Jyväskylän yliopisto

Luku- ja kirjoitustaidon opetuksen täydennyskoulutukseen liki 1,2 miljoonaa

Jaa

Opetushallitus on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 1 185 000 euroa luku- ja kirjoitustaidon opetuksen ja oppimisen jatkumoon keskittyvälle LUKILOKI 2 -hankkeelle vuosille 2020-2022. Hanke toteutetaan laaja-alaisena yliopiston eri yksiköiden, Niilo Mäki Instituutin sekä asiantuntijaverkoston yhteistyönä, jota koordinoi opettajankoulutuslaitos.

LUKILOKI 2 kohdistuu koulutuspoliittisesti tärkeään ja ajankohtaiseen kehittämisalueeseen. – Hyvä lukutaito on keskeinen perustaito, joka avaa uusia maailmoja ja mahdollisuuksia sekä suojaa syrjäytymiseltä, hankkeen johtaja, professori Marja-Kristiina Lerkkanen toteaa.

Pian päättyvä ensimmäinen LUKILOKI-monimuotokoulutus on antanut tutkimusperusteista virtaa ja välineitä luku- ja kirjoitustaidon opetukseen ja oppimiseen yli 1800 opettajalle ympäri Suomea. Koulutuksessa on kiinnitetty huomiota uusien opetussuunnitelmien mukaiseen lukemaan oppimiseen, lukumotivaatioon ja osaamisen arviointiin sekä luku- ja kirjoitustaidon haasteisiin lukivaikeuden, suomi toisena kielenä -opetuksen ja monikielisyyden näkökulmista. Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukion ja ammatillisen koulutuksen opettajille ja erityisopettajille.

–Tämä on merkittävä tunnustus Jyväskylän yliopiston laaja-alaiselle lukutaidon asiantuntemukselle. Opetushallitus tunnistaa opettajien luku- ja kirjoitustaidon opetuksen täydennyskoulutustarpeen ja merkityksen. LUKILOKI on saanut runsaasti myönteistä palautetta. Tästä on hienoa jatkaa, opettajankoulutuslaitoksen johtaja Sirpa Eskelä-Haapanen sanoo.

Lisätietoja:

Marja-Kristiina Lerkkanen, puh. 0408053347, marja-kristiina.lerkkanen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taloustieteen professori kannustaa siirtymään riskiperusteiseen päätöksentekoon koronakriisin hoidossa25.9.2020 09:37:24 EESTTutkimus

Vuoden 2008 finanssikriisi jätti arpensa maailmantalouteen vuosikausiksi. Jylläävä koronakriisi tulee epäilemättä tekemään saman. Suomessa talouskasvun tuomaa hyvinvointia häviää tänä vuonna arviolta 10 miljardin euron verran. Taloustieteen professori Jaakko Pehkonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kehuu ripeyttä, jolla Eurooppa ja Suomi edellisestä finanssikriisistä viisastuneina ryhtyivät koronakriisin hoitoon. Ekonomisti antaa tuen riskiryhmäläisten suojelulle, mutta kertyvä terveydenhuollon lasku jäänyt vähälle huomiolle.

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme