Espoon kaupunki - Esbo stad

Lukuloikkaa Espoon kouluissa

Jaa

Espoon kouluissa panostetaan lukemisen edistämiseen. Tavoitteena on pitkäjänteinen, kaikkia kouluja ja kaikkea opetusta koskeva toimintatapa, joka muuttaa suunnan kohti parempaa lukutaitoa ja lukuinnostusta.

Espoon kouluissa panostetaan lukemisen edistämiseen. Viime syksynä suomenkielisessä opetuksessa koottiin lukutaidon edistämisen asiantuntijaryhmä, joka suunnittelee keinoja lukutaidon parantamiseksi ja lukuloikan ottamiseksi. Kehittämistyössä hyödynnetään mm. oppilaiden luetun ymmärtämistä ja teknistä lukutaitoa mittaavan ALLU-testin tuloksia. Tulokset ovat heikentyneet viime vuosina. Suunnan kääntämiseksi tarvitaan määrätietoisia toimia. Espoossa tavoitteena on pitkäjänteinen, kaikkia kouluja ja kaikkea opetusta koskeva toimintatapa, joka muuttaa suunnan kohti parempaa lukutaitoa ja lukuinnostusta.

- Videoiden, pikaviestien ja meemien aikakaudella tekstien lukemisen taito näivettyy. Hyvä lukutaito on kuitenkin tärkeä oppimisen perusta. Hyvän lukijan on helpompi edetä myös jatko-opinnoista ammattiin. Lukutaitoa pitää harjoitella, tietenkin hauskasti ja innostavasti. Näin kehitämme oppimisen ja ajattelun taitoja sekä myös empatiakykyä. Lukemisen taito on edelleen ehdottoman tärkeää, ja siksi panostamme siihen Espoon kouluissa, kertoo Espoon opetustoimen johtaja Kaisu Toivonen.

Tammikuussa lukutaidon edistämisen ryhmä järjesti ideointityöpajan, johon osallistui eri luokka-asteiden ja oppiaineiden opettajia sekä psykologeja ja kirjastopedagogeja. Tapahtumassa noin sata osallistujaa kouluilta ja kirjastoista jakoi ideoita lukemisen ja lukutaidon edistämiseksi ja pohti ehdotuksia yhteisiksi toimenpiteiksi. Tilaisuudessa jaettiin myös hyviä käytännön vinkkejä, joita opettajat pystyivät heti hyödyntämään omassa työssään ja omassa koulussaan. Vaikka tilaisuuteen osallistujat jakoivat huolen heikkenevästä lukutaidosta, ilmapiiri oli innostunut ja inspiroiva.

Myös oppilaat ovat päässeet ideoimaan lukuloikkaa ja sen toimenpiteitä oppilaskuntien tapaamisessa. Yhtenä käytännön toimena lukemisen edistämiseksi Espoon koulujen kirjastoihin hankittiin lasten ja nuorten kirjoja 50 000 euron arvosta. Kirjoja oli lähes 3 000, ja niiden valinnassa huomioitiin oppilaiden toiveita.

Espoon lukuloikan etenemisestä tiedotetaan mm. Twitterissä: @OpetusEspoo.
Nyt lukemaan kaikki!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Seija Juntunen
suomenkielinen opetus, Espoon kaupunki
p. 050 339 5887, seija.juntunen@espoo.fi

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Finlands finaste bussterminal och Havsvindsvägen öppnas i Hagalund15.2.2019 16:00:59Tiedote

Kommunikationerna och uträttandet av ärenden blir avsevärt lättare i Hagalund från och med den 4 mars, när bussterminalen för anslutningstrafik tas i bruk och Havsvindsvägen som löper genom Hagalund öppnas för trafiken. Bussterminalen och Havsvindsvägen öppnar många flaskhalsar i trafiken och gör kommunikationerna smidigare. Havsvindsvägen har varit stängd för trafiken sedan våren 2013.

Nämnden Svenska rum godkände behovsutredningen för utveckling av Mattlidens skolcentrums område14.2.2019 21:14:52Tiedote

Nämnden Svenska rum godkände på sitt möte torsdagen 14.2 behovsutredningen för utveckling av Mattlidens skolcentrums område samt de allmänna principerna för invånaranvändning av skollokaler och småbarnspedagogikens lokaler. Nämnden behandlade även åtgärdsprogrammet för att minska fattigdom bland barnfamiljer och fastställde antalet förskoleplatser och elevplatser i årskurs 1 för läsåret 2019-2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme