Kiviteollisuusliitto ry

Luonnonkiven vienti lähes viisinkertaista tuontiin verrattuna - yritysten kasvuodotukset epävarmat

Jaa

Luonnonkiven kokonaisviennin arvo oli vuonna 2014 noin 63 miljoonaa euroa kun se edellisenä vuonna oli 73 miljoonaa euroa. Kivituot­teita tuotiin viime vuonna 13,5 miljoonan euron arvosta, joka on noin 4 % vähemmän kuin edellisenä vuonna. Viennin supistuminen johtui graniitin viennin vähenemisestä. Vuolukivituotteiden vienti pysyi jokseenkin vuoden 2013 tasolla.

Vienti- ja tuontimaista Kiina on ehdoton ykkönen. Tärkeitä vientimaita ovat myös Saksa, Ranska, Ruotsi, Italia, Belgia, Tanska, Venäjä ja Puola. Suomesta viedään luonnonkiveä noin 40 maahan.

Kiviteollisuusliiton toimitusjohtajan Pekka Jauhiaisen mukaan luonnonkiviteollisuuden kuluvan vuoden näkymät ovat epävarmat. Graniitin viennin laskun odotetaan pysähtyvän. Euron kurssin heikkeneminen tukee vientiä mutta silti viennin kääntyminen kasvu-uralle on hyvin epävarmaa.

Kotimaassa ympäristöra­kentamiseen liittyvä kivituotteiden kysyntä näyttäisi olevan tänäkin vuonna kohtuullista. Sen si­jaan esimerkiksi sisustuskivituotteiden kysyntä ei osoita elpymistä ellei rakentaminen piristy.

Luonnonkiviteollisuudessa on 280 yritystä, joiden palveluksessa on noin 1500 henkilöä. Alan liikevaihto on 230 miljoonaa euroa. Viennin osuus kiviteollisuuden liikevaihdosta on lähes 30 %.

Eero Vainikasta Vuoden Kivimies 2014

Tampereella 20.3. pidetyssä Kiviteollisuusliiton vuosikokouksessa valittiin kolmannen kerran Vuoden kivimies. Tunnustuksen sai pyörivistä kivipalloistaan tunnetun savitaipalelaisen Sorvikivi Oy:n omistaja-yrittäjä Eero Vainikka.

Savitaipaleella toimiva Sorvikivi Oy on niittänyt kansainvälistä mainetta pyörivillä kivipalloillaan, joita voi nähdä eri puolilla maailmaa näyttävissä julkisissa kohteissa.

Eero Vainikka on itse kehittänyt kivisten pyörähdyskappaleiden patentoidun valmistustekniikan ja yritys on yksi harvoista maailmassa, joka pystyy valmistamaan halkaisijaltaan jopa kolmimetrisiä ohuen vesikalvon varassa pyöriviä palloja. Poikkeuksellisesta osaamisesta kertoo myös se, että kilpailijoiden valmistamia palloja tuodaan korjattavaksi Savitaipaleelle.

Kiviteollisuusliiton hallituksen puheenjohtajaksi valittiin uudelleen toimitusjohtaja Ilkka Yli­talo Vientikivi Oy Finland - yrityksestä ja hallituksen varapuheenjohtajaksi Palin Granit Oy:n toimitusjohtaja Heikki Palin.

 

Lisätiedot: tj. Pekka Jauhiainen, 0400 427620, tj. Ilkka Ylitalo, 0500 594497, tj. Heikki Pa­lin, 0400 822355. Lisätietoa luonnonkiviteollisuudesta: www.suomalainenkivi.fi.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiviteollisuusliitto ry
Kiviteollisuusliitto ry
Unioninkatu 14, 3. krs
00130 HELSINKI

09 129 9300, finstone@finstone.fihttp://www.finstone.com

Kiviteollisuusliitto ry / The Finnish Natural Stone Association

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiviteollisuusliitto ry

Luonnonkivihankinnoissa pitäisi huomioida muutakin kuin halvin hinta27.3.2017 09:31:48 EEST | Tiedote

Lehdistötiedote/Helsinki 27.3.2017. Kiviteollisuusliiton tekemä suhdannekysely valaa uskoa kotimaisen kivituotekysynnän myönteiseen kehitykseen lähivuosina. Erityisesti pääkaupunkiseudulla ja Tampereella rakennetaan paljon ja nimenomaan kohteita, joissa luonnonkiven käyttö on luontevaa ja järkevää. Rakenteilla tai suunnitteilla on mittavia kauppakeskuksia, hotelleja ja kaupunkimiljöön kohennushankkeita. Kovan kulutuksen kohteeksi joutuvat rakennukset ja kulkuväylät ovat ominta graniitin käyttöaluetta.