Luonnonvarakeskus

Maa- ja puutarhatalouden työvoima vähenee vauhdilla

Jaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan maa- ja puutarhatalous työllisti vuonna 2016 Suomessa noin 116 000 henkilöä. Heistä noin 46 500 oli viljelijöitä tai yhtymien osakkaita. Perheenjäseniä maa- ja puutarhataloudessa työskenteli noin 33 000. Vakituisesti palkattua työvoimaa tiloilla oli noin 4 000 henkilöä. Lyhytaikaista työvoimaa tiloilla työskenteli lähes 32 000 henkilöä.

Maa- ja puutarhataloudessa työskentelevien henkilöiden määrä on vähentynyt lähes neljänneksen vuodesta 2013, jolloin maa- ja puutarhatalouden työvoimaa tilastoitiin edellisen kerran. Suhteellisesti suurinta vähennys on ollut vakituisesti palkattujen määrässä. Myös maa- ja puutarhatalouden töitä tekevien perheenjäsenten määrä on vähentynyt reilusti.

Tiloilla tehdyn työn määrä vähenee myös

– Vuonna 2016 maa- ja puutarhataloudessa tehtiin töitä yhteensä noin 60 000 henkilötyövuoden verran. Maa- ja puutarhatalouden työmäärä on vähentynyt lähes viidenneksen vuodesta 2013, kertoo yliaktuaari Jaana Kyyrä Lukesta.

Suhteellisesti tarkasteltuna suurin vähennys on ollut vakituisesti palkattujen työntekijöiden tekemän työn määrässä. Lyhytaikaisen työvoiman tekemä työmäärä on sen sijaan kasvanut.

Suurimman osan töistä tekevät viljelijät ja heidän perheensä

Viljelijät, yhtymien osakkaat ja heidän perheensä tekevät lähes 80 prosenttia maa- ja puutarhatalouden työstä. Vakituisesti palkatut tekevät kuusi prosenttia ja lyhytaikainen työvoima lähes yhdeksän prosenttia töistä.

Työvoiman käytöstä kysyttiin rakennetutkimuksessa

Maatalous- ja puutarhayritysten työvoiman käyttöä kysyttiin tiloilta talvella 2016–2017 maatalouden rakennetutkimuksen tiedonkeruun yhteydessä. Nyt julkaistavat tiedot ovat ennakollisia. Lopulliset tulokset julkaistaan vuonna 2018.

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Jaana Kyyrä, Luke, puh. 0295 326 796, jaana.kyyra@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Uusi tiedotetilauksesi vuoden loppuun mennessä/ Förnya dina pressmeddelandeprenumerationer före årsskiftet20.12.2017 14:13Tiedote

Luonnonvarakeskus (Luke) vaihtaa vuoden 2018 alusta alkaen mediatiedotteiden lähetysjärjestelmää. Muutoksen yhteydessä pyydämme teitä uusimaan tiedotetilauksenne. Tiedotteita voi tilata aihealueittain tai halutessaan voi tilata myös kaikki Luken tiedotteet. Tilaa Luken tiedotteet lomakkeella >> -- Från och med början av 2018 skickas Naturresursinstitutets (Luke) pressmeddelanden från ett nytt system. I samma veva ber vi er att förnya era prenumerationer på Lukes pressmeddelanden. Lukes pressmeddelanden kan beställas enligt ämne eller man kan också prenumerera på alla Lukes pressmeddelanden. Fyll i blanketten och prenumerera på Lukes pressmeddelanden >>