Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Luonto lumoaa diginä Helsingin kaupungin uusissa verkkosisällöissä

Jaa

Koronaviruksen aiheuttaman epidemian vuoksi Helsingin kaupungin järjestämät luontoretket sekä Harakan luontokeskuksen toiminta on kevään osalta peruttu. Kaupunkilaisille tarjotaan nyt luontoretkiä kotisohvalta, vinkkejä luonnossa viihtymiseen ja ideoita omatoimiseen retkeilyyn Helsingin luontokohteissa.

Perhe luontoretkellä Mustavuoressa. Kuva: Mira Lainiola.
Perhe luontoretkellä Mustavuoressa. Kuva: Mira Lainiola.

Luontoretkivideot ja livekamerat tuovat luontohavainnot ruudulle

Helsingin kaupungin ympäristöpalveluiden työntekijät ja Ympäristötutkimus Yrjölän luonto-oppaat johdattavat etäluontoretkille Helsingin monipuolisiin luontokohteisiin. Kevään ja kesän aikana julkaistavissa luontoretkivideoissa hengähdetään Helsingin luonnossa, seurataan kevään etenemistä ja tutustutaan luontokohteiden erityispiirteisiin. Videot julkaistaan Oodi Helsingin luonnolle -videosarjassa Helsinki-kanavalla sekä YouTube -tilillä Helsinki Kaupunkiympäristö.

Vanhankaupunginlahden uudessa merikotkalivessä seurataan jo julkkiksen maineeseen noussutta merikotkapariskuntaa poikasineen. Merikotkapari on nimetty Nadiksi ja Amaliaksi Vanhankaupunginlahdella sata vuotta sitten vaikuttaneen legendaarisen kalastajapariskunnan mukaan. Merikotkien perhe-elämän lisäksi nähdään samaan Lopin saareen asettuneiden harmaahaikaroiden ja merimetsojen pesimäpuuhia. Vasikkasaaren livekamerassa rentoudutaan merimaisemissa ja jännitetään pesäkamerassa, aloittavatko tiaiset pesintänsä.

Lumoava Helsinki – 200 luontoelämystä -kirja ladattavissa verkosta

Helsingin kaupungin julkaisema Lumoava Helsinki – 200luontoelämystä -kirja on nyt saatavilla ilmaiseksi pdf-versiona. Kirjan on toimittanut Jussi Helimäki ja kustantanut Edita. Helsingin luontoretkikohteita kattavasti esittelevä teos on saatavilla verkossa sekä suomeksi että englanniksi. Kirja toimii oppaana lähiluontoon ja tarjoaa monipuolisia luontoretki-ideoita kaupunkiin. Myös Citynature-verkkosivulta löytyvät mobiilipolut opastavat retkille lähiluontoon. Uutena kohteena mukana on Urban Eco Islands -projektissa julkaistu Vasikkasaari.

Vinkkejä ja ideoita lähiluonnossa liikkumiseen

Löydä Helsingin luonto -sivulle on lisätty ideoita luonnossa viihtymiseen. Lapsiperheille on koottu materiaalia luontoretkeilyn tueksi, kuten vinkkejä lintuharrastuksen aloittamiseen, luontobingoon ja oman luontopolun pystyttämiseen. Sivulta löytyvät myös ohjeet lajien tunnistamiseen mobiilisovelluksen avulla ja vinkkejä luonnon havainnointiin merenrannalla. Rohkaisemme osallistumaan myös pörriäiskampanjoihin ja rikastamaan omaa lähiluontoa pienilläkin teoilla.

Tietoa Helsingin luonnon arvokohteista löytyy karttapalvelusta osoitteesta kartta.hel.fi.

Kaupunkiluonto Helsingissä ilahduttaa luontohavainnoin sosiaalisessa mediassa

Kymmenvuotias Facebook-sivu Minä <3 Helsingin puistot päivittyi nimelle Kaupunkiluonto Helsingissä. Sivulla seurataan ajankohtaisia luontohavaintoja puistoista luonnonsuojelualueille. Sivua päivittävät Helsingin kaupunkiympäristön asiantuntijat.

Harakan saaren kevättunnelmiin voi sukeltaa Harakan luontokeskuksen sosiaalisen median tileillä Facebookissa ja Instagramissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Pajanen
Tiimipäällikkö, Luonto- ja ympäristötietoisuus
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
p. 09 310 31521
kaisa.pajanen@hel.fi

Mira Lainiola
Viestintäsuunnittelija, Luonto- ja ympäristötietoisuus
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
p. 09 310 32048
mira.lainiola@hel.fi

Kuvat

Perhe luontoretkellä Mustavuoressa. Kuva: Mira Lainiola.
Perhe luontoretkellä Mustavuoressa. Kuva: Mira Lainiola.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 4.6.20204.6.2020 19:54:40 EESTTiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 4.6.2020 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 24.6.2020. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Planutkast har utarbetats för förbättring av Tavastehusleden och en planskild anslutning i Kungseken4.6.2020 09:58:24 EESTTiedote

Tavastehusleden (rv 3) är en av de viktigaste infartslederna till huvudstadsregionen. Tidvis förekommer rusning på sträckan mellan Gamlas och Gruvsta, och trafiken orsakar bullerolägenheter. Byggandet av det nya bostadsområdet i Kungseken har gått framåt, vilket medför krav på en ny planskild anslutning. Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland (NTM-centralen) och städerna Helsingfors och Vanda utarbetar i dagsläget en vägplan och gatuplaner. Samtidigt upprättas detaljplaner för trafiklederna.

Hämeenlinnanväylän parantamisesta ja Kuninkaantammen eritasoliittymästä on laadittu suunnitelmaluonnoksia4.6.2020 09:57:35 EESTTiedote

Hämeenlinnanväylä (Vt3) on yksi pääkaupunkiseudun tärkeimmistä sisääntuloväylistä. Tiellä on ajoittain ruuhkaa Kannelmäen ja Kaivokselan välillä ja liikenne aiheuttaa meluhaittaa. Kuninkaantammen uuden asuinalueen rakentaminen on edennyt, mikä edellyttää uuden eritasoliittymän rakentamista. Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus), Helsingin kaupunki ja Vantaan kaupunki laativat parhaillaan tiesuunnitelmaa ja katusuunnitelmia. Samalla laaditaan liikenneväylien asemakaavoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme