SDP EDUSKUNTA

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Maatalouden kriisi ratkaistaan markkinoilla

Jaa
Hallitus on tänään antanut lisätalousarvioesityksen, jonka osana ehdotetaan maataloustuottajille määräaikaista kustannustukea kohonneisiin sähkö- ja lannoitekustannuksiin. Tähän mennessä hallituksen tukitoimet energiakriisissä ovat keskittyneet kuluttajiin, mutta pian tukea voivat hakea myös maatalouden alkutuottajat ja vesiviljelijät. Tukea osoitetaan kaikkiaan noin 96 miljoonaa euroa.

- On hyvä, että tukipaketin avulla autamme niitä tiloja, jotka kohonneiden kustannusten keskellä joutuisivat laittamaan lapun luukulle. Suomalaisen ruoan tuotanto ja huoltovarmuus on turvattava kriisin keskellä, toteaa kansanedustaja ja SDP:n maataloustyöryhmän puheenjohtaja Piritta Rantanen.

Hän korostaa, että on erotettava toisistaan akuuttia kriisiä koskevat sekä pitkän aikavälin ratkaisut.

- SDP:n keskeinen viesti tilanteessa on, että tukipaketeilla emme suomalaista maataloutta pelasta, vaan tarvitsemme rakenteellisia uudistuksia, jolla kannattavuus käännetään kestävästi nousuun. Tämä ei tapahdu hetkessä mutta sen eteen on tehtävä sinnikkäästi työtä ja parlamentaariset linjaukset heti ensi vaalikauden alussa, Rantanen jatkaa.

- Keskeinen rooli tässä on maatalouden parlamentaarisella maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmällä, joka saa linjauksensa valmiiksi sopivasti vaalien alla ja seuraaviin hallitusohjelma neuvotteluihin, huomauttaa työryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Raimo Piirainen.

- Suomalaisen maatalouden kriisinkestävyyttä tulee vahvistaa. Kun kannattavuus on heikkoa ja tilat keikkuvat kannattavuuden rajamailla, jokainen kuiva kesä tai menetetty sato uhkaa suistaa tilan ahdinkoon. Nyt elämme ennätyksellistä hintojen nousua ja tässä tilanteessa tuottajahintojen tulisi nopeammin reagoida kustannusten nousuun. Tilanne on erityisen akuutti kotieläintaloudessa, muistuttaa kansanedustaja Seppo Eskelinen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Elintarviketuotannon ketjussa tarvitaan korjausliikkeitä29.3.2023 10:50:33 EEST | Tiedote

Maataloustuottajien työstään saamat tulot ovat laskeneet koko 2000-luvun. Tämä selviää vastikään julkaistusta maatalouden tulos- ja kehitysnäkymien arviointiryhmän raportista. Hallituksen asettamassa ryhmässä on ollut edustus kaikista eduskuntapuolueista. Työryhmän jäsenenä ollut SDP:n kansanedustaja Piritta Rantanen peräänkuuluttaa toimia, joilla koko elintarvikeketju saadaan toimimaan oikeudenmukaisemmin, alkutuottajat huomioiden.

Kuntaministeri Sirpa Paatero iloitsee Kymenlaakson, Etelä-Savon ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueiden lisärahoituksesta27.3.2023 12:57:40 EEST | Tiedote

Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) pitää hyvinvointialueille viime viikolla myönnettyä lisärahoitusta erittäin tarpeellisena. Hallitus myönsi hyvinvointialueiden vakiinnuttamiseen ja toiminnan kehittämiseen yhteensä 350 miljoonaa euroa. Kymenlaakson ja Etelä-Savon hyvinvointialueet saivat molemmat noin 11 miljoonaa euroa lisärahoitusta ja Etelä-Karjalan hyvinvointialue noin 9 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme