Luonnonvarakeskus

Maa- ja puutarhatalouden työvoima vähenee vauhdilla

Jaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan maa- ja puutarhatalous työllisti vuonna 2016 Suomessa noin 116 000 henkilöä. Heistä noin 46 500 oli viljelijöitä tai yhtymien osakkaita. Perheenjäseniä maa- ja puutarhataloudessa työskenteli noin 33 000. Vakituisesti palkattua työvoimaa tiloilla oli noin 4 000 henkilöä. Lyhytaikaista työvoimaa tiloilla työskenteli lähes 32 000 henkilöä.

Maa- ja puutarhataloudessa työskentelevien henkilöiden määrä on vähentynyt lähes neljänneksen vuodesta 2013, jolloin maa- ja puutarhatalouden työvoimaa tilastoitiin edellisen kerran. Suhteellisesti suurinta vähennys on ollut vakituisesti palkattujen määrässä. Myös maa- ja puutarhatalouden töitä tekevien perheenjäsenten määrä on vähentynyt reilusti.

Tiloilla tehdyn työn määrä vähenee myös

– Vuonna 2016 maa- ja puutarhataloudessa tehtiin töitä yhteensä noin 60 000 henkilötyövuoden verran. Maa- ja puutarhatalouden työmäärä on vähentynyt lähes viidenneksen vuodesta 2013, kertoo yliaktuaari Jaana Kyyrä Lukesta.

Suhteellisesti tarkasteltuna suurin vähennys on ollut vakituisesti palkattujen työntekijöiden tekemän työn määrässä. Lyhytaikaisen työvoiman tekemä työmäärä on sen sijaan kasvanut.

Suurimman osan töistä tekevät viljelijät ja heidän perheensä

Viljelijät, yhtymien osakkaat ja heidän perheensä tekevät lähes 80 prosenttia maa- ja puutarhatalouden työstä. Vakituisesti palkatut tekevät kuusi prosenttia ja lyhytaikainen työvoima lähes yhdeksän prosenttia töistä.

Työvoiman käytöstä kysyttiin rakennetutkimuksessa

Maatalous- ja puutarhayritysten työvoiman käyttöä kysyttiin tiloilta talvella 2016–2017 maatalouden rakennetutkimuksen tiedonkeruun yhteydessä. Nyt julkaistavat tiedot ovat ennakollisia. Lopulliset tulokset julkaistaan vuonna 2018.

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Jaana Kyyrä, Luke, puh. 0295 326 796, jaana.kyyra@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Ruokaketjun hävikki suurta – ravitsemispalveluiden ruokahävikki pudonnut viidenneksen15.9.2017 10:18Tiedote

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Ravintolafoorumissa mitattu ruoan kokonaishävikki näyttää vähentyneen 20 prosenttia mukana olleilla toimialoilla. Suomalaisen ruokaketjun syömäkelpoinen ruokahävikki on 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Koko ketjun hävikin vähentämiseksi selvitetään muun muassa lainsäädännön kehittämisen tarpeita ja keinoja hävikkimäärien seurantaan.

Färsk utredning: Återvunnen gödsel påskyndar återvinningen av näringsämnen6.9.2017 10:01Tiedote

Enligt en utredning som gjorts av naturresurs- och miljöforskare återvinns näringsämnen i betydligt mindre omfattning i Finland än vad målsättningen är. Följderna är övergödning av sjöar och vattendrag, luftutsläpp och onödigt beroende av oorganisk konstgödsel. Särskilt bör återvinningen av gödsel från produktionsdjur ökas. Experternas åtgärdsförslag har samlats i en politikrekommendation för beslutsfattare.

Tuore selvitys: Kierrätyslannoitteilla ravinteiden kierrätys vauhtiin6.9.2017 10:00Tiedote

Luonnonvara- ja ympäristötutkijoiden selvityksen mukaan ravinteita kierrätetään Suomessa huomattavasti tavoiteltua vähemmän. Seurauksena on vesien rehevöitymistä, päästöjä ilmaan ja tarpeetonta riippuvuutta epäorgaanisista keinolannoitteista. Erityisesti tuotantoeläinten lannan käsittelyä kierrätyslannoitteiksi tulisi lisätä. Asiantuntijoiden toimenpide-ehdotukset on koottu päättäjille suunnattuun politiikkasuositukseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme