Icelandair

Lunnikausi on alkanut – kevätlintujen tarkkailu Islannissa

Jaa
Nupuilla olevat lehdet ja kukkivat sipulit saattavat olla kevään merkkejä muualla maailmassa, mutta Islannissa kevättä enteilee kapustarinta (islanniksi lóa, kuvassa alla), lintu, jolla on kauniit pilkulliset höyhenet ja erehtymättömän kuuloinen ääni. Nupuilla olevat lehdet ja kukkivat sipulit saattavat olla kevään merkkejä muualla maailmassa, mutta Islannissa kevättä enteilee kapustarinta (islanniksi lóa, kuvassa alla), lintu, jolla on kauniit pilkulliset höyhenet ja erehtymättömän kuuloinen ääni.
Lóa eli kepustarinta.
Lóa eli kepustarinta.

Lóan er komin eli kapustarinta on saapunut on sekä tunnettu kansanlaulu että lehtien otsikko, joissa kerrotaan kauden ensimmäisistä havainnoista. Tämä tervetullut muuttovieras saapuu tavallisesti maaliskuun loppupuolella.  Huhtikuussa Kapustarinnan jälkeen saapuu sen kuuluisa höyhenpeitteinen ystävä – lunni.

Jos olet innokas lintuharrastaja ja haluat kokea suuren kevätmuuton itse, niin Icelandair yhdistää Suomen eräisiin maailman parhaimmista bongauspaikoista Islannissa. 

Islannin linnut

Islanti on kesäisin tuhansien lintujen pesimäkohde. Paikalliset huomioivat vierailijoiden saapumisen. Se on merkki siitä, että kevät on vihdoin saapumassa, ja pitkä päivänvalo ja leudompi sää ovat kulman takana.

Paikalliset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka toivottavat tervetulleeksi nämä välilaskuvieraat. Myös turistit saapuvat parveilemaan (anteeksi!) kaikkialle, missä on mahdollisuus bongata lunneja. Vaikka nämä kirkasnokkaiset pellet ovat kaikkien suosikkeja, niin Islannista löytyy upea joukko muita näyttäviä höyhenpeitteisiä vierailijoita, jotka ovat levittäytyneet eri puolille maata.  

Ensimmäiset lunnit ovat saapuneet Islantiin tällä viikolla 

Lunnit viettävät talven merellä ja tulevat Islantiin kevääksi ja kesäksi niiden suosimille pesimäalueille – jyrkille kalliojyrkänteille meren rannalla. Lunnit palaavat samoille pesimäpaikoille, ja ne ovat yksiavioisia – eli ne lisääntyvät saman kumppanin kanssa koko elämänsä ajan.

Ensimmäiset lunnit  saapuvat yleensä huhtikuun alussa ja viipyvät aina syyskuun alkuun asti. Toukokuusta elokuun puoliväliin on paras aika, jolloin niitä voi varmasti nähdä suuria määriä. Niitä voi tarkkailla pesimäpaikoilla parhaiten varhain aamulla tai illalla, sillä ne viettävät usein päivän merellä. 

Parhaat paikat nähdä lunneja ja muita lintuja Islannissa

Pidätkö höyhenistä? Tämä luettelo raapaisee vain pintaa Islannin linturikkauksista, joita löytyy pienistä saarista ja merestä kohoavista jyrkänteistä aina järviin, lammikoihin ja laguuneihin saakka. Kaikki kohteet vastaanottavat lukemattomia vierailijoita, jotka ovat tähtiä lintuharrastajien kirjoissa.

 • Akureyri Pohjois-Islannissa: pääsy Hríseyyn, Grímseyyn ja Mývatniin.
  • Hrísey on pieni, matala saari, jolta on upeat näkymät Eyjafjörður-vuonolle ja ympäröiville vuorille. Saarella on suuret arktisten tiirojen ja metsäkanalintujen koloniat.
  • Grímsey-saari sijaitsee niin kaukana pohjoisessa kuin Islannissa voi mennä. Saarella on runsas linnusto ja napapiirin ylityspaikka. 
  • Mývatn-järvi on nimetty sen hyönteislajiston mukaan (mý tarkoittaa kääpiökärpästä), ja se on sorsalintujen ja muiden vesilintujen magneetti.
 • Egilsstaðir Itä-Islannissa: pääsy Borgarfjörður Eystriin.
  • Borgafjörður eystri -vuono on erinomainen paikka katsoa lunneja syrjäisessä Itävuonojen  luonnossa. 
 • Ísafjörður Länsivuonojen alueella: pääsy Látrabjargiin ja Viguriin.
  • Látrabjarg on Islannin läntisin piste ja Euroopan suurin lintukallio, joka kuhisee lunneja. 
  • Vigurin kuvankauniilla saarella, jonne pääsee veneellä Ísafjörðurista, vierailee runsaasti sorsia ja lunneja.  
 • Reykjavik – linnut viihtyvät myös kaupunkielämässä, ja Tjörninin lampi ja Vatnsmýrin kosteikot ovat siitä todisteita. Ei kuitenkaan lunneja! Reykjavíkista pääsee risteilylle, jolla voi tarkkailla lunneja läheisillä Akureyn ja Lundeyn saarilla. 

Icelandair lentää päivittäin Reykjavikista Akureyriin, Egilsstaðiriin ja Ísafjörðuriin, ja lennot kestävät alle tunnin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lóa eli kepustarinta.
Lóa eli kepustarinta.
Lataa
Lunnit ovat saapuneet Islantiin
Lunnit ovat saapuneet Islantiin
Lataa
Lunnit ovat Islannin tunnetumpia lintuja
Lunnit ovat Islannin tunnetumpia lintuja
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Icelandair on Islannin kansallinen lentoyhtiö. Perustamisestaan vuodesta 1937 lähtien Icelandair on jatkuvasti laajentanut reittiverkostoaan ja hyödyntänyt Islannin ainutlaatuista maantieteellistä sijaintia solmukohtana Euroopan ja Pohjois-Amerikan puolivälissä. Vuonna 2019 Icelandair kuljetti 4,7 miljoonaa matkustajaa 42 kohteeseen Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

 

Icelandairin ja Air Iceland Connectin (AIC) verkostot, jotka äskettäin yhdistettiin yhdeksi vahvaksi verkostoksi, ovat osa Icelandair Groupia. Yhtiö harjoittaa lentorahti- ja logistiikkaliiketoimintaa sekä lentokoneiden leasing-, konsultointi- ja matkapalveluja. Icelandair Group on noteerattu Nasdaq Islannissa.

 

Lisätietoja: www.icelandair.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Icelandair

Kesä Pohjois-Amerikassa – viisi parasta kohdetta matkallesi11.5.2023 12:57:11 EEST | Tiedote

Pohjois-Amerikka tarjoaa matkailijoille kaikkea: sykkivää kaupunkikulttuuria, ravintoloita, nähtävyyksiä ja shoppailua sekä toisaalta luonnon rauhaa, uskomattomia maisemia ja loistavia ulkoilumahdollisuuksia. Pohjois-Amerikan matkasta entistäkin mielenkiintoisemman ja monipuolisemman tekee pysähdys Islannissa – Icelandairin tarjoamaan Reykjavikin stopoveriin voi valita omien kiinnostuksen kohteiden mukaisesti sopivan määrän päiviä.

Icelandairin liikennetiedot maaliskuussa 202312.4.2023 14:32:29 EEST | Tiedote

Maaliskuussa 2023 Icelandairin matkustajamäärä oli 255 000, kun se viime vuoden maaliskuussa oli 184 000, eli kasvua oli 38 prosenttia. Kapasiteetti oli maaliskuussa 27 prosenttia suurempi kuin viime vuonna. Maaliskuu oli ennätyskuukausi lipunmyynnissä. Kansainvälisten lentojen matkustajamäärä oli 230 000, kun se maaliskuussa 2022 oli 161 000, eli kasvua oli 43 prosenttia. Matkustajia Islantiin oli 118 000 ja Islannista 45 000. Kauttamatkustajia oli noin 67 000. Kansainvälisten lentojen täsmällisyys oli 82 prosenttia. Kansainvälisten lentojen käyttöaste oli 81,8 prosenttia, jossa oli kasvua 8,2 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna. Käyttöaste oli erityisen korkea Pohjois-Amerikan lennoilla, 86,7 prosenttia. Tämä on Pohjois-Amerikan-lentojen maaliskuun käyttöaste-ennätys. Kotimaanlentojen matkustajamäärä oli noin 25 000, kun se maaliskuussa 2022 oli 23 000. Aikataulun mukaisten lentojen osuus oli 90 prosenttia. Kotimaanlentojen käyttöaste oli 76,3 prosenttia. Vuokraustoiminnan my

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme