Oulun yliopisto

Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset

Jaa

Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.

Kuva: Mikael Damkier / Rodeo
Kuva: Mikael Damkier / Rodeo

Luonnontuotteisiin, kuten marjoihin, yrtteihin ja muihin kasveihin, perustuvien tuotteiden väärennökset ovat yleistyneet maailmalla. Niitä tulee ajoittain myös Suomeen. Esimerkiksi Aasiasta peräisin oleva mustikkajauhe todettiin Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikön laboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa väärennökseksi.

”Kyseessä oli pelkkä värjätty jauhe, josta löytyi vain yksi marjalle tyypillisen värin antava antosyaaniyhdiste. Aidosta mustikasta niitä pitäisi löytyä pitkästi toistakymmentä. Onneksi tämä puolivalmiste ei tiettävästi päätynyt tuotantoon tai myyntiin Suomessa”, kertoo projektipäällikkö Mari Jaakkola Oulun yliopistosta.

Jaakkolan mukaan Suomeen tuotavien luonnontuotejalosteiden ja -raaka-aineiden laadunvalvonta on haasteellista. Maahan tuovalta valmistajalta ei vaadita tarkempaa selvitystä raaka-aineen tai puolivalmisteen koostumuksesta. Suomalaisten yritysten tuleekin itse varmistua siitä, että valmiste on turvallinen, sopii käyttötarkoitukseensa ja sitä on laillista tuoda Suomeen. Tutkija Mari Jaakkola suosittelee siksi, että yritykset, jotka käyttävät omissa valmisteissaan ulkomailta tuotuja marjajauheita tai muita vastaavia kasviraaka-aineita, varmistaisivat niiden laadun laboratoriotutkimuksilla. Myös kuluttajien kannattaa olla tietoisia mahdollisista ulkomaisista tuoteväärennöksistä.

Juridisesti lopputuotteen valmistaja vastaa tuotteen turvallisuudesta ja siitä, sisältääkö tuote esimerkiksi ravitsemuksen kannalta positiivisia antioksidantteja kuin tuotteen väittämän mukaan pitäisi.

Suomessa luonnontuotealalla huikeat mahdollisuudet. Kainuussa yritysyhteistyö synnyttänyt uusia tuoteinnovaatioita

Suomessa luonnontuotteiden tuotekehityksessä ja laadunvarmistuksessa luotetaan tutkimustietoon. Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikössä Kajaanin yliopistokeskuksessa on tehty jo kaksi vuosikymmentä soveltavaa luonnontuotetutkimusta yhteistyössä yritysten kanssa.

”Olemme olleet mukana kehittämässä ja tutkimassa mm. luonnonmarjojen ja niistä muodostuneiden teollisuussivuvirtojen prosessointia uusiksi tuotteiksi. Luonnonmarjoissa on runsaasti fenolisia yhdisteitä, antioksidantteja ja antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan muun muassa estää haitallisten bakteerien kasvua. Toimintaamme kuuluu myös luonnontuotteiden rikastamista edistävien tekniikoiden kehittäminen”, Mari Jaakkola kertoo.

Tutkimusyksikkö on ollut viimeksi mukana kehittämässä luonnontuotepohjaista voidetta limakalvojen kosteuttamiseen sekä puolukkaa hyödyntävää suuhuuhdetta suun hiivatulehduksen ja kariesbakteerin torjuntaan. Yksikössä tutkitaan parhaillaan mm. puun terveysvaikutteisten yhdisteiden rikastamista, kehitetään uuttaa teknologiaa luonnonmehujen konsentraattien valmistamiseksi sekä kehitetään menetelmiä luonnonkosmetiikan laadun ja vaikuttavuuden määrittämiseen. Yksikössä tutkitaan lisäksi terveysvaikutteisten maitohappobakteerien tunnistamista luonnontuotteista.

Suomessa ja mm. Kainuussa luonnontuoteala on voimakkaassa kasvussa. Kainuun alueelle on parhaillaan suunnitteilla luonnontuotealan yhteistä osaamista kokoava Artic Bio Valley -yhteenliittymä.

”Suomen puhdas maaperä, pitkä valoisa kasvukausi, laadukkaat luonnontuotteet yhdistettyinä osaamiseen ja laadun luotettavuuteen antavat meille erinomaiset mahdollisuudet viedä luonnontuotteitamme maailmalle entistä enemmän korkeasti jalostettuina tuotteina. Terveysvaikutteisille luonnontuotteille on suuri kysyntä”, Mari Jaakkola sanoo.

Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö Kajaanin yliopistokeskuksessa toimii kahdella sovellusalueella: cleantech sekä terveys ja hyvinvointi. Monitieteinen terveyden ja hyvinvoinnin tutkimus on keskittynyt elintarvikealaa palvelevan analytiikan kehittämiseen, kasvien arvoyhdisteiden analytiikkaan, bioaktiivisuuksien tutkimukseen sekä kasvimateriaalien prosessointiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Mari Jaakkola, mittaustekniikan yksikkö, Kajaanin yliopistokeskus, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 636

Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva: Mikael Damkier / Rodeo
Kuva: Mikael Damkier / Rodeo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston Mining School, Edunation Oy ja Pyhäjärven Callio ryhtyvät kehittämään kaivosalan koulutusta Pyhäsalmen kaivosalueella5.3.2021 11:05:00 EETTiedote

Oulun yliopiston Mining School, Edunation Oy ja Pyhäjärven Callio ovat sopineet tekevänsä koulutusyhteistyötä Pyhäsalmen kaivosalueella Pyhäjärvellä. Osapuolet tulevat hyödyntämään koulutustarkoitukseen Pyhäsalmen kaivoksen aluetta, jossa varsinainen maanalainen kaivostoiminta on päättymässä 2021 vuoden aikana. Pyhäsalmen kaivos on Euroopan syvin perusmetallikaivos (1400 m) ja sisältää yli 100 km pitkän kaivostunneliverkoston ja soveltuu erityisen hyvin kaivostekniikan ja maanalaisen rakentamisen koulutustarpeisiin. Nyt julkistetussa hankkeessa haetaan laajaa opiskelijapohjaa lukio-opiskelijoista aina yliopistotasoiseen tutkimukseen.

Sepelvaltimotauti on yleisin sydänperäisen äkkikuoleman syy myös nuorilla aikuisilla – ruumiinavauksessa löytyy usein pitkälle edennyt sydänsairaus3.3.2021 07:00:00 EETTiedote

Sepelvaltimotaudin ajatellaan olevan lähinnä vanhemman väestön sairaus mutta sen merkitys myös nuoremmilla ihmisillä on ymmärretty. Oulun yliopiston tutkijat selvittivät sepelvaltimotaudin yleisyyttä ja ruumiinavauslöydöksiä alle 50-vuotiailla sydänperäisen äkkikuoleman uhreilla. 44 % alle 50-vuotiaiden sydänperäisistä äkkikuolemista johtui sepelvaltimotaudista.

Iltavirkut kokevat työkykynsä aamuvirkkuja heikommaksi24.2.2021 05:00:00 EETTiedote

Iltavirkut keski-ikäiset kokevat työkykynsä huonoksi kaksi kertaa useammin aamuvirkkuihin ikätovereihinsa verrattuna, osoittaa Pohjois-Suomen syntymäkohorttiin 1966 pohjautuva Oulun yliopiston tutkimus. Tutkimuksessa saatiin lisäksi viitteitä siitä, että iltavirkuilla miehillä riski ennenaikaiseen työkyvyttömyyseläkkeeseen voi olla kohonnut. Kyseessä on maailmanlaajuisesti ensimmäinen väestöpohjainen tutkimus, jossa on selvitetty yksilöllisen kronotyypin yhteyttä työkykyyn ja työkyvyttömyyseläkkeelle jäämiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme