Oulun yliopisto

Luonnontuotteiden jalostaminen kasvussa Suomessa. Uhkana ulkomaiset tuoteväärennökset

Jaa
Luonnontuotteiden ja terveysperusteisten elintarvikkeiden kasvava suosio maailmalla houkuttelee tuoteväärennöksiä kansainvälisille markkinoille. Oulun yliopistossa luonnontuotteita tutkivassa mittaustekniikan yksikössä törmättiin hiljattain ulkomailta tuotuun väärennettyyn mustikkajauheeseen. Tutkija suosittaakin alalle tarkempien laboratoriotutkimusten hyödyntämistä paitsi laadun varmistamiseksi myös tuotekehityksen edistämiseksi. Kainuussa tutkijoiden ja yritysten tiivis yhteistyö on poikinut runsaasti uusia tuoteinnovaatioita.
Kuva: Mikael Damkier / Rodeo
Kuva: Mikael Damkier / Rodeo

Luonnontuotteisiin, kuten marjoihin, yrtteihin ja muihin kasveihin, perustuvien tuotteiden väärennökset ovat yleistyneet maailmalla. Niitä tulee ajoittain myös Suomeen. Esimerkiksi Aasiasta peräisin oleva mustikkajauhe todettiin Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikön laboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa väärennökseksi.

”Kyseessä oli pelkkä värjätty jauhe, josta löytyi vain yksi marjalle tyypillisen värin antava antosyaaniyhdiste. Aidosta mustikasta niitä pitäisi löytyä pitkästi toistakymmentä. Onneksi tämä puolivalmiste ei tiettävästi päätynyt tuotantoon tai myyntiin Suomessa”, kertoo projektipäällikkö Mari Jaakkola Oulun yliopistosta.

Jaakkolan mukaan Suomeen tuotavien luonnontuotejalosteiden ja -raaka-aineiden laadunvalvonta on haasteellista. Maahan tuovalta valmistajalta ei vaadita tarkempaa selvitystä raaka-aineen tai puolivalmisteen koostumuksesta. Suomalaisten yritysten tuleekin itse varmistua siitä, että valmiste on turvallinen, sopii käyttötarkoitukseensa ja sitä on laillista tuoda Suomeen. Tutkija Mari Jaakkola suosittelee siksi, että yritykset, jotka käyttävät omissa valmisteissaan ulkomailta tuotuja marjajauheita tai muita vastaavia kasviraaka-aineita, varmistaisivat niiden laadun laboratoriotutkimuksilla. Myös kuluttajien kannattaa olla tietoisia mahdollisista ulkomaisista tuoteväärennöksistä.

Juridisesti lopputuotteen valmistaja vastaa tuotteen turvallisuudesta ja siitä, sisältääkö tuote esimerkiksi ravitsemuksen kannalta positiivisia antioksidantteja kuin tuotteen väittämän mukaan pitäisi.

Suomessa luonnontuotealalla huikeat mahdollisuudet. Kainuussa yritysyhteistyö synnyttänyt uusia tuoteinnovaatioita

Suomessa luonnontuotteiden tuotekehityksessä ja laadunvarmistuksessa luotetaan tutkimustietoon. Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikössä Kajaanin yliopistokeskuksessa on tehty jo kaksi vuosikymmentä soveltavaa luonnontuotetutkimusta yhteistyössä yritysten kanssa.

”Olemme olleet mukana kehittämässä ja tutkimassa mm. luonnonmarjojen ja niistä muodostuneiden teollisuussivuvirtojen prosessointia uusiksi tuotteiksi. Luonnonmarjoissa on runsaasti fenolisia yhdisteitä, antioksidantteja ja antimikrobisia yhdisteitä, joilla voidaan muun muassa estää haitallisten bakteerien kasvua. Toimintaamme kuuluu myös luonnontuotteiden rikastamista edistävien tekniikoiden kehittäminen”, Mari Jaakkola kertoo.

Tutkimusyksikkö on ollut viimeksi mukana kehittämässä luonnontuotepohjaista voidetta limakalvojen kosteuttamiseen sekä puolukkaa hyödyntävää suuhuuhdetta suun hiivatulehduksen ja kariesbakteerin torjuntaan. Yksikössä tutkitaan parhaillaan mm. puun terveysvaikutteisten yhdisteiden rikastamista, kehitetään uuttaa teknologiaa luonnonmehujen konsentraattien valmistamiseksi sekä kehitetään menetelmiä luonnonkosmetiikan laadun ja vaikuttavuuden määrittämiseen. Yksikössä tutkitaan lisäksi terveysvaikutteisten maitohappobakteerien tunnistamista luonnontuotteista.

Suomessa ja mm. Kainuussa luonnontuoteala on voimakkaassa kasvussa. Kainuun alueelle on parhaillaan suunnitteilla luonnontuotealan yhteistä osaamista kokoava Artic Bio Valley -yhteenliittymä.

”Suomen puhdas maaperä, pitkä valoisa kasvukausi, laadukkaat luonnontuotteet yhdistettyinä osaamiseen ja laadun luotettavuuteen antavat meille erinomaiset mahdollisuudet viedä luonnontuotteitamme maailmalle entistä enemmän korkeasti jalostettuina tuotteina. Terveysvaikutteisille luonnontuotteille on suuri kysyntä”, Mari Jaakkola sanoo.

Oulun yliopiston mittaustekniikan yksikkö Kajaanin yliopistokeskuksessa toimii kahdella sovellusalueella: cleantech sekä terveys ja hyvinvointi. Monitieteinen terveyden ja hyvinvoinnin tutkimus on keskittynyt elintarvikealaa palvelevan analytiikan kehittämiseen, kasvien arvoyhdisteiden analytiikkaan, bioaktiivisuuksien tutkimukseen sekä kasvimateriaalien prosessointiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Mari Jaakkola, mittaustekniikan yksikkö, Kajaanin yliopistokeskus, Oulun yliopisto, puh. 0294 484 636


Viestintäpäällikkö Tapio Mäkinen, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413

Kuvat

Kuva: Mikael Damkier / Rodeo
Kuva: Mikael Damkier / Rodeo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye