Luonnonvarakeskus

Maa- ja puutarhatalouden työvoima vähenee vauhdilla

Jaa

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennakkotietojen mukaan maa- ja puutarhatalous työllisti vuonna 2016 Suomessa noin 116 000 henkilöä. Heistä noin 46 500 oli viljelijöitä tai yhtymien osakkaita. Perheenjäseniä maa- ja puutarhataloudessa työskenteli noin 33 000. Vakituisesti palkattua työvoimaa tiloilla oli noin 4 000 henkilöä. Lyhytaikaista työvoimaa tiloilla työskenteli lähes 32 000 henkilöä.

Maa- ja puutarhataloudessa työskentelevien henkilöiden määrä on vähentynyt lähes neljänneksen vuodesta 2013, jolloin maa- ja puutarhatalouden työvoimaa tilastoitiin edellisen kerran. Suhteellisesti suurinta vähennys on ollut vakituisesti palkattujen määrässä. Myös maa- ja puutarhatalouden töitä tekevien perheenjäsenten määrä on vähentynyt reilusti.

Tiloilla tehdyn työn määrä vähenee myös

– Vuonna 2016 maa- ja puutarhataloudessa tehtiin töitä yhteensä noin 60 000 henkilötyövuoden verran. Maa- ja puutarhatalouden työmäärä on vähentynyt lähes viidenneksen vuodesta 2013, kertoo yliaktuaari Jaana Kyyrä Lukesta.

Suhteellisesti tarkasteltuna suurin vähennys on ollut vakituisesti palkattujen työntekijöiden tekemän työn määrässä. Lyhytaikaisen työvoiman tekemä työmäärä on sen sijaan kasvanut.

Suurimman osan töistä tekevät viljelijät ja heidän perheensä

Viljelijät, yhtymien osakkaat ja heidän perheensä tekevät lähes 80 prosenttia maa- ja puutarhatalouden työstä. Vakituisesti palkatut tekevät kuusi prosenttia ja lyhytaikainen työvoima lähes yhdeksän prosenttia töistä.

Työvoiman käytöstä kysyttiin rakennetutkimuksessa

Maatalous- ja puutarhayritysten työvoiman käyttöä kysyttiin tiloilta talvella 2016–2017 maatalouden rakennetutkimuksen tiedonkeruun yhteydessä. Nyt julkaistavat tiedot ovat ennakollisia. Lopulliset tulokset julkaistaan vuonna 2018.

Yhteyshenkilöt

Yliaktuaari Jaana Kyyrä, Luke, puh. 0295 326 796, jaana.kyyra@luke.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Metsät ovat ympäristökonfliktien kestoaihe – tuulivoima noussut viime aikoina23.11.2017 09:23Tiedote

Tuulivoima, pedot ja kaivokset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet ympäristöön liittyvien kiistojen aiheeksi. Metsien käytön kiistat ovat puolestaan olleet yleisiä 1960-luvulta tähän päivään. Tämä selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tekemästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin eri viranomaisten, luonnon käyttäjien ja luontoharrastajien näkemyksiä ympäristökonflikteista.

Laxens yngelproduktion historiskt riklig i Torne och Simo älvar16.11.2017 10:30Tiedote

På våren 2017 kläcktes det tredje högsta mängden laxyngel i Torne älv och det högsta i Simo älv sedan uppföljningen inleddes. Dödligheten som observerats bland laxen de senaste åren har inte försvagat våra naturliga laxbestånd. Anledning till bekymmer för laxbeståndens framtid medförs dock av det relativt låga antalet stigande laxar under den gångna sommaren samt de senaste årens ökade M74-dödlighet bland laxynglen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme