HUS

Luotettava ehkäisy ja seksuaalivalistus vähentävät tehokkaimmin nuorten raskauksia

Jaa
Suomessa ja muissa Pohjoismaissa teinien synnytykset ja abortit ovat harvinaisempia muihin maihin verrattuna. Pohjoismaiset tutkijat selvittivät, miten näin hyvään tilanteeseen on päästy.

Tilastoja 13–19-vuotiaiden synnytyksistä ja aborteista vertailtiin tietoihin reseptillä hankitusta hormonaalisesta ehkäisystä 2008–2015. Luotettavaa ja ikäryhmäkohtaista tietoa hormonaalisen ehkäisyn ostoista oli saatavilla vain kolmesta Pohjoismaasta.

Vuonna 2015 hormonaalista ehkäisyä käytti 18-19-vuotiaista Tanskassa ja Norjassa 61 prosenttia sekä Ruotsissa 56 prosenttia. Yhdistelmäpillerit olivat yleisin ehkäisymenetelmä, minipillereitä käytettiin jonkin verran.

Pitkävaikutteisten ehkäisymenetelmien eli kupari- ja hormonikierukoiden sekä hormonikapselien suosio kasvoi jyrkimmin edellä mainituissa kolmessa maassa erityisesti 18-19-vuotiailla.

- Samanaikaisesti 18–19-vuotiaiden synnytysten määrä väheni eniten. Norjassa niiden määrä puolittui, Tanskassa ja Ruotsissa väheni neljänneksellä. Myös aborttien määrä väheni kaikissa maissa erityisesti tässä ikäryhmässä, tutkimukseen osallistunut HUSin naistentautien ja synnytysten osastonylilääkäri, professori Oskari Heikinheimo sanoo.

Myös 15–17 vuotiaiden synnytysten ja aborttien määrät vähenivät ja heistä hormonaalista ehkäisyä käytti 27–34 prosenttia vuonna 2015.

Tutkimuksen nuorimmalla ikäryhmällä, 13–14-vuotiailla, ei ollut synnytyksiä juuri lainkaan ja aborttien määrä vaihteli 1,9:stä 0,3:een tuhatta tyttöä kohden. Ikäryhmässä käytettiin hormonaalista ehkäisyä vähän. Luotettavaa tietoa kondomien käytön yleisyydestä ei ole saatavilla mistään ikäryhmästä.

- Tämä on erittäin tervetullut tulos ja se kertoo nuorten vastuuntuntoisesta seksuaalikäyttäytymisestä, Heikinheimo toteaa.

Terveystiedolla suora vaikutus

Pitkäaikaisista tilastoista voi tutkijoiden mukaan tehdä johtopäätöksen, että vähenevien synnytysten ja aborttien taustalla on luotettavien ja pitkävaikutteisten ehkäisymenetelmien suosion lisääntyminen.

Tulokset ovat sovellettavissa myös Suomen tilanteeseen. Suomessa 15–19-vuotiaiden synnytykset vähenivät 23:sta 8:aan ja aborttien määrä 15:stä 8:aan tuhatta teini-ikäistä kohden 2000–2015. Tähän trendiin arvellaan vaikuttaneen myös koulujen terveystiedon opetuksen ja seksuaalivalistuksen.

- Kun seksuaalikasvatusta vähennettiin suomalaisissa kouluissa 1990-luvun puolivälissä, aborttien lukumäärä lisääntyi, mutta väheni taas seksuaalikasvatuksen palatessa kouluihin. Lisäksi kunnissa, joissa nuoret saavat ilmaisen ehkäisyn, ovat nuorten raskaudet vähentyneet, Oskari Heikinheimo kertoo.

Terveystieto, johon myös seksuaalikasvatus kuuluu, on Suomessa lakisääteinen oppiaine ja Suomea pidetäänkin terveyskasvatuksen mallimaana.

Alaikäisten raskauksien määrä on Pohjoismaissa huomattavan alhainen verrattuna moneen muuhun maahan. Englannissa ja Walesissa oli vuonna 2011 raskauksia 47, Yhdysvalloissa 57, Romaniassa ja Bulgariassa 60 tuhatta teini-ikäistä kohden.

https://bmjopen.bmj.com/content/bmjopen/8/10/e022473.full.pdf

Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.

Teksti: Teija Riikola

Yhteyshenkilöt

Oskari Heikinheimo 050 4271533

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye