Luonnonvarakeskus

Luonnonvarakeskus ja Suomen 4H-liitto: Joukkoistaminen meni marjaan – kansalaishavainnot avuksi marjasatoseurantaan

Jaa

Luonnonvarakeskus (Luke) kehittää marjahavaintojen joukkoistamista yhdessä Suomen 4H -liiton kanssa. Tavoitteena on, että vuoteen 2020 mennessä jokaisella suomalaisella on mahdollisuus osallistua luonnonmarjojen satotiedon keruuseen.

Marjastus on yksi suosituimmista luonnon virkistyskäytön muodoista Suomessa. Marjasatojen määrä sekä sadon kypsyminen ovat suosittuja aiheita myös kesäisessä uutisoinnissa. Luotettavan satoseurannan ehdottomana edellytyksenä on kattava seurantaverkosto.

– Suomessa on lähes kolme miljoonaa marjanpoimijaa. Kattavaan seurantaverkostoon riittää hyvinkin pieni osa tästä joukosta. Havaintojen teko on yksinkertaista, lyhyt perehdytys ja huolellisuus riittävät. Älypuhelinten aikakaudella havaintodatan siirtäminen Lukelle käy näppärästi, visoi erikoistutkija Rainer Peltola.

Joukkoistettujen havaintojen tekemistä kehitetään kesällä 2017 Suomen 4H -liiton kanssa. 4H-nuoret perustavat maanomistajien suostumuksella niin sanotut marjahavaintometsät ja toimittavat tarkoitukseen kehitetyn tiedonkeruusovelluksen avulla havainnot Lukelle. Toiminnassa on mukana viisikymmentä 4H-paikallisyhdistystä.

– Suomen 4H on aiemminkin osallistunut marjahavaintojen tekoon, joten uudesta asiasta ei ole kyse. Tässä mittakaavassa emme kuitenkaan aiemmin ole toimineet. Havaintoverkostossa on nyt mukana noin 150 nuorta. Havaintoja tekevät nuoret aktivoituvat luonnon itsenäiseen tarkkailuun, samalla he saavat pienen korvauksen. Toiminta sopii siis oikein hyvin 4H:n nuorisokasvatuksen tavoitteisiin, kertoo Itä-Suomen 4H:n aluejohtaja Kari Kuokkanen.

Hankkeen seuraava vaihe on havaintoverkoston laajentaminen 4H:n ulkopuolelle. Tavoitteena on että vuoteen 2019 mennessä verkostossa on mukana 500 vapaaehtoista marjahavaintojen tekijää. Samalla otetaan käyttöön kaikille avoin havainnoista tiedottava karttasivusto.

Hanketta (DigiMasi) rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Rainer Peltola, p. 029 532 6429 rainer.peltola@luke.fi

Aluejohtaja Kari Kuokkanen, p. 050 570 7433 kari.kuokkanen@4h.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>