Helsingin yliopisto

Luonnon monimuotoisuuden tutkijat tekivät videosarjan koululaisille - tervetuloa ensi-iltaan 16.9.2019

Jaa
Suomi on ympäristönmuutoksen tutkimuksen kärkimaita, ja kun puhutaan maailman tulevaisuudesta, tärkeintä on kertoa uusista tutkimustuloksista suoraan koululaisille. Helsingin yliopistossa toimivan Research Centre for Ecological Change -tutkimusryhmän (REC) tutkijat päättivät välittää tutkittua tietoa kouluihin lyhyiden videopätkien muodossa. Maanantaina 16.9. on edessä videoiden maailmanensi-ilta.
Kuvakaappaus videolta.
Kuvakaappaus videolta.

Ensi-iltaesitys järjestetään maanantaina 16.9. klo 15-17 Suomen Elokuvasäätiön Kino-K-13 –teatterissa (Kanavakatu 12). Kutsumme tilaisuuteen tekijöitä, rahoittajia ja opettajia, sekä toimittajia. Ilmoittauduthan etukäteen viimeistään maanantaina 6.9.: https://forms.gle/m996rA8e7UBWF3yx9

Tarjolla on kymmenen lyhyen videon sarja ympäristönmuutoksesta ja luonnon monimuotoisuudesta. Jaksoissa kerrotaan muun muassa siitä, mitä monimuotoisuus on, ketä se hyödyttää, ketkä tutkivat monimuotoisuutta, mitä menetelmiä he käyttävät, mikä monimuotoisuutta uhkaa ja mitä me voimme näille uhille tehdä. Näitä yleisiä aiheita tarkastellaan muun muassa lantakuoriaisten ja mikrobien avulla.

Hankkeen takana on joukko suomalaisia ekologian tutkijoita, yhteistyössä nuorten tutkijatohtoreiden kanssa. Videoiden sisältö ideoitiin yhdessä opettajien kanssa ja näin löydettiin kohdeyleisölle sopiva muoto. Samalla pyrittiin ratkaisuun, josta olisi eniten hyötyä osana koulujen uutta opetussuunnitelmaa. Siinä opettajat voivat yhä enemmän itse valita sähköisiä sisältöjä opetukseen. Heillä on kuitenkin huutava pula laadukkaista – ja sopivan lyhyistä – opetusmateriaaleista.

– Tutkijoiden kanssa oli hauskaa toimia, sanoo videot tuottaneen Oneminstory-yhtiön toimitusjohtaja Antti Sipilä.

– Kuvasimme yhtä professoria sormet lehmänlannassa, toista syynäämässä pyytämäänsä perhosta, ja kaikki he osasivat liittää tutkimuskohteensa yhteisen ympäristömme tilaan ja laajempiin haasteisiin. Uskon vakaasti, että moni koululainen saa tästä kimmokkeen tutkia maailmaa laajemmin. Mitä tärkeintä, uskon sen avaavan heidän silmänsä sille miten maailmaa voi tutkia, ja miten me opimme uutta, hän toteaa.

Kestoltaan videot ovat kolmesta viiteen minuuttia. Sarja on rakennettu niin, että jokainen osa toimii sekä itsenäisesti että osana temaattista kaarta. Vaikka sarjassa korostetaan ongelmien vakavuutta ja laajuutta, annetaan videoissa myös ideoita siihen, mitä voimme asian korjaamiseksi tehdä.

– Urani antoisimpia hankkeitahan tämä oli, kertoo yksi hankkeen toteuttajista, professori Tomas Roslin. Tämä kohdeyleisö on se maailman tärkein, ja samalla kaikista haastavin. Miksi minä tutkisin ympäristön tulevaisuutta, ellen kertoakseni siitä tulevaisuuden sukupolvelle?

Rahoituksen myönsi Maj ja Tor Nesslingin Säätiö.

– Tämä on tiedeviestintää parhaimmillaan, sanoo säätiön tutkimusjohtaja Minttu Jaakkola. Ketkä muut pystyisivät kertomaan tieteestä paremmin kuin tutkijat? He tuntevat parhaiten tutkimusaiheensa, siihen liittyvän keskustelun sekä miten uutta tietoa tuotetaan. Toivon, että tämä projekti inspiroi myös muita tutkijoita!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hankeen koordinaattori Bess Hardwick, bess.hardwick@helsinki.fi, puh. 050 3112568
Hankkeen vetäjä professori Tomas Roslin, tomas.roslin@helsinki.fi, puh. 0405958098

Kuvat

Kuvakaappaus videolta.
Kuvakaappaus videolta.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye