LUMA-keskus juhlii 5-vuotistaivaltaan lasten parissa näyttävästi

Jaa
Helmikuun lopussa tulee kuluneeksi viisi vuotta LUMA-keskuksen perustamisesta. Sitä juhlitaan näkyvästi Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksella perjantaina 27.2.2009 kello 12 alkaen. Juhlassa jaettavat tiedepalkinnot menevät kouluihin Lapissa ja Länsi-Suomessa. Median edustajat ovat tervetulleita!

KUTSU / TIEDOTE

Helmikuun lopussa tulee kuluneeksi viisi vuotta LUMA-keskuksen perustamisesta. Sitä juhlitaan näkyvästi Helsingin yliopiston Kumpulan tiedekampuksella perjantaina 27.2.2009 kello 12 alkaen. Juhla kokoaan salin täyteen, vieraana on muun muassa Jippo-verkkolehden kummiluokka Latokasken alakoulusta. Ohjelmassa on Kalevala-aiheinen juhla ja SAMPO-tehtäväpolku sekä energiaa tulevaisuudessa käsittelevä seminaari.

Valtakunnallinen LUMA-keskus on perustettu tukemaan luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta ja oppimista. Työtä tehdään yhteistyössä koulujen ja esimerkiksi elinkeinoelämän kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa lapsille ja nuorille suunnattuja tiedeaiheisia leirejä, kursseja ja vierailuja yliopistolliseen tutkimuslaboratorioon. Keskuksen koordinoima toiminta on hyvin suosittua. Keskus sai kansainvälisen tunnustuksen vuonna 2008.

Ainoana Suomessa keskus julkaisee tiedelehtiä verkossa nuorille: Luova (http://www.helsinki.fi/luova/) ja Kreativ (http://www.helsinki.fi/kreativ/). Viime vuonna lapsille avattiin oma Jippo-sivusto (http://www.helsinki.fi/jippo/). Uusin toimintamuoto on helmikuun lopussa alkava tiedeklubitoiminta lukioikäisille.

Juhlavuoden kunniaksi palkitaan oppilaitoksia, jotka ovat aktiivisesti toimineet luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian parissa. Vuoden LUMA-koulu 2009-palkinto luovutetaan juhlassa kahdelle oppilaitokselle. Sarjan A (kouluasteet) vuoden LUMA-koulu tulee Lapin läänistä ja sarjan B (ammatillinen koulutus ja korkeakoulut) vuoden LUMA-koulu Länsi-Suomen läänistä. Palkitut on valittu valtakunnallisen LUMA-viikon hyvien käytäntöjen-raporttien perusteella. Juhlassa julkistetaan myös kunniamaininnalla palkitut. Palkintona vuoden koulut saavat kunniakirjan ja 500 euron stipendin. Stipendin lahjoittavat keskuksen yhteistyökumppanit Kemianteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry.

Juhla, johon on ilmoittauduttu ennakkoon, alkaa perjantaina 27.2. klo 12.00 Physicumin auditoriossa D101, Gustaf Hällströmin katu 2. Kello 13.15-15.00 ohjelmassa on Sampo-aktiviteettipolku lapsille ja nuorille. Sen varrella muun muassa tutkitaan värien loistoa Väinämöisen väriverstaassa ja kurkistetaan karttojen kiehtovaan maailmaan Pohjanakan karttapajassa.

Kello 13.15-16.30 on e nergiaa tulevaisuudessa käsittelevä seminaari aikuisille ja nuorille. Ohjelmassa on luentoja vihreästä kemiasta, biopolttoaineista, ydinvoimasta ja fuusiovoiman tulevaisuusnäkymistä. Puhujat ovat energiaratkaisujen asiantuntijoita korkeakouluista ja elinkeinoelämästä.

Juhlaa ja seminaaria voi seurata verkossa osoitteessa http://video.helsinki.fi .

Päivän ohjelma kokonaisuudessaan on sivulla http://www.helsinki.fi/luma/ .

LUMA-keskus on Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan koordinoima sateenvarjo-organisaatio koulujen, yliopistojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle. Keskuksen tavoitteena on luonnontieteiden, matematiikan, tietotekniikan ja teknologian oppimisen, opiskelun ja opetuksen edistäminen kaikilla tasoilla.

Tiedotusvälineiden edustajat ovat lämpimästi tervetulleita juhlaan!

Lisätiedot: LUMA-keskuksen koordinaattori Maija Aksela, pu helin (09) 191 50516 tai 050 514 1450, maija.aksela@helsinki.fi

Ystävällisin terveisin

Minna Meriläinen, tiedottaja, (09) 191 51042

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Promootio ja riemun rituaalit - uusi näyttely tarjoaa kokonaiselämyksen tiukoin varjellusta perinteestä16.3.2023 10:42:18 EET | Tiedote

Miltä näyttää Elias Lönnrotin tohtorinmiekka? Kuinka Mannerheimin kunniatohtoriasu eroaa entisajan promovendin puvusta? Voiko promovoitava maisteri tai tohtori tulevaisuudessa pukeutua sukupuolettomaan juhlapukuun? Kansalliskirjastossa 21.3. avautuva promootion riemuvuoden näyttely esittelee monipuolisesti promootioperinnettä ja siihen liittyviä erilaisia rituaaleja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme