Luonnontieteellinen museo 100 vuotta – tule mukaan juhlimaan!

Moni muistaa entisen Eläinmuseon, nykyisen Luonnontieteellisen museon, parvekkeella olleet puiset kirahvit, jotka siirtyivät kesällä 2019 Sompasaunalle. Parveke on odottanut uusia asukkaita ja tänään 27. helmikuuta reviirin on ottanut haltuunsa kolmimetrinen karhu nimeltä Urho. Veistos on taiteilija Eliya Zweygbergin tuotantoa ja tehty kuumasinkitystä teräsverkosta.
– Urhon luomisprosessin myötä olen tutustunut paremmin kansalliseläimeemme. On ollut todella antoisaa päästä työstämään näin isoa teosta, johon tehdään laajaa pintaa, ihan eri tavalla kuin mihin olen tottunut aikaisemmissa töissäni, Zweygberg iloitsee.
– Veistoksen koon ja mittasuhteiden lisäksi karhun muodot ovat tuoneet mukavaa haastetta. Karhun muotoihin vaikuttaa paljon paksu karva- ja rasvakerros, ja eläimen rakennetta on vaikeampi hahmottaa kun lihaksia ja jänteitä ei ole näkyvissä.
Urhon kaveriksi museon oven yläpuolelle on muuttanut huuhkaja, joka on vielä vailla nimeä. Tässä kaipaamme yleisön apua. Osallistu siis nimikilpailuun 5.3. mennessä! Palkintona on vuosikortti Luomuksen yleisökohteisiin. Nimi julkaistaan 8.3. Osallistu täällä.
Keväällä pidetään etkot
Juhlavuosi jatkuu kevään aikana etkoilla museolla, jossa on tarjolla uudenlaisia kokoelmakierroksia sekä lapsille että aikuisille. Lauantaisin järjestettävä toiminnallinen työpaja Karvoja, luita ja siiveniskuja sopii perheille, treffipariskunnille ja ystäväporukoille – aivan kaikille viisi vuotta täyttäneille. Lippuja voi noutaa museon kassalta tapahtumapäivinä. Työpajat sisältyvät pääsylipun hintaan.
Toukokuussa käynnistyvät myös kauan odotetut kierrokset museon kellareiden kokoelmahalleihin. Tämä lisämaksullinen erikoiskierros on tarjolla nuorille ja aikuisille.
Kaikki museovieraat pääsevät kurkistamaan museon toimintaan aulaan sijoitettavan taiteilija-kuvittaja Heta Nääsin piirtämän, koko seinän kokoisen kuvan avulla. Kuvassa nähdään lapset museotyöntekijöinä työskentelemässä muun muassa kokoelmien, DNA-laboratorion, digitointilinjaston ja konservoinnin parissa.
Kesä on monimuotoisen juhlinnan aikaa
Kesän kynnyksellä juhlat pääsevät kunnolla vauhtiin, kun uusi juhlanäyttely avataan yleisölle perjantaina 2.6.
Helsingin yliopiston luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen eläintieteen yksikön kokoelmat ovat muuttaneet Pohjoiselle Rautatiekadulle 1923. Kimnaasi-saliin rakentuva vaihtuva Juhlat metsässä -näyttely juhlistaa tätä tapahtumaa ja Luonnontieteellisen museon syntymää kertomalla nykytutkimuksesta, seurannoista, konservoinnista, kokoelmista ja näyttelytoiminnasta. Eli kaikesta mitä museorakennuksessa nykyään tapahtuu! Lisäksi mukana on osio, jossa mietitään, miten jokainen meistä voi vaikuttaa luonnon monimuotoisuuteen. Näyttely on auki vuoden 2024 loppuun.
Näyttelyn käsikirjoituksen tekemiseen ja aiheiden valintaan ovat osallistuneet Luomuksen asiantuntijat eläinkunta- ja hyönteistiimeistä. Kohderyhmänä ovat lapset ja lapsiperheet, joten näyttelyssä saa koskea, kokeilla ja innostua luonnosta.
Museolla juhlat jatkuvat kesän ajan näyttelyn merkeissä, mutta luonto on kuitenkin seinien ulkopuolella, jonne päästään lepakkotutkija Thomas Lilleyn ja juhlanäyttelyn suunnittelijan Salla Mehtälän matkassa. Parivaljakko hyppää pyörien selkään maailman ympäristöpäivänä 5.6. ja seikkailee viikon ajan Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa kohdaten muita luomuslaisia niin eteläsuomalaisissa metsissä, rannoilla, kedoilla kuin pientareilla. Reitin varrella etsitään vastauksia muun muassa siihen miksi luonnon havainnointi ja luonnontieteelliset kokoelmat ovat muuttuvassa maailmassa yhä tärkeämpiä. Retkeä voit seurata Luomuksen verkkosivuilla ja somekanavissa.
Juhlissa pitää tietenkin aina olla myös kukkia. Museon sisäpiha muuttuukin kesän aikana niityksi, joka toivottavasti on loppukesällä kauneimmillaan! Havaintoja niityn lajistosta kerätään tietenkin iNaturalistiin, eli kaikille avoimeen mobiililajintunnistuspalveluun, jota Luomuksen lajitietokeskus ylläpitää Suomessa.
Syksyllä juhlitaan sisällä
Syksyllä juhliin saapuu tähtivieras eli viime kesänä Suomenlahdelle eksynyt mursu, jonka museon taitavat konservaattorit ovat laittaneet juhlakuntoon. Tarkka päivämäärä selviää hieman myöhemmin.
Syksyllä on tiedossa vielä yllätysohjelmaa erityisesti aikuisille asiakkaillemme. Seuraa siis juhlavuoden tiedotusta Luomuksen Facebook-sivuilla, Instagramissa ja Twitterissä, jotta pysyt menossa mukana!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yleisötoiminnan päällikkö Sanna Vuori, 050 4150 256, sanna.vuori@helsinki.fi
Marjaana LindyViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:+358 (0)50 5186195marjaana.lindy@helsinki.fiKuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.
Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella.
Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Alavireinen mieliala sekä ajanpuute suurimmat syyt liikkumattomuuteen16.3.2023 15:23:17 EET | Tiedote
Hulppeat puitteet tai lyhyet etäisyydet liikuntapaikoille eivät ole tae väestön liikkumisesta. Lähiötutkimuksen mukaan asukkailla on erilaisia yksilöllisiä esteitä harrastaa liikuntaa. Jos halutaan edistää väestön liikkumista, tulisi enemmän pyrkiä poistamaan liikunnan harrastamisen esteitä.
Promootio ja riemun rituaalit - uusi näyttely tarjoaa kokonaiselämyksen tiukoin varjellusta perinteestä16.3.2023 10:42:18 EET | Tiedote
Miltä näyttää Elias Lönnrotin tohtorinmiekka? Kuinka Mannerheimin kunniatohtoriasu eroaa entisajan promovendin puvusta? Voiko promovoitava maisteri tai tohtori tulevaisuudessa pukeutua sukupuolettomaan juhlapukuun? Kansalliskirjastossa 21.3. avautuva promootion riemuvuoden näyttely esittelee monipuolisesti promootioperinnettä ja siihen liittyviä erilaisia rituaaleja.
Helsingin yliopiston rehtorin haussa kolme hakijaa viimeiseen vaiheeseen15.3.2023 11:39:41 EET | Tiedote
Neljä yliopiston rehtoriksi hakenutta olivat yliopistoyhteisön kuultavana 9.3.2023 Näistä hakijoista hallitus valitsi viimeiselle kierrokselle Sari Lindblomin, Kai Nordlundin ja Kimmo Nuotion. Hallitus pyrkii valitsemaan rehtorin kokouksessaan 30.3.2023.
Uusi afroaasialaisten lievästi myrkyllisten käärmeiden heimo panee käärmeiden sukupuun uusiksi14.3.2023 11:15:04 EET | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä on uudistanut suuren Elapoidea-käärmeryhmän sukupuun. Työ pohjautuu valtavaan genomiaineistoon sekä evoluution tutkimiseen kehitettyihin huippualgoritmeihin ja -ohjelmistoihin.
Kestävien biopohjaisten väriaineiden ja värjäämisen kulttuuriperinteen tutkimukselle merkittävä EU-rahoitus10.3.2023 09:00:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta on saanut merkittävän EU-konsortiorahoituksen Horisontti Eurooppa puiteohjelmasta monitieteiselle hankkeelle Colour4CRAFTS, jossa yhdistyvät väriaineiden ja tekstiilien värjäämisen kulttuuriperinne uusien värjäysteknologioiden ja biopohjaisten väriaineiden kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme