Kainuun ELY-keskus

Luolakankaan tuulivoimahankkeen lausunto ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta valmistunut

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Kajaanin Luolakankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta.

Pohjan Voima Oy suunnittelee Luolakankaan alueelle enintään 9 tuulivoimalan suuruista tuulivoimapuistoa. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 6-10 MW. Hankealue sijaitsee noin viisi kilometriä Otanmäen taajamasta lounaaseen. Hankealueen pinta-ala on noin 20 km2.

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan tuulivoimahankkeen toteuttamisen vaihtoehtoja sekä niiden vaikutuksia YVA-lain ja -asetuksen edellyttämällä tavalla. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima esitys YVA-menettelyssä tehtävistä selvityksistä ja käytettävistä arviointimenetelmistä. YVA-ohjelmassa tarkasteltavaksi vaihtoehdoksi esitetään yhtä vaihtoehtoa VE1: 9 tuulivoimalaa, Lisäksi tarkastelussa on vertailuna vaihtoehto, jossa hanke jätetään toteuttamatta (vaihtoehto VE0).

Kainuun ELY-keskus kuulutti YVA-menettelyn yhteysviranomaisena arviointiohjelman 1.3.2022. ELY-keskukselle jätettiin yhteensä 19 lausuntoa ja 11 mielipidettä.

Lausunnoissa ja mielipiteissä nousivat esiin hankkeen yhteisvaikutukset muiden tuulivoimahankkeiden kanssa sekä vaikutukset maisemaan, luontoon ja ihmisiin. Mielipiteissä esitettiin erityistä huolta myös voimaloiden melun ja roottorin lapojen välkkeen vaikutuksista lähialueen asutukselle.

Yhteysviranomainen toteaa, että arviointiohjelmassa on tuotu tarpeellisessa määrin esille YVA-lain osoittamat tiedot.

Johtopäätöksissä todetaan, että vaikutuksia selvitettäessä painopiste on arviointiohjelman mukaisesti merkittäviksi arvioiduissa ja koetuissa vaikutuksissa, joita tässä hankkeessa on alustavasti arvioitu kohdistuvan maisemaan, kulttuuriympäristöön, luontoon (erityisesti lintuihin) ja yhteisvaikutuksiin toisten tuulivoimahankkeiden kanssa. Näiden tunnistettujen merkittävien ympäristövaikutusten lisäksi yhteysviranomainen näkee, että merkittäviä vaikutuksia ovat myös melu- ja välkevaikutukset sekä ihmisiin kohdistuvat vaikutukset, jotka arviointiohjelman kuulemisessa saaduissa palautteissa tulivat vahvasti esille.

Kainuun eteläosaan on tulossa useita tuulivoimahankkeita, unohtamatta Pohjois-Savon puolelle tulevia hankkeita. Hankkeiden yhteisvaikutusten arviointi tulee korostumaan tässäkin hankkeessa. Haasteena yhteisvaikutusten arvioinnissa on, kuinka nopeasti hankkeet etenevät ja miten hankkeiden tietoja voidaan hyödyntää tämän hankkeen vaikutusten arvioinnissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
luonnonsuojeluasiantuntija Jouko Saastamoinen
p. 0295 023 889, jouko.saastamoinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun jätehuollon kuntayhtymälle asetettu uhkasakko määrätty maksuun2.5.2022 15:42:26 EEST | Tiedote

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Majasaaren jätekeskuksen suoto- ja jätevesien käsittelyä koskeva 20 000 euron uhkasakko on määrätty maksuun. Uhkasakon tarkoitus on tehostaa hallintapakkopäätöstä, jotta jätekeskuksen jäte- ja suotovesien käsittely saadaan ympäristöluvan mukaiseksi. Uhkasakko on tuomittu maksuun nyt toisen kerran. Aiemmin vuonna 2020 kuntayhtymälle tuli maksettavaksi uhkasakkoa 40 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme