Pirkanmaan ELY-keskus

Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy

Jaa

Kihniön, Kurikan ja Parkanon alueille sijoittuvan Lylyharjun tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta voi esittää mielipiteitä 13.8.2021 saakka.

Lylyharjun alueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan rakentamista.
Lylyharjun alueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan rakentamista.

Ilmatar Lylyharju Oy suunnittelee tuulivoimahanketta Lylyharjun alueelle. Hankealueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan rakentamista. Hanke sijoittuu Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajalle Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Hankkeesta vastaava Ilmatar Lylyharju Oy on toimittanut yhteysviranomaisena toimivalle Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselle ympäristövaikutusten arviointiohjelman, josta voi esittää mielipiteitä 13.8.2021 saakka.

Arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan esitys, miten hankkeen todennäköiset vaikutukset arvioidaan. Yhteysviranomainen antaa lausuntonsa, miltä osin arviointiohjelmaa on tarkistettava ja miten saatuja lausuntoja ja mielipiteitä tulee ottaa huomioon arvioinnin suunnittelussa ja osallistumisen järjestämisessä.

Lylyharjun tuulivoimahanke sijaitsee Kihniön kuntakeskustasta 10 km luoteeseen, Parkanon kaupungin keskustasta 24 km pohjoiseen ja Kurikan kaupungissa Jalasjärven kirkonkylästä 22 kilometriä kaakkoon Pohjanmaan junaradan itäpuolella. Hankealueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan rakentamista. Alueelle suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on enimmillään 290 metriä ja hankealueen koko on noin 2500 hehtaaria.

Tuulivoimahanke sijoittuu pääosin yksityisten maanomistajien maille. Tuulivoimahanke muodostuu hankealueesta ja tarkasteltavasta sähkönsiirrosta. Voimalasijoittelu ja huoltotielinjaukset tarkentuvat hankesuunnittelun ja ympäristövaikutusten arvioinnin edetessä.

Arvioita hanke ja vaihtoehdot

YVA-ohjelmassa esitellään seuraavat vaihtoehdot:

Vaihtoehto 0 Tuulivoimalat: Tuulivoimalaitoksia ei toteuteta, vastaava sähkömäärä tuotetaan muilla keinoilla.

Vaihtoehto 1 Tuulivoimalat: Lylyharjun alueelle rakennetaan 16 tuulivoimalaa

Vaihtoehto 2 Tuulivoimalat: Lylyharjun alueelle rakennetaan 14 tuulivoimalaa

Vaihtoehto A Sähkönsiirto: Tuulivoimahankkeen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla. Hankkeen käyttöön rakennetaan uusi 110 kV sähköasema. Sähköasema liitetään hankealueen länsipuolelle sijoittuvaan Fingrid Oy:n 110 kV:n voimajohtoon. Voimajohdon liityntäpiste on Rännärin sähköasema.

Vaihtoehto B Sähkönsiirto: Tuulivoimahankkeen sisäinen sähkönsiirto toteutetaan maakaapeleilla. Hankkeen sähkönsiirtoa varten rakennetaan 20 kilometriä uutta 110 kV voimajohtolinja nykyisen Fingrid Oy:n Seinäjoki-Rännäri 110 kV voimajohtokäytävän viereen. Voimajohdon liityntäpiste on Rännärin sähköasemaan.

Mielipiteitä voi esittää 13.8.2021 asti

YVA-ohjelma on yleisön nähtävillä 17.6. – 13.8.2021 sijaintikuntien ja vaikutusalueen kuntien kunnanvirastoissa/ kaupungintalolla:

 • Kihniö, Kihniöntie 46
 • Parkano, Parkanontie 37
 • Kurikka, Laurintie 21
 • Karvia, Kylä-Karviantie 17
 • Seinäjoki, Kirkkokatu 6
 • Virrat, Virtaintie 26
 • sekä Pirkanmaan ELY-keskus, Attilan aulapalvelu, Yliopistonkatu 38, Tampere.

Arviointiohjelma on lisäksi luettavissa kuulutusaikana kuntien pääkirjastoissa (kuntien mahdollisen kesäsulkuajan vain kirjastoissa).

Hankkeen kaikki asiakirjat ovat luettavana myös ympäristöhallinnon verkkosivulla www.ymparisto.fi/LylyharjuntuulivoimahankeYVA.

YVA-ohjelmasta voi esittää kirjallisia mielipiteitä 13.8.2021 mennessä osoitteella Pirkan­maan ELY-keskus, PL 297, 33101 TAMPERE tai kirjaamo.pirkanmaa@ely-keskus.fi.

Yleisötilaisuus Teamsilla 22.6. klo 16.45

Hankkeesta vastaava Ilmatar Lylyharju Oy järjestää hankkeesta yleisötilaisuuden verkossa 22.6. klo 16.45 -19.15. Tilaisuuteen voi osallistua Teamsilla seuraavan linkin kautta:

Liity Teams-kokoukseen

Tarkemmat ohjeet ilmaisen Teams-sovelluksen käytöstä löytyvät hankesivulta www.ymparisto.fi/LylyharjuntuulivoimahankeYVA.

Pirkanmaan ELY-keskuksen lausunto YVA-ohjelmasta tulee nähtäville ja luettavaksi syyskuussa 2021 ympäristöhallinnon hankesivulle sekä Kihniön, Parkanon, Kurikan, Karvian, Virtojen ja Seinäjoen kuntiin ja pääkirjastoihin.

Lisätietoja:

 • Hankesivu: www.ymparisto.fi/LylyharjuntuulivoimahankeYVA
 • Yhteysviranomainen Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus: Ylitarkastaja Leena Ivalo, p. 0295 036 000, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
 • Hankkeesta vastaava Ilmatar Lylyharju Oy: Hankekehityspäällikkö Lauri Vierto, etunimi.sukunimi@ilmatar.fi
 • Konsultti FCG Finnish Consulting Group Oy: Projektipäällikkö Liisa Karhu, p. 040 0835726, etunimi.sukunimi@fcg.fi

Avainsanat

Kuvat

Lylyharjun alueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan rakentamista.
Lylyharjun alueelle suunnitellaan enintään 16 uuden tuulivoimalan rakentamista.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme