SDP EDUSKUNTA

Maa- ja metsätalousvaliokunnan sd-edustajat: Sanna Marinin hallitus ratkaisee jo kautensa kolmatta kriisiä, energiakriisiä – huoltovarmuutta vahvistetaan ja vihreää siirtymää vauhditetaan budjetin päätöksillä

Jaa

Kansanedustajat, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsenet Seppo Eskelinen, Raimo Piirainen ja Piritta Rantanen kiittävät Marinin hallitusta budjettiriihen päätöksistä energiakriisin ratkaisemiseksi. Budjetissa hallitus vahvisti jälleen linjauksiaan huoltovarmuuden, energiaomavaraisuuden ja puhtaiden teknologioiden kirittämiseksi, jotta Suomi ja Eurooppa voisivat irtautua venäläisestä fossiilienergiasta mahdollisimman nopeasti ja kestävästi.

- Kulunut hallituskausi on ollut raskas. Sanna Marinin johdolla Suomi on selviytynyt pandemiasta, tehnyt nopeasti päätöksen Natoon liittymisestä ja nyt sodan aiheuttama energiakriisi uhkaa tehdä kotitalouksien ja yritysten talvesta vaikean, toteaa SDP:n maa- ja metsätalousvaliokunnan vastaava kansanedustaja Raimo Piirainen.

Hallitus ehdottaa vihreän siirtymän ja huoltovarmuuden kokonaisuuteen noin 241 miljoonan euron määrärahaa ja lähes samaa summaa valtuuksia vuodelle 2023. Tällä tuetaan mm. maaseutuyritysten energiainvestointeja, vetyhankkeita, sähköautojen latausinfraa sekä asuinrakennusten siirtymää pois fossiilista energiaa käyttävistä lämmitysmuodoista.

- Kotimaisen puun saatavuus on niin ikään tärkeää varmistaa. Yksityistieavustuksilla pyritään juuri tähän, kertoo SDP:n maa- ja metsätaloustyöryhmän puheenjohtaja Piritta Rantanen.

Keväällä päätettiin maatalouden huoltovarmuuspaketista ja sen suorat tuet ovat osa vuoden 2022 talousarviota ja maksetaan pääosin kuluvan syksyn aikana.

Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan niin ikään energiainvestointeja sekä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa. Ohjelman rahoituspanokset ovat korkeat, vuonna 2023 574 miljoonaa euroa.

- Kuntien ilmastotyötä on tärkeää tukea sillä tehokkaimmat ilmastotoimet ovat niitä, joihin paikalliset ihmiset ovat Suomen kunnissa sitoutuneet. Kuntien ilmastosuunnitelmien laatimisen tueksi ehdotetaan 2,8 miljoonaa euroa, toteaa kansanedustaja Seppo Eskelinen.

Yhdessä kansanedustajat toteavat, että hallitus on jälleen näyttänyt toimintavalmiutensa, kun päätöksiä energiakriisin selättämiseen on tehty budjettineuvotteluissa. Eduskunta paneutuu kokonaisuuteen alkaen syyskuun 20. päivä, kun talousarvioesitys annetaan eduskunnalle.

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Piritta Rantanen: Budjettiesityksellä tähdätään onnistuneeseen kotoutumiseen23.9.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Hallintovaliokunnan jäsen Piritta Rantanen osallistui eilen täysistunnossa keskusteluun budjetin sisäministeriön pääluokkaa koskevaan keskusteluun, jossa keskusteltiin myös ukrainalaisten kotoutumisen edistämisestä ja näkee, että budjettiin on saatu paljon sellaista rahoitusta, mikä auttaa Suomeen tulleiden ukrainalaisten tilannetta. Rantanen kertoo, miten merkityksellinen osa yhteisöä ukrainalaisista on kotikaupungissaan Jämsässä tullut, ja pitää esityksessä olevia asioita tärkeinä.

Pitkään valmisteltu eläinten hyvinvointilaki annettiin eduskunnalle – Pia Viitanen toivoo lain nopeaa mutta laadukasta käsittelyä ja pikaista voimaantuloa22.9.2022 14:44:14 EEST | Tiedote

- On välttämätöntä, että vanhentunut eläinsuojelulaki uudistetaan eläinten hyvinvointilaiksi. Moni asia etenee hyvään suuntaan ja eläinten lajityypillinen käyttäytyminen mahdollistetaan entistä paremmin. Eläinten käyttäytymistieteellinen tutkimus kehittyy nyt niin nopeasti, että uskon lain uudistustarpeiden olevan edessämme taas pian. Nyt on tärkeää keskittyä siihen, että tämä laki saadaan hyväksytyksi aikataulussa ja voimaan pikaisesti, sanoo Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme