta lukioissa ja suomalaisessa yhteiskunnassa. Kysely on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa iDEMO hanketta. Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos vastaa hankkeessa lukion demokratiakasvatuksen kehittämisestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Hiljanen, projektitutkija, mikko.hiljanen@jyu.fi, 040-8054805
Matti Rautiainen, lehtori, matti.a.rautiainen@jyu.fi, 040-8053368
Julia Petäjä, suunnittelija, julia.petaja@lukio.fi, 050-4332281

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 27.4.: Yhdessä oppimisen ihanuus ja kurjuus – tasavertaisuus asettaa haasteita ryhmätyölle18.4.2019 10:00:00 EESTTiedote

Yhdessä oppiminen ja ryhmässä toimiminen ovat keskeisiä koulutuksen periaatteita aina perusopetuksesta korkeakoulutasolle. Näiden periaatteiden avulla tavoitellaan oppilaiden ja opiskelijoiden aktiivista toimijuutta sekä pyritään nostamaan heidät oppimisprosessin keskiöön opettajan ja opettamisen sijaan. Toimiva ryhmätyöskentely ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, sillä aiemmin opitut toimintatavat luovat haasteita toiminnalle.

Väitöstutkimus toi uutta tietoa platina(II)- koordinaatiokemiasta17.4.2019 14:21:37 EESTTutkimus

Koordinaatiokemiassa platina(II)- koordinointiyhdisteiden tutkimus on auttanut uusien lääkkeiden ja funktionaalisten materiaalien kehittämistä. Jyväskylän yliopiston epäorgaanisen ja analyyttisen kemian väitöstutkimuksessaan FM Evgeny Bulatov on kartoittanut, systematisoinut ja laajentanut tietoa platinan(II) koordinaatiokemiasta. Tieto edistää platinan uusien yhdisteiden hyödyntämistä erilaisissa teknisissä sovelluksissa ja lääkkeiden kehittämisessä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme