Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Luonnontieteellinen museo on koululaisten ykkösmuseo

Jaa

Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen museo ylsi vuoden 2016 museovertailussa kirkkaaseen kärkeen koululaisryhmien suosituimpana käyntikohteena. Museon opastukset ovat keskeinen osa Helsingin yliopiston tiedekasvatustyötä.

Luonnontieteellisen museon tapahtumassa pääsi itse testaamaan, paljonko hirven sarvi painaa (kuva: Laura Hiisivuori/Luomus)
Luonnontieteellisen museon tapahtumassa pääsi itse testaamaan, paljonko hirven sarvi painaa (kuva: Laura Hiisivuori/Luomus)

Museovirasto kokoaa vuosittain katsauksen maamme museoiden tilasta. Tuoreen tilaston mukaan Luonnontieteellisessä museossa vieraili päiväkoti-, koululais- ja opiskelijaryhmien mukana yli 65 000 lasta ja nuorta. Seuraavana tulivat Tampereen kaupungin historialliset museot reilulla 36 000 ja Suomen kansallismuseo noin 33 000 nuorella kävijällä.

Taustalla osaava opaskunta

Helsingin yliopiston budjettileikkaukset kohdistuivat raskaina myös Luonnontieteelliseen keskusmuseoon Luomukseen.

– Jouduimme valitettavasti karsimaan näyttelytoiminnasta sekä henkilökuntaa että muita resursseja. Vaikeassa tilanteessa olemme kuitenkin pystyneet pitämään ovet avoinna ja tarjoamaan luontotietoa ja tutkimustuloksia yleisöä kiinnostavalla tavalla. Onkin upeaa, että näin moni kävijä löysi museoomme viime vuonna, toteaa Luomuksen johtaja Leif Schulman.

– Olemme säästöistä huolimatta pystyneet panostamaan koulu- ja päiväkoti-ikäisten opastuksiin ja se tuottaa nyt hienoa tulosta, iloitsee myös suunnittelija Markku Liinamaa Luomuksesta.

Liinamaa suunnittelee ja käsikirjoittaa museon opastukset yhdessä kollegansa Satu Joveron kanssa. He myös rekrytoivat ja kouluttavat oppaat Luomuksen opaspooliin.

– Oppaamme ovat biologian tai lähitieteiden opiskelijoita, joten heillä on jo entuudestaan melkoisesti tietoa luonnosta ja sen prosesseista kuten evoluutiosta tai mannerlaattojen liikkeistä, Liinamaa kertoo.

Yliopisto-opiskelijoiden asiantuntemuksen päälle on hyvä lähteä rakentamaan opastustaitoja.

Omistautuneet oppaat ja asiakaspalveluhenkilökunta takaavat koulu- ja päiväkotiryhmille vierailun, joka elämysten ohella tarjoaa runsaasti tietoa esimerkiksi Suomen luonnosta, ilmastonmuutoksesta tai luonnon monimuotoisuudesta. Nämä kaikki sisältyvät Helsingin yliopiston strategiassaan painottamiin tutkimusaloihin 2017–2020.

Kävijämäärä säilytettiin ennallaan

Luonnontieteellisessä museossa vieraili viime vuonna yhteensä yli 167 000 kävijää. Luku on kutakuinkin sama kuin vuonna 2015.

Luonnontieteellinen museo on osa Luonnontieteellistä keskusmuseota Luomusta, joka puolestaan on Helsingin yliopiston erillislaitos. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Sinne voi lähteä omatoimiseikkailulle Museo TOP10 -tehtävävihon kanssa, valita fiilistely-oppaista esimerkiksi sen mukaan, onko uneton, kaipaako sinistä vai haluaako päteä, tai käydä tutustumassa varta vasten tiettyyn aiheeseen kuten ilmastonmuutoksen vaikutuksiin pohjoiseen luontoon. Museokahvilassa on maksutta näytillä Vuoden luontokuvat 3.12.2017 saakka.

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Luonnontieteellisen museon tapahtumassa pääsi itse testaamaan, paljonko hirven sarvi painaa (kuva: Laura Hiisivuori/Luomus)
Luonnontieteellisen museon tapahtumassa pääsi itse testaamaan, paljonko hirven sarvi painaa (kuva: Laura Hiisivuori/Luomus)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS on Helsingin yliopiston erillislaitos, joka säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä harjoittaa niihin liittyvää tutkimusta.

Laajat kokoelmat koostuvat eläin-, kasvi-, sieni-, kivi- ja fossiilinäytteistä. Elävät kasvikokoelmat sijaitsevat kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa ja ajoituslaboratorio Kumpulan tiedekampuksella. 

Luomuksen kokoelmiin pääsee tutustumaan kolmessa yleisökohteessa Helsingissä: Luonnontieteellisessä museossa sekä Kaisaniemen ja Kumpulan kasvitieteellisissä puutarhoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme