Etelä-Savon ELY-keskus

Luontaista puhdistumista hyödynnetään pilaantuneen maaperän ja pohjaveden käsittelyssä Mikkelin Pursialassa

Jaa

Mikkelin Pursialassa Setrinmäellä sijaitsevan vanhan VR:n kreosoottikyllästämön maaperän ja pohjaveden pilaantumisen puhdistamisessa hyödynnetään jatkossa haitta-aineen luontaista puhdistumista. Myös haitta-aineiden kulkeutumisriskejä hallitaan tehokkaammin.

Jatkuvalla pohjaveden laadun seurannalla ja riskien hallinnalla turvataan ja estetään Pursialan vedenottamon vedenlaadun vaarantuminen. Alueen puhdistumista seurataan pohjavesinäytteiden avulla.

Etelä-Savon ELY-keskus on antanut puhdistamiseen liittyvän päätöksen 9.4.2021. Päätös on nähtävillä Etelä-Savon ELY-keskuksen verkkosivuilla osoitteessa www.ely-keskus.fi/etela-savo > Ajankohtaista >Kuulutukset ja ilmoitukset. Valitusaika päättyy 17.5.2021.

Maaperän puhdistusta alueella on tehty useassa vaiheessa. Rinnekadun eteläpuolella sijaitsevan liikekorttelialueen pilaantunut maa kunnostettiin massanvaihtona vuonna 2002. Maaperän kunnostusta jatkettiin vuonna 2008 kyllästämön alueella, jolloin pilaantuneet maa-ainekset poistettiin pohjavedenpinnan yläpuolelta. Alueen maaperässä olevista PAH-yhdisteistä saatiin poistettua tällöin 60–70 %.

Vuonna 2009 aloitettiin pilaantuneen pohjaveden puhdistuspumppaus ja käsittely. Puhdistuspumppaus on osoittautunut tehottomaksi ja kalliiksi menetelmäksi kreosootin ja sen sisältämien PAH-yhdisteiden poistamiseksi maaperästä.

Käytetty pumppauskunnostus ei edusta tässä kohteessa BAT-tekniikkaa (paras taloudellisesti käytettävissä oleva tekniikka). Kaikki kyllästämöalueella tehtävät kustannuksiltaan realistiset aktiiviset kunnostustoimenpiteet, esimerkiksi massanvaihto tai kemiallisetja biologiset käsittelyt, lisäävät merkittävästi haitta-aineiden liikkeellelähtöriskiä ja tätä kautta riskiä alueen alapuolisen pohjaveden ja vedenottamon raakaveden lisäpilaantumisesta.

Mikkelin Setrinmäellä on toiminut 1900-luvun alusta vuoteen 1982 saakka VR:n pylväskyllästämö, jolla käsiteltiin mm. Savonradan rakentamisessa käytettyä puutavaraa. Kyllästämön toiminnan aikana puunkyllästysaine kreosoottia on päässyt maaperään ja edelleen pohjaveteen. Kyllästämöalue sijaitsee Pursialan pohjavesialueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristönsuojelun asiantuntija Jyrki Hämäläinen, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 0295 024 178, jyrki.s.hamalainen(at)ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Perinnemaisemien maastokartoitukset jatkuvat ja kunnostuksia aloitellaan Etelä-Savossa18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Perinnemaisemien maastokartoitukset ja kohteiden kunnostusten suunnittelu eri puolilla Etelä-Savoa jatkuvat tulevana kesänä. Työt ovat osa valtakunnallista Helmi-elinympäristöohjelmaa, jota Etelä-Savon ELY-keskus toteuttaa omalla alueellaan. HELMI-ohjelman tavoitteena on pysäyttää Suomen luonnon köyhtyminen ja kunnostaa vuoden 2023 loppuun mennessä 15 000 hehtaaria perinnebiotooppeja.

Etelä-Savon elinkeinoelämän näkymät ovat kehittymässä positiiviseen suuntaan10.5.2021 10:06:04 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän kokonaisnäkymät ovat Etelä-Savossa puolen vuoden tähtäimellä neutraalit ja vuoden tähtäimellä positiiviset. Koronan vaikutukset jäivät Etelä-Savon yrityksille lievemmiksi kuin vielä viime syksynä odotettiin. Ensimmäisenä koronaepidemian ja siihen liittyvien rajoitusten haitat otti vastaan tapahtuma-ala ja siihen kiinteästi kytkeytyvät liiketoiminnot, kuten kuljetuspalvelut.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme