Suomen Akatemia

Lupaavia uusia tutkijatohtoreita luonnontieteiden ja tekniikan aloille

Jaa
Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 44 uudelle tutkijatohtorille. Toimikunta käyttää valittujen tutkijatohtoreiden rahoitukseen noin 11 miljoonaa euroa. Rahoituksen sai 14 prosenttia hakijoista.

Kansainväliset asiantuntijat arvioivat 38 prosenttia tutkijoiden hakuun lähettämistä hakemuksista erinomaisiksi (kokonaisarvosana 6 tai 5). Näistä erinomaisiksi arvioiduista hakemuksista vain noin joka kolmas pystyttiin rahoittamaan. Toimikunta painotti valinnoissaan hakijoiden pätevyyttä ja tutkimushankkeen tieteellistä laatua.

Toimikunnan rahoittamat tutkijatohtorit tekevät korkeatasoista tutkimusta ja heillä on vahvat yhteistyöverkostot. ”Tutkijakunnan uudistuminen on tärkeää ja toimikunta pyrkii rahoituksen avulla sitouttamaan lupaavia tutkijoita tutkijan uralle mahdollisimman varhain. Tänä vuonna oli erityisen ilahduttavaa, että rahoitetuista tutkijoista 41 prosenttia oli naisia. Toimikunnan mielestä naishakijoiden vähyys LT-aloilla yleisesti on kuitenkin erittäin huolestuttavaa”, sanoo toimikunnan puheenjohtaja Reko Leino.

Esimerkkejä rahoitetuista hankkeista:

Lukáš Flajšman Aalto-yliopistosta tutkii magnoniikkaa, joka on magnetismitutkimuksen spin-aaltojen fysiikan osa-alue. Spin-aallot voivat kuljettaa ja käsitellä tehokkaasti mikroaaltosignaaleja. Nykyiset mikroaaltojen prosessointiin tarkoitetut ICT-komponentit ovat kookkaita, sillä ne hyödyntävät millimetrin aallonpituuksia. Magnoniikan avulla näiden komponenttien kokoa voitaisiin pienentää tuhatkertaisesti, mutta tämä vaatii uusien piirirakenteiden kehittämistä. Projektin tavoitteena on yhdistää magnoniikan ja mikromekaniikan avulla mikrosirulle uudenlaisia huoneenlämpötilassa toimivia laitetoiminnallisuuksia.

Anne Hietava Oulun yliopistosta tutkii, miten vedyn käytön lisäys masuunikaasussa ja fossiilisen hiilen korvaaminen uusiutuvasta biomassasta saatavalla hiilellä vaikuttavat biokoksiin ja rautaa sisältäviin panosmateriaaleihin. Teräksen valmistuksen masuuneissa käytetään pääasiassa kivihiiltä ja teräksen valmistuksessa syntyykin noin seitsemän prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Teräksen tuotantomäärät ovat edelleen kasvussa ja maailmanlaajuisesti vuonna 2019 terästä tuotettiin lähes kaksi miljardia tonnia.

Razane Tajeddine Helsingin yliopistosta tutkii koneoppimismenetelmien käyttöä yksityisyyttä suojaavalla tavalla. Useimmiten koneoppimisessa käytettävä data sisältää luottamuksellista tietoa. On kuitenkin huomattu, että yleisesti käytetyt menetelmät vuotavat tietoa, mikä rajoittaa koneoppimismenetelmien käyttöä. Tutkimuksessa tarkastellaan yksityistä koneoppimista tapauksessa, jossa data on jaettu usealle käyttäjälle. Projektin tuloksena saadaan ohjelmistoja, jotka ovat julkisesti saatavilla ja jotka mahdollistavat datan käytön ulkopuolisille osapuolille vaarantamatta yksityisyyttä.

Lisätietoja:

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye