Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maahanmuuttajien kotoutumisen seuranta edellyttää säännöllisyyttä ja pitkäjänteisyyttä

Jaa

Helsingin kaupunginkansliassa on laadittu tutkimusraportti, jonka tarkoituksena on kehittää kotoutumisen seurantaa Suomessa. Raportti on tarkoitettu avaukseksi Helsingin kaupungin sisäiseen käyttöön, mutta se soveltuu myös laajempaan kansalliseen keskusteluun maahanmuuttajien kotoutumisesta ja sen seurannasta.

Raportissa korostetaan tarvetta päästä valtiollisten ja kunnallisten toimijoiden kesken yhteiseen ymmärrykseen kotoutumisen seurannan keskeisistä käsitteistä. Ylipäätään on sekä kaupunkien että valtion etujen mukaista tehdä asiassa yhteistyötä. Oikea työnjako ja onnistunut yhteistyö säästävät kaikkien toimijoiden aikaa ja resursseja.

Seurantajärjestelmätyö on Helsingissä vielä kesken

Helsingissä on jo pitkään toteutettu maahanmuuttajien kotoutumisen seurantaa, mutta varsinaisesta seurantajärjestelmästä ei kaupungissa voida vielä puhua. Korkeatasoisen seurantajärjestelmän edellytyksiä ovat tiedon keruun, tietojen analysoinnin ja tulosten julkistamisen säännöllisyys, pitkäjänteisyys ja systemaattisuus.

Kotoutumisen seurannan tärkeimmät osa-alueet ovat kansainvälisen kokemuksen perusteella maahanmuuttajien työllistyminen, muu yhteiskuntaan osallistuminen, toiseen sukupolveen kuuluvien yhdenvertaisuuden toteutuminen, yhteenkuuluvuuden tunne ja keskinäinen luottamus sekä asumisen olosuhteet ja segregaation torjunta. Helsingin kaupunginkanslian tuore tutkimuskatsaus käsittelee kotoutumisen seurannan mahdollisuuksia näillä osa-alueilla.

Tutkimusraportin mukaan Helsingin tulisi mahdollisuuksien mukaan siirtyä seurannassaan käyttämään Tilastokeskuksen syntyperään ja taustamaahan nojaavaa määrittelyä. Ulkomaalaistaustainen on henkilö, jonka molemmat vanhemmat tai ainoa tiedossa oleva vanhempi on syntynyt Suomen ulkopuolella. Määrittelyn avulla voidaan erottaa ulkomaalaistaustaiset suomalaistaustaisista sekä ensimmäisen sukupolven ulkomaalaistaustaiset (eli maahanmuuttajat) ns. toiseen sukupolveen kuuluvista.

Oppia kansainvälisistä malleista ja kokemuksista

Euroopan unionissa on viime vuosina pyritty kehittämään kotoutumisen seurantaa. EU:n niin sanotut Zaragoza-indikaattorit tarjoavat hyvän pohjan suomalaisellekin kehittämistyölle. Myös OECD on kunnostautunut etenkin kansallisen tason kotoutumisen seurantatiedon keräämisessä ja julkistamisessa.

Monissa maissa on laadittu omia seurannan malleja osin eurooppalaiseen kehittämiseen liittyen, osin itsenäisesti. Suomen ja Helsingin kannalta katsottuna etenkin Alankomaiden seurantajärjestelmä toimii hyvin. Myös Tanskan ja Kööpenhaminan kotoutumismonitoreista kannattaa ottaa mallia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja julkaisusta: erikoistutkija Pasi Saukkonen, puh. 09 310 36405, e-mail: pasi.saukkonen@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö: tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista, kirjasto- ja tietopalvelusta sekä Helsinki Region Infosharesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin uusille asuinalueille tulee muovinkeräysjärjestelmät21.6.2018 10:05Tiedote

Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa alkaa alueellinen kiinteistökohtainen muovinkeräys ensi syksynä. Muovipakkausten keräysmahdollisuus on ollut erityisesti toivottua alueen asukaspalautteessa. Alueiden jätteenkeräysjärjestelmiin tehdään muutoksia, jotka mahdollistavat muovinkeräyksen etupainotteisesti velvoittavaan lainsäädäntöön nähden. Muovipakkausten erilliskeräys ei ole vielä velvoitteena HSY:n jätehuoltomääräyksissä eikä EU:n jätedirektiivissä, mutta esimerkiksi EU tullee edellyttämään muovipakkausten kierrätysasteen nostoa lähivuosina.

Asuntotuotantoa mahdollistava asemakaavavaranto on kasvanut pääkaupunkiseudulla20.6.2018 14:09Tiedote

Asemakaavavaranto, joka mahdollistaa asuntotuotannon, on kasvanut pääkaupunkiseudulla 2010-luvulla. Vuoden 2018 alussa voimassa olleissa seudun asemakaavoissa oli käyttämätöntä rakennusoikeutta hieman yli 7,7 miljoonaa kerrosneliömetriä. Määrä oli 1,2 miljoonaa enemmän kuin vuonna 2011. Vuoden 2017 aikana varannon kasvua kertyi pääkaupunkiseudulla yli 200 000 kerrosneliömetriä. Pääkaupunkiseudun reipas asuntotuotantovauhti ei siis ainakaan vielä ole kääntänyt asuntovarannon määrää laskuun.

Työnteko edistää maahanmuuttajien hyvinvointia ja kulttuurista oppimista – työnteon esteitä tulisi pyrkiä purkamaan20.6.2018 12:05Tiedote

Maahanmuuttajien on Suomessa usein vaikeampi työllistyä kuin kantaväestön. Työnteko edistää kuitenkin merkittävästi uuteen maahan sopeutumista ja lisää maahanmuuttajien hyvinvointia. Helsingin kaupunginkanslian tuoreessa haastattelututkimuksessa on selvitetty eri kulttuuritaustoista saapuneiden maahanmuuttajien taloudellista sopeutumista Suomeen sekä työnteon merkitystä heidän hyvinvoinnilleen. Lisäksi tutkimuksessa on tarkasteltu haastateltujen maahanmuuttajien työllisyyspolkuja ja uuteen maahan sopeutumista laajemminkin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme