Suomen Akatemia

Lupaavia uusia tutkijatohtoreita luonnontieteiden ja tekniikan aloille

Jaa

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 44 uudelle tutkijatohtorille. Toimikunta käyttää valittujen tutkijatohtoreiden rahoitukseen noin 11 miljoonaa euroa. Rahoituksen sai 14 prosenttia hakijoista.

Kansainväliset asiantuntijat arvioivat 38 prosenttia tutkijoiden hakuun lähettämistä hakemuksista erinomaisiksi (kokonaisarvosana 6 tai 5). Näistä erinomaisiksi arvioiduista hakemuksista vain noin joka kolmas pystyttiin rahoittamaan. Toimikunta painotti valinnoissaan hakijoiden pätevyyttä ja tutkimushankkeen tieteellistä laatua.

Toimikunnan rahoittamat tutkijatohtorit tekevät korkeatasoista tutkimusta ja heillä on vahvat yhteistyöverkostot. ”Tutkijakunnan uudistuminen on tärkeää ja toimikunta pyrkii rahoituksen avulla sitouttamaan lupaavia tutkijoita tutkijan uralle mahdollisimman varhain. Tänä vuonna oli erityisen ilahduttavaa, että rahoitetuista tutkijoista 41 prosenttia oli naisia. Toimikunnan mielestä naishakijoiden vähyys LT-aloilla yleisesti on kuitenkin erittäin huolestuttavaa”, sanoo toimikunnan puheenjohtaja Reko Leino.

Esimerkkejä rahoitetuista hankkeista:

Lukáš Flajšman Aalto-yliopistosta tutkii magnoniikkaa, joka on magnetismitutkimuksen spin-aaltojen fysiikan osa-alue. Spin-aallot voivat kuljettaa ja käsitellä tehokkaasti mikroaaltosignaaleja. Nykyiset mikroaaltojen prosessointiin tarkoitetut ICT-komponentit ovat kookkaita, sillä ne hyödyntävät millimetrin aallonpituuksia. Magnoniikan avulla näiden komponenttien kokoa voitaisiin pienentää tuhatkertaisesti, mutta tämä vaatii uusien piirirakenteiden kehittämistä. Projektin tavoitteena on yhdistää magnoniikan ja mikromekaniikan avulla mikrosirulle uudenlaisia huoneenlämpötilassa toimivia laitetoiminnallisuuksia.

Anne Hietava Oulun yliopistosta tutkii, miten vedyn käytön lisäys masuunikaasussa ja fossiilisen hiilen korvaaminen uusiutuvasta biomassasta saatavalla hiilellä vaikuttavat biokoksiin ja rautaa sisältäviin panosmateriaaleihin. Teräksen valmistuksen masuuneissa käytetään pääasiassa kivihiiltä ja teräksen valmistuksessa syntyykin noin seitsemän prosenttia maailman hiilidioksidipäästöistä. Teräksen tuotantomäärät ovat edelleen kasvussa ja maailmanlaajuisesti vuonna 2019 terästä tuotettiin lähes kaksi miljardia tonnia.

Razane Tajeddine Helsingin yliopistosta tutkii koneoppimismenetelmien käyttöä yksityisyyttä suojaavalla tavalla. Useimmiten koneoppimisessa käytettävä data sisältää luottamuksellista tietoa. On kuitenkin huomattu, että yleisesti käytetyt menetelmät vuotavat tietoa, mikä rajoittaa koneoppimismenetelmien käyttöä. Tutkimuksessa tarkastellaan yksityistä koneoppimista tapauksessa, jossa data on jaettu usealle käyttäjälle. Projektin tuloksena saadaan ohjelmistoja, jotka ovat julkisesti saatavilla ja jotka mahdollistavat datan käytön ulkopuolisille osapuolille vaarantamatta yksityisyyttä.

Lisätietoja:

Suomen Akatemian viestintä
verkkotiedottaja Vesa Varpula
p. 029 533 5131
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2021 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Suomen Akatemian syyshaussa 2020 erittäin korkea taso23.6.2021 09:40:15 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2020 haussa 211 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 265 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 67 akatemiatutkijan, 107 tutkijatohtorin ja kymmeneen kliinisen tutkijan tehtävään. Hakemusten taso oli erittäin korkea, sillä kansainvälisten paneelien vertaisarvioinnissa 38 prosenttia hakemuksista sijoittui arviointiasteikon kärkeen arvosanoilla 5 tai 6. Tutkimuksen toimikunnat rahoittivat yhteensä 14 prosenttia hakemuksista ja myönsivät rahoitusta 173,2 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli yhteensä 40 prosenttia.

Akatemiahankerahoitusta tieteellisesti ja yhteiskunnallisesti vaikuttavalle luonnontieteiden ja tekniikan alojen tutkimukselle3.6.2021 13:44:29 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 72 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä sata osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä noin 44 miljoonalla eurolla. Rahoituspäätöksissä toimikunta korosti etenkin tutkimuksen tieteellistä laatua, uutuusarvoa ja mahdollisuutta läpimurtoihin sekä hankkeen toteutettavuutta.

Ikäihmisten enemmistö selviytyy koronasta kokemuksensa avulla - heikoimmat kärsivät27.5.2021 09:30:00 EEST | Tiedote

Ikäihmiset ovat enimmäkseen selviytyneet korona-ajan rajoituksista hyvin. Tässä ovat auttaneet sopeutumiskyky, kekseliäisyys ja elämänkokemuksen tuoma suhteellisuudentaju. Tämä selviää Tampereen yliopiston professorin Marja Jylhän johtamasta Suomen Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta, jossa selvitettiin haastatteluin koronarajoitusten vaikutuksia ikääntyneiden elämään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme