Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

”Lukuja luodoilta – Helsingin saaristolinnut nyt ja ennen” on lumoava lintutietokirja

Jaa

Lukuja luodoilta – Helsingin saaristolinnut nyt ja ennen -kirja on ensimmäinen ja jo siksikin ainutlaatuinen teos Helsingin saaristolinnuista. Eloisa ja visuaalinen teos kauniine kuvineen on oiva tietopaketti pääkaupunkimme saaristolintujen elämästä, historiasta ja niiden elinpiireistä.

Kirjan kansi.
Kuva: Tomi Muukkonen
Kirjan kansi. Kuva: Tomi Muukkonen

Teoksessa saaristolintujen tuntijat vievät seuraamaan läheltä lintujen elämää – porkkananokkaisesta meriharakasta surumieliseen alliin, laumasieluiseen valkoposkihanheen ja ulkoluotojen karikukkoon.

Millaisia vaaroja lintumme kohtaavat? Mihin ne muuttavat talvella? Miten lajisto muuttuu? Kirjassa valotetaan viimeisimpien lintulaskentojen tuloksia. Historiakertomuksissa kuljetaan menneiden aikojen munanpaistajien ja legendaaristen suurrengastajien jäljillä. Haastatteluissa kaupunkilaiset kertovat omista merkityksellisistä lintusuhteistaan.

Luostarisen lintulaskentatyö alkusysäys kirjalle

Lukuja luodoilta – Helsingin saaristolinnut nyt ja ennen -kirjan toimittaminen on saanut innoituksensa ja keskeisimmän sisältönsä Matti Luostarisen ansiokkaasta laskentatyöstä. Luostarinen laski saaristolinnut Helsingin saarilla ja luodoilla joka kesä vuosina 1996–2013.

”Monet lintuharrastajat aloittavat rengastamisen jo teini-iässä. Itse aloitin rengastushomman ’vanhalla iällä’, 30-vuotiaana. Laskentahomma on opettanut minulle paljon lintujen elämästä. Kymmenvuotiaana en vielä erottanut heinäsorsan ja kalalokin pesää toisistaan. Nyt tiedän, että kalalokki munii enintään kolme munaa, mutta heinäsorsa kuusitoista. Kalalokin pesä on pieni heinäkupu, kun taas heinäsorsalla on iso untuvapesä.” (Matti Luostarinen)

Saaristolintuihin törmää maissakin

”Helsingin rannoilla meren lintumaailma on jatkuvasti näkyvillä. Kattojen yllä kumeasti kaklattavat harmaalokit ovat yksi varhaisimmista kevään merkeistä. Jo huhtikuussa rantaviivaa kiertämään saapuu myös pirteitä meriharakoita. Ne ovat läsnä pitkin kaupungin rantoja oikeastaan missä vain, ja niitä riittää nurmikoillekin tepastelemaan. Huhtikuussa esimerkiksi Lauttasaaren kärjessä voi nähdä satoja haahkoja, kun ne soidintavat hieman ulompana saarten läheisyydessä. Osa haahkoista tulee lähemmäs, lahdille saakka.” (Lukuja luodoilta)

Saaristolintujen tarkkaileminen tuottaa iloa ja hyvinvointia. Kirja on runsas tieto- ja elämyspaketti kaikille linnuista, saaristoluonnosta ja retkeilystä kiinnostuneille.

Lukuja luodoilta on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen, Harakan luontokeskuksen ja Ympäristötutkimus Yrjölän sekä lintuasiantuntijoiden kanssa. Teoksen ovat kirjoittaneet Eero Haapanen, Antti Halkka, Matti Luostarinen, Raimo Pakarinen, Marjo Soulanto, Juha Tiainen, Sini Tuoriniemi ja Rauno Yrjölä. 

Julkaisijat: Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Ympäristötutkimus Yrjölä Oy.

Kirjatilaukset: Rauno Yrjölä, rauno.yrjola(at)yrjola.fi, puh. 040 7819 1908, http://www.yrjola.fi

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Raimo Pakarinen
kirjan päätoimittaja, ympäristötarkastaja
kaupunkiympäristön toimiala
ympäristöpalvelut
puh. 040 5699 793
raimo.pakarinen@hel.fi

Kuvat

Kirjan kansi.
Kuva: Tomi Muukkonen
Kirjan kansi. Kuva: Tomi Muukkonen
Lataa
Lokkiemo ja poikanen
kuva: Marianne Saviaho. Kalakokki saa kahdesta kolmeen poikasta, joita molemmat emot ruokkivat. Pesimäkalliolla on usein näyttävä kasvillisuus, kuten kuvassa Harakan saarelta näkyy. Kalalokit suosivat koloniapesintää, mutta osa niistä pesii yksittäispareina.
Lokkiemo ja poikanen kuva: Marianne Saviaho. Kalakokki saa kahdesta kolmeen poikasta, joita molemmat emot ruokkivat. Pesimäkalliolla on usein näyttävä kasvillisuus, kuten kuvassa Harakan saarelta näkyy. Kalalokit suosivat koloniapesintää, mutta osa niistä pesii yksittäispareina.
Lataa
Matti Luostarinen ja Jarmo Nieminen
kuva: Jari Kostet, "Suurlaskija” Matti Luostarinen haavii valkoposkihanhea Haapasaarella. Taustalla toinen saaristohahmo Jarmo Nieminen.
Matti Luostarinen ja Jarmo Nieminen kuva: Jari Kostet, "Suurlaskija” Matti Luostarinen haavii valkoposkihanhea Haapasaarella. Taustalla toinen saaristohahmo Jarmo Nieminen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Halloween tuo Teurastamon verisen historian hetkeksi tähän päivään19.10.2017 08:00Tiedote

Teurastamo tuo karnevaalitunnelmaa pimeään syksyyn muuttumalla Halloween-viikonloppuna 3.–4. marraskuuta todelliseksi kauhun tyyssijaksi. Teurastamon Kellohallin katosta roikkui vielä 25 vuotta sitten ruhoja ja teurastajien lihaveitset iskeytyivät leikkuupöytiin. Näihin tunnelmiin palataan jälleen, kun elävät kuolleet vaeltavat Kellohallissa ja After Dark Helsinki tuo karmivan kauhukierroksen Teurastamon vanhaan suolikellariin 2.–4. marraskuuta.

Helsingin ja Espoon yhteishanke kaupunkien pienvesistöjen vedenlaadun parantamiseksi käynnistyy18.10.2017 10:28Tiedote

Helsingin ja Espoon kaupunkien Kaupunkivesistöt kuntoon -hankkeessa tavoitteena on Maunulanpuroon ja Otsolahteen johdettavien hulevesien vedenlaadun parantaminen. Molemmissa kohteissa on tarkoitus puhdistaa hulevettä ravinteista ja haitallisista aineista luonnonmukaisin menetelmin ennen sen päätymistä vesistöön. Hankkeelle on ympäristöministeriön toimesta myönnetty hallituksen kärkihankerahaa.

Merihaassa parannetaan asumismukavuutta älykkäällä lämmönohjauksella17.10.2017 09:32Tiedote

Merihaassa As. Oy Helsingin Haapaniemenkatu 12:een asennetaan kaikkiin huoneistoihin Salusfin Oy:n älykkäät patteritermostaatit. Älytermostaatit mahdollistavat huoneistojen dynaamisen lämmönsäädön, jolla säästetään energiaa ja lisätään asumismukavuutta. Asukas voi halutessaan säätää huoneiston lämpötilaa omaan päivä- tai viikkorytmiinsä sopivaksi, esimerkiksi alentamalla öisin makuuhuoneen tai loman aikana koko huoneiston lämpötilaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme