Maahanmuutto kelpaa

Jaa

Työeläkejärjestelmän kattavuus ja pakollisuus korostavat yhdenvertaisuutta. Eläke ei erottele kuka on mistäkin kotoisin. Se ei valikoi kansalaisuutta tai etnistä alkuperää. Toisin sanoen työeläkejärjestelmälle maahanmuutto kelpaa, kertoo Työeläke-lehti.

– Pitäkää ovet auki maahanmuuttajille. Mitä nopeammin ulkomaalaistaustaiset työllistyvät, sitä parempi sekä maahanmuuttajille itselleen että työeläkejärjestelmälle, herättelee Abdirahim ”Husu” Hussein lehden kannessa.

Vastuullisella sijoittamisella tulokseen

Yhteiskunnassa muutos on jatkuvaa, ja ilmastonmuutos muistuttaa isommasta maailmankuvamme muutoksesta. Työeläkeyhtiöt ovat nostaneet vastuullisuuden osaksi sijoitustoimintaansa tavoitellakseen parempia tuottoja. Maan suurin työeläkeyhtiö Varma on jo linjannut, että listatun osakesalkun hiilijalanjälkeä pienennetään lähivuosina tuntuvasti.

– Haluamme varmistaa, ettei meillä ole salkussa yhtiöitä, jotka yhtäkkiä muuttuvan maailman myötä menettäisivät arvonsa, salkunhoitaja Hanna Kaskela Varmasta kertoo.

Miksi eläkevaroja kerätään rahastoihin?

Julkisessa keskustelussa aika ajoin vedotaan eläkevarojen, rahastoissa olevien 180 miljardin euron, suureen määrään. Varoja on kerätty rahastoihin jo tiedossa olevan velan maksamiseksi.

Kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksesta toteaa artikkelissaan, että varat on suhteutettava niiden tulevaan tarpeeseen. Karttuneita eläkeoikeuksia on noin 640 miljardia.

– Nykyisten ja tulevien työntekijäsukupolvien maksettavaksi jää isompi osa jo karttuneista eläkkeistä. Näiden lisäksi he maksavat kaikki tulevaisuudessa karttuvat eläkkeet. Tätä kutsutaan osittain rahastoivaksi järjestelmäksi, Tikanmäki selvittää uusimmassa Työeläke-lehdessä.

Juristi vetoaa vakuutettujen puolesta

Tapasimme työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaa johtavan Olli Puustisen. Vuosittain lautakunnan käsittelyyn saapuu viitisen tuhatta valitusta. Paperirumba kasvaa kasvamistaan. Puustinen tunnistaa järjestelmässä epäkohdan ja nostaa sen vakavaksi puheenaiheeksi.

– Eläkelaitoksilla on vielä parannettavaa etuushakemusten hylkäysten perusteluissa. Vakuutetulla tulee olla aina oikeus saada kattavasti perusteltu päätös, Puustinen painottaa.

Työeläke on työeläkealan ammatti- ja sidosryhmälehti. Lehteä julkaisee Eläketurvakeskus.

Digilehteen, Työeläke 5:2016

Lisätietoja Työeläke-lehdestä:
päätoimittaja Kati Kalliomäki, puh. 050 330 1343, kati.kalliomaki(at)etk.fi
toimituspäällikkö Anne Iivonen, puh. 050 575 7134, anne.iivonen(at)etk.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Työeläke-lehti
Kirjurinkatu 3, (Itä-Pasila)
00065 ELÄKETURVAKESKUS

029 411 20http://www.etk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläke-lehti

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme