SDP EDUSKUNTA

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Huoltovarmuus ja ruokaturva kytkeytyvät akuuttiin maatalouden kannattavuuskriisiin

Jaa

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta on tänään saanut valmiiksi lausunnon koskien valtioneuvoston ajankohtaisselontekoa turvallisuusympäristön muutoksesta. Valiokunta käsittelee lausunnossaan laajasti ruokaturvaa ja maatalouden kannattavuuskysymyksiä sekä turvallisuuspoliittisen tilanteen alueellisia vaikutuksia.

- Maatilat ovat keskeinen osa elintarvikeketjun huoltovarmuutta ja kriittistä infrastruktuuria Suomessa. Huoltovarmuutta ja ruokaturvaa ei voida käsitellä erillään maatalouden kannattavuudesta ja käynnissä olevasta akuutista kannattavuuskriisistä, korostaa sd-valiokuntaryhmän vastaava kansanedustaja Raimo Piirainen.

- Arvioiden mukaan yrittäjätulo painuu negatiiviseksi jopa 25 000 maatilalla eli noin 56 prosentilla maatalousyrittäjistä, ellei tuottajahintoihin tule merkittäviä korotuksia. Tämä on huolestuttavaa, sillä mikäli tilat eivät saa korvausta työlleen ja pääomalleen, niin se aiheuttaa ennen pitkää tuotannon supistumista ja jopa lopettamispäätöksiä osalla tiloista, toteaa kansanedustaja Piritta Rantanen.

Valiokunta toteaa, että alkutuottajien asema elintarvikeketjussa on Suomessa heikko. Tämä on osaltaan seurausta vähittäiskaupan keskittymisestä ja sitä myötä sen vahvasta neuvotteluasemasta.

- Alkutuotannon jatkuvuuden turvaamiseksi ja huoltovarmuuden parantamiseksi on tarpeen valmistella sellaisia muutoksia elintarvikemarkkina- ja kilpailulainsäädäntöön, joilla voidaan vahvistaa markkinamuutosten välittymistä elintarvikeketjussa esimerkiksi kustannusindeksin avulla ja näin parantaa alkutuottajien markkina-asemaa, vaatii Rantanen.

Ruokahuolto ja ruokaturva tulee taata kaikenlaisissa poikkeusoloissa. Tämä tarkoittaa, että riittävä määrä alkutuottajia on varattava alkutuotannon tarpeisiin kaikissa turvallisuustilanteissa.

- VAP-viljelijäjärjestelmän (VAP= vapautettu aseellisesta palveluksesta) päivitystyö on erittäin ajankohtaista ja tärkeää tilanteessa, jossa ruoantuotannon omavaraisuuden merkitys korostuu, muistuttaa kansanedustaja Seppo Eskelinen.

VAP-viljelijäjärjestelmää tulee pitää ajan tasalla ja kehittää siten, että huomioidaan kaikki maataloustuotannon kannalta kriittiset tuotantopanokset ja riittävät varmuusvarastot, mukaan lukien polttoaineiden ja siemenviljan saatavuus poikkeusoloissa.

Maa- ja metsätalousvaliokunta toteaa, että selonteossa kuvatut toiminta- ja turvallisuusympäristön muutoksen vaikutukset eivät kohdistu samalla tavalla koko Suomeen, vaan vaikutusten kohdentumisessa ja merkityksessä on huomattavia alueellisia eroja.

- Muuttuneen turvallisuuspoliittisen tilanteen vaikutukset tuntuvat erityisen voimakkaasti kaakkois- ja itärajan maakunnissa. Rajaseudulla yhteistyö Suomen ja Venäjän välillä on ollut tiivistä, ja tämän yhteistyön estyminen aiheuttaa merkittäviä vaikutuksia alueen talouteen ja alueella asuvien ihmisten arkeen, huomauttavat kajaanilainen Piirainen ja joensuulainen Eskelinen.

- Lisäksi muuttunut toimintaympäristö vaikuttaa metsäbiotalouteen erityisesti Itä-Suomessa koska alueen metsäteollisuudessa on käytetty vuosittain miljoonia kuutioita venäläistä puuta. Nyt korvaava puu täytyy löytää kotimaasta ja mm. Baltiasta. Tämä nostaa kustannuksia esimerkiksi pidentyneiden kuljetusmatkojen vuoksi, muistuttaa Eskelinen.

Valiokunta esittää erityisen huolensa siitä, että muiden vaikutusten lisäksi Venäjän hyökkäyssota on vähentämässä kaakkois- ja itärajan maakuntien kehittämisrahoitusta. Kansallisen ja EU-rahoituksen vähentäminen tässä tilanteessa ei ole aluekehityksen näkökulmasta perusteltua.

- Alueiden elinvoimaisuus ja turvallisuus ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa, päättävät edustajat.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Matias Mäkynen: “Lisätalousarviosta merkittäviä panoksia vihreään siirtymään ja huoltovarmuuden parantamiseen”20.5.2022 14:02:38 EEST | Tiedote

Hallitus esittää tänään päätetyssä vuoden toisessa lisätalousarviossa merkittäviä 175 miljoonan euron lisäpanostuksia vihreän siirtymän edistämiseen. Lisäksi Suomen huoltovarmuutta parantaviin toimiin esitetään yhteensä noin 293 miljoonan euron määrärahalisäyksiä. Toimenpiteet ulottuvat usealle eri sektorille liikenteessä, energiasektorilla, kotitalouksissa ja kiinteistöissä sekä teollisuudessa ja maataloudessa. Myös vihreän siirtymän investointien lupakäsittelyitä nopeutetaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme