Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke on luonut töitä ja opiskeluedellytyksiä yli kymmenelle tuhannelle nuorelle - menestyksekkäät toimintamallit saavat jatkoa ja laajentuvat

Jaa

Vuonna 2016 startannut Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke on luonut neljän uuden toimintamallin myötä ratkaisuja maahanmuuttajataustaisten nuorten kohtaamiin rakenteellisiin ja konkreettisiin ongelmiin. Kaikki hankkeen toiminnot saavat jatkoa, vaikka itse hanke päättyykin vuoden 2020 lopussa. Hankkeen loppuseminaari järjestetään 29.10.

Job’d-malli luo ylisukupolvisia kohtaamisia ja hyvinvointia Helsingissä. Kuva: Maarit Hohteri
Job’d-malli luo ylisukupolvisia kohtaamisia ja hyvinvointia Helsingissä. Kuva: Maarit Hohteri

Viisivuotinen Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hanke on Helsingin kaupungin ja Me-säätiön yhteistyö, jonka tavoitteena on tuoda ratkaisuja niihin rakenteellisiin ongelmiin, joiden johdosta maahanmuuttajataustaisista nuorista 24 % jää perusopetuksen jälkeen jatkokoulutuksen tai työelämän ulkopuolelle, kun vastaava luku kantasuomalaisilla nuorilla on 4 %.

"Me-säätiö osoitti rahoittajille harvinaista rohkeutta antamalla projektin alussa vuoden siihen, että varmistimme ratkaisevamme oikeaa ongelmaa. Ymmärsimme ensimmäisen vuoden aikana asian, jonka varaan rakennettiin koko projektin menestys: jokaisella on taitoja ja jokainen haluaa olla yhteisölleen hyödyksi," kertoo Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja ja hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Tommi Laitio.

Hankkeen neljä kärkeä ovat tuottaneet yhteiskunnallista hyvää

  • Job’d-mikrotyömalli on mahdollistanut ensimmäisiä työkokemuksia nuorille, jotka eivät muuten ole päässeet mukaan työelämään. Mallin puitteissa on luotu 62 000 tuntia uutta työtä ja työuran ensimmäisiä työkokemuksia yli 1200 nuorelle. Työt ovat koostuneet mm. ikäihmisten ja yksinhuoltajien auttamisesta. Job’d on huomioitu Suomen Sotaveteraaniliiton ansiomitalilla sekä Helsingin kaupunginosayhdistykset Helka ry:n Vuoden teko 2019 -palkinnolla.
  • Buddyschool-malli on opettamalla oppimisen vertaisopettamismalli, jossa heikommin koulussa pärjäävä oppilas opettaa nuorempia oppilaita ja oppii samalla itse. Malli on vähentänyt niiden oppilaiden määrää, jotka läpäisevät perusopinnot huonoilla arvosanoilla ja jäävät siksi jatkokoulutuksen ulkopuolelle. Buddyschool toimii tällä hetkellä jo 39 helsinkiläisessä koulussa ja mukana toiminnassa on ollut yli 9300 lasta ja nuorta.
  • Vanhempien tukemisen malli tukee vanhempia, jotka eivät esimerkiksi tunne suomalaista koulutusjärjestelmää, tai joiden perheissä nuorella on päihde- tai mielenterveysongelma. Mallin kautta on koulutettu yli 300 lähettilästä toimimaan yhteisöjen sisällä 6 eri kielellä. Lähettiläät jakavat tietoa, poistavat huhupuheita ja ohjaavat palveluiden äärelle.
  • MakeSomeNoise -malli ratkaisee sitä ongelmaa, että usein maahanmuuttajataustaisten nuorten asioista puhutaan heidän ohitseen ja ilman että he ovat keskustelussa mukana. Malli on kouluttanut yli 20 nuorta puhujaa osallistumaan yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä kehittänyt kuuntelevan dialogin mallin. Nuoret ovat olleet puhumassa mm. Sitran ja Helsingin kaupungin tilaisuuksissa sekä ulkomailla mm. Engaged Cities -kilpailun finaalissa New Yorkissa sekä apulaispormestari Pia Pakarisen delegaatiossa Euro Cities -tapahtumassa Skotlannissa.

Toimintamallit saavat jatkoa ja laajentuvat

Hankkeen päättyessä kuluvan vuoden lopulla Buddsychool siirtyy osaksi Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan Maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelmaa ja Job’d-toiminta puolestaan jatkuu osana nuorten työllisyyden tukemista Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalveluissa. Vanhempien tukeminen jatkuu järjestöissä ja useampi järjestö on jo saanut työlle rahoitusta. MakeSomeNoise laajentuu valtakunnalliseksi osana Oikeusministeriön vetämää EU-rahoitteista All in for Equality -hanketta.

”Keskeistä Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hankkeessa on ollut eetos, jossa rakennetaan parempia mahdollisuuksia maahanmuuttajataustaisille nuorille yhdessä muiden kanssa. Jotta olemme voineet näin toimia, on meidän ollut tarpeen rakentaa syvää ja kuuntelevaa vuorovaikutusta eri toimijoiden kanssa sekä rakentaa malleja, joissa nuoret ovat itse aktiivisia toimijoita,” sanoo projektipäällikkö Irma Sippola nuorisopalveluista. ”Tuomalla yhteen ongelmia, kuten vanhusten yksinäisyyttä ja nuorten työttömyyttä, olemme onnistuneet luomaan ratkaisuja isoihin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Kaikki toimintamallit ovat perustuneet vahvaan asiakasymmärrykseen ja mallit ovat rakennettu tuottamaan yhteiskunnallista hyvää laajasti skaalautuen ja niin, että toiminta jää pysyväksi osaksi jo olemassa olevia toimintoja.”

Hanke on päässyt mm. vuonna 2018 finaaliin kansainvälisessä Engaged Cities -kilpailussa, jossa haettiin parasta ratkaisua kuntalaisten osallistamisesta yhteiskunnan kehittämiseen. Lisäksi hanke oli esillä Milanon triennaalissa vuonna 2019 osana Suomen Broken Nature -osastoa, esimerkkinä aineettomasta muotoilusta, jolla luodaan parempaa yhteiskuntaa.

Hankkeen loppuseminaaria vietetään 29.10. klo 13–15 Suvilahden Tiivistämöllä 
 
Tilaisuudessa puhuvat mm. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja ja Maahanmuuttajanuorten Helsinki -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Tommi Laitio, apulaispormestari Nasima Razmyar sekä journalistiikan työelämäprofessori Reetta Räty. Lisäksi kuullaan mm. Buddyschool-toiminnassa mukana olleita opettajia ja oppilaita sekä MakeSomeNoise -puhujanuoria ja nähdään Hyvä päivä Helsingissä -lyhytelokuvan ensinäytös. Tarkempi ohjelma liitteenä.

Tilaisuus striimataan livenä 29.10. klo 13 alkaen osoitteessa helsinkikanava.fi

Median edustajat voivat ilmoittautua tilaisuuteen lomakkeella: https://link.webropolsurveys.com/S/954154F78C92DC46  

Ole hyvä ja noudata tilaisuudessa koronaepidemian hillitsemiseen tähtääviä ohjeita ja suosituksia eli
- huomioithan turvavälin
- huolehdithan käsihygieniasta pesemällä kädet tai käyttämällä käsidesiä
- yski ja aivasta nenäliinaan tai hihaan
- kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 15-vuotiaille

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Irma Sippola
Projektipäällikkö, Maahanmuuttajanuorten Helsinki
Kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
irma.sippola@hel.fi
puh. 041 5121795

Kati Hurme
viestintäsuunnittelija
Kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
kati.hurme@hel.fi
puh. 040 620 4092

Kuvat

Job’d-malli luo ylisukupolvisia kohtaamisia ja hyvinvointia Helsingissä. Kuva: Maarit Hohteri
Job’d-malli luo ylisukupolvisia kohtaamisia ja hyvinvointia Helsingissä. Kuva: Maarit Hohteri
Lataa
Job’d-malli luo ylisukupolvisia kohtaamisia ja hyvinvointia Helsingissä. Kuva: Kati Hurme
Job’d-malli luo ylisukupolvisia kohtaamisia ja hyvinvointia Helsingissä. Kuva: Kati Hurme
Lataa
Job’d-malli luo ylisukupolvisia kohtaamisia ja hyvinvointia Helsingissä. Kuva: Maarit Hohteri
Job’d-malli luo ylisukupolvisia kohtaamisia ja hyvinvointia Helsingissä. Kuva: Maarit Hohteri
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uusia koronaepidemian hillitsemiseen tähtääviä rajoituksia ja suosituksia voimaan Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan palveluissa 23.11.2020 alkaen 20.11.2020 16:41:00 EETTiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi 19.11.2020 uusista suosituksista ja rajoituksista koronaepidemian leviämisen hillitsemiseksi. Kirjastot, kulttuurikeskukset, museot, nuorisotalot ja liikuntapaikat pysyvät auki. Yleisötilaisuuksien osallistujamäärä on rajattu enintään 20 henkilöön ja aikuisten joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta perutaan ajalla 23.11.-13.12.2020.

Ennakkotiedote: kulttuuri- ja kirjastojaoston ylimääräinen kokous 24.11.202020.11.2020 12:21:54 EETTiedote

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto kokoontuu päätöksentekoon ylimääräiseen kokoukseen ti 24.11.2020. Kokouksen esityslista on julkaistu. Kokouksessa päätetään 3 miljoonan euron erityisavustuksen kohdentamisesta taide- ja kulttuurialan yhteisöille koronapandemiasta palautumiseen vuosille 2020–2021 sekä kehittämistavustuksista vuodelle 2021.

Love in the shadow of the valley of death – butoh artist Ken Mai’s new performance leads us to an invisible reality19.11.2020 10:00:00 EETPress release

Butoh artist Ken Mai’s new performance In the Shadow of the Valley of Death will have its world premiere at Cultural Centre Caisa on 3 December. The artist mixes butoh with the aesthetics of martial arts, modern dance, ballet, and gymnastics along with song and zen philosophy. The profound and poetic performance deals with life, death, love and universal consciousness.

Rakkautta kuoleman laakson varjossa – Buto-taiteilija Ken Main uusi teos johdattaa näkymättömään todellisuuteen19.11.2020 10:00:00 EETTiedote

Buto-taiteilija Ken Main uusi teos In the Shadow of the Valley of Death saa maailman ensi-iltansa kulttuurikeskus Caisassa 3.12. Taiteilija yhdistää butoon itsepuolustuslajien, modernin tanssin, baletin ja voimistelun estetiikkaa, laulua ja zen-filosofiaa. Syvällinen ja runollinen teos käsittelee elämää, kuolemaa, rakkautta ja universaalia tietoisuutta.

Mittava lisärahoitus lasten ja nuorten digimedian hankintaan yleisille kirjastoille19.11.2020 08:00:00 EETTiedote

Koronaepidemian vuoksi laaditusta eduskunnan lisäbudjetista on lohkaistu 800 000 euron määräraha yleisten kirjastojen valtakunnalliseen digimediahankintaan. Summa käytetään lasten ja nuorten e-aineistojen hankintaan. Määrärahan turvin alkaneessa valtakunnallisessa hankkeessa halutaan edistää lukutaitoa, lisätä erilaisia oppimismahdollisuuksia ja vähentää eriarvoisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme