Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maahanmuuttajien työllistymistä maaseudulla voidaan helpottaa – suositukset maahanmuuttajien helpommaksi työllistämiseksi laadittu

Jaa

Työvoimapula vaikeuttaa maaseudun yritysten kehittymistä. Maahanmuuttajat ovat tärkeä osa maaseudun työvoimaa ja merkitys on edelleen kasvussa. MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola peräänkuulutti Integration 2018 -tapahtumassa 19.9.2018 toimenpiteitä, joilla maahanmuuttajan palkkaaminen helpottuisi nykyisestään. Lisäksi on tärkeää, ettei yritystä perustava tai työllistyvä maahanmuuttaja kohtaa ylimääräisiä esteitä Suomen kansalaisiin verrattuna.

Maaseudun yrityksissä on suuri kasvupotentiaali, mutta työvoiman saatavuus rajoittaa monen yrityksen kehittymistä. Jo tällä hetkellä muista maista tulevat työntekijät ovat välttämättömiä maaseudun liiketoiminnalle. Löytääkseen avaimia etenkin EU:n ulkopuolelta tulevien maahanmuuttajien työllistämisen helpottamiseksi, laati maaseutuverkoston yrittäjyysryhmä suositukset asian helpottamiseksi.

– Työllistämisen helpottamiseen ei ole yhtä taikatemppua, vaan tarvitaan useita samanaikaisia toimenpiteitä. Työryhmämme teki konkreettisia esityksiä, kuten saatavuusharkinnan poistamisen maaseutuyrityksistä sekä maahanmuuttajan sähköisen työkortin kehittämisen, työryhmää vetänyt MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola kertoo.

Ryhmän suosituksissa pureudutaan työllistämisen käytäntöihin, kulttuurien tuntemiseen, työpaikkojen näkyvyyden parantamiseen, kokonaisharkinnan kehittämiseen, kuntien rooliin ja osaamisen parempaan tunnistamiseen.

– Haluamme myös korostaa kulttuuritulkkauksen merkitystä, onnistuminen työllistämisessä vaatii sekä työntekijältä että työnantajalta ymmärrystä toistensa taustatekijöistä. On myös tärkeää nopeuttaa työllistämiseen liittyviä prosesseja kuten tutkintojen vastaavuuden selvittämistä ja lupien saamista. Kotoutumisen ja työllistymisen kannalta haluamme myös kiinnittää huomiota siihen, että kotoutumistyössä autetaan maahanmuuttajaa tekemään asiat itse, eikä tehdä kaikkea valmiiksi, Mäki-Hakola toteaa.

Maaseutuverkoston yrittäjyysryhmän suositukset:

https://www.mtk.fi/yrittajyys/maaseudun_yrittajyys/fi_FI/maaseudulla_mahdollisuuksia/

Lisätietoja:
elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola, MTK, puh. 040 502 6810     

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Merja Elomaa
Viestinnän suunnittelija
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
PL 510 (Simonkatu 6), 00101 Helsinki
puh. 020 413 2323, 040 661 8699
merja.elomaa@mtk.fi
www.mtk.fi

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Viljelijät ja metsänomistajat evästävät hallitusneuvottelijoita ja jakavat hiilinieluja tänään Säätytalon edustalla15.5.2019 05:00:00 EESTTiedote

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja suomenruotsalaisten viljelijöiden SLC järjestävät tänään hallitusneuvottelijoille ”Maaseudun eväät” -aamukahvitilaisuuden Säätytaloa vastapäätä, Suomen pankin edustalla kello 8 - 9. Järjestöt haluavat evästää neuvottelijoita maaseudulle tärkeistä asioista ja muistuttaa, että maaseutu on ratkaisu, ei ongelma. Osoituksena tästä järjestöt jakavat neuvottelijoille kuusentaimia istutettavaksi.

Viljelijät ja metsänomistajat evästävät hallitusneuvottelijoita Säätytalon edustalla keskiviikkona 15.5.2019 kello 814.5.2019 10:12:59 EESTKutsu

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja suomenruotsalaisten viljelijöiden SLC järjestävät hallitusneuvottelijoille ”Maaseudun eväät” -aamukahvitilaisuuden Säätytaloa vastapäätä, Suomen pankin edustalla keskiviikkona 15.5.2019 kello 8 - 9. Tilaisuudella järjestöt haluavat evästää neuvottelijoita maaseudulle tärkeistä asioista ja muistuttaa, että maaseutu on ratkaisu, ei ongelma.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme