Aluehallintovirasto

Maahantulijoiden pakollinen terveystarkastus otetaan käyttöön Varsinais-Suomen rajanylityspaikoilla

Jaa

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on 1.4.2021 tehnyt päätöksen maahantulijoiden ohjaamisesta pakolliseen terveystarkastukseen rajanylityspaikoilla. Määräys on voimassa 02.04.2021 - 30.04.2021 ja se koskee jokaista Turun sataman, Naantalin sataman tai Turun lentoaseman rajanylityspaikan kautta maahan tulevaa henkilöä.

Ulkomailta Suomeen saapuvien matkustajien on osallistuttava välittömästi maahantulon jälkeen terveystarkastukseen, jonka osana voidaan ottaa koronavirustesti. Päätös koskee niin sanotuista riskimaista saapuvia maahantulijoita, eli henkilöitä, jotka ovat kahden viikon aikana ennen Suomeen tuloaan oleskelleet maassa, jonka koronailmaantuvuus kahden viikon aikana on suurempi kuin 25/100 000 ihmistä.

Tuore lakimuutos, ministeriöohjaus ja suositukset velvoittavat pakolliseen terveystarkastukseen

Terveystarkastuksessa henkilö voi esittää todistuksen negatiivisesta koronavirustestistä, joka on tehty enintään 72 tuntia ennen maahantuloa, tai esittää luotettavan todistuksen sairastetusta koronavirustaudista, josta on alle 180 vuorokautta aikaa. Tällöin häneltä ei lähtökohtaisesti oteta koronavirustestiä välittömästi maahantulon jälkeen.

Huoltovarmuuden ja tavaratuonnin sujuvuuden varmistamiseksi määräys pakollisesta terveystarkastukseen osallistumisesta ei koske Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaisesti tavaraliikenteen kuljetus- ja logistiikkahenkilöstöä, eikä vuonna 2008 ja sen jälkeen syntyneitä lapsia.

Jos terveystarkastukseen määrätty henkilö ei noudata määräystä, kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi tarvittaessa pyytää poliisilta tai rajavartiolaitokselta virka-apua terveystarkastuksen suorittamiseksi. Terveystarkastuksesta kieltäytymisestä on seurauksena karanteeni. Lisäksi rikoslain perusteella kieltäytymisestä voi seurata myös sakko tai enintään kolmen kuukauden vankeusrangaistus terveydensuojelurikkomuksesta.

Päätöksen voimaantulo perustuu 29.3.2021 voimaan tulleeseen tartuntatautilain 16 §:n muutokseen sekä Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) 30.3.2021 antamaan ohjauskirjeeseen, jossa edellytetään aluehallintovirastojen tekevän Suomeen saapuvia matkustajia koskevat tartuntatautilain 16 §:n mukaiset päätökset Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositukset huomioon ottaen.

Lisätietoja

Medialle

  • Ylitarkastaja Tuomo Ollula, p. 0295 018 014

Aluehallintovirastojen sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@avi.fi.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Pohjois-Pohjanmaalle 10 henkilön kokoontumisrajoitus 12.4. alkaen9.4.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto lieventää Pohjois-Pohjanmaalla sisä- ja ulkotiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksia kuudesta henkilöstä kymmeneen henkilöön. Rajoituksella pyritään pitämään alue epidemian perustasolla. Vaikka kokoontumisrajoitusta hieman lievennetään, on yhä tarpeen kiinnittää huomiota kontaktien välttämiseen ja hyvään hygieniaan.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: coronaläget i området är relativt stabilt, men kampen mot viruset fortsätter målmedvetet9.4.2021 13:50:33 EEST | Tiedote

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland sammanträdde för 28:e gången den 8 april med ett webbmöte under ledning av sin ordförande Marko Pukkinen, överdirektör vid regionförvaltningsverket. Lägesbilden uppdaterades i fråga om coronaviruset och andra aktuella observationer i området. Forskardoktor Tuomas Aivelo från Helsingfors universitet berättade för beredskapskommittén om pandemier och beredskapen inför dem ur ekologisk och evolutionsbiologisk synvinkel. Dessutom gick man igenom de viktigaste observationerna från den 18:e omgången av medborgarpulsen.

Turvallisuussuunnittelun puutteet johtivat sähkötapaturmaan – sakkoja turvallisuuskoordinaattorille ja työpäällikölle9.4.2021 13:48:44 EEST | Tiedote

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi sähköalan yrityksen turvallisuuskoordinaattorin 50 päiväsakon ja rakennusalan yrityksen työpäällikön 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Sähköalan yritys toimi rakennuttajana ja rakennusalan yritys päätoteuttajana. Syyte vammantuottamuksesta ja vaatimus yhteisösakon tuomitsemisesta hylättiin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 6.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: alueen koronatilanne suhteellisen vakaa, mutta taistelu virusta vastaan jatkuu yhä määrätietoisesti9.4.2021 13:47:57 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta kokoontui 28. kerran 8.4. verkkokokoukseen puheenjohtajansa aluehallintoviraston ylijohtaja Marko Pukkisen johdolla. Tilannekuva päivitettiin koronaviruksen sekä alueen muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta kertoi valmiustoimikunnalle pandemioista ja niihin varautumisesta ekologian ja evoluutiobiologian näkökulmasta. Lisäksi käytiin läpi keskeisiä havaintoja kansalaispulssin 18. kierrokselta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme